Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ντιμιτρόφ είχε γίνει άνθρωπος του Γκρούεφσκι!

Ο πραγματικός λόγος της "απόσυρσης"

ήταν η αλλαγή στρατοπέδου που έκανε!!!

Ο μέχρι χθες εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, πρέσβης Νίκολα Ντιμιτρόφ, εξέφρασε την διαφωνία του για την απόφαση του προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι να τον παύσει από τη θέση αυτή.
Οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ
«Οταν τίθεται το ζήτημα του ονόματος, η προσωπική και η επαγγελματική μοίρα είναι ασύμβατες. Ωστόσο, δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη διαφωνία μου με τον ισχυρισμό ότι στο όνομα της ενότητας ανακαλείται από τα καθήκοντά του ο άνθρωπος που δημόσια απηύθυνε έκκληση για μια ενιαία, μη κομματικοποιημένη εθνική θέση για το ζήτημα του ονόματος και που αδιάλειπτα εργάστηκε γι' αυτήν. Ο χρόνος θα δείξει εάν αυτή η απόφαση θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενότητας, όπως υποστηρίχτηκε, ή θα εντείνει τις διαφορές», δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ».

Η παγίδα στον Γκρούεφσκι


O πρόεδρος της ΠΓΔΜ,από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε ότι έλαβε απόφαση για τη λήξη της θητείας του Νίκολα Ντιμιτρόφ ως εκπροσώπου της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, με στόχο, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, «να λήξει η μη σοβαρή κατάσταση που διαμορφώθηκε και την οποία ήδη εκμεταλλεύεται η Ελλάδα, με την ύπαρξη δύο εκπροσώπων της χώρας στη διαπραγματευτική διαδικασία και με ξεχωριστές συναντήσεις και διαβουλεύσεις».
Ο κ.Τσερβένκοφσκι πρόσθεσε ότι στη θέση του κ. Ντιμιτρόφ, είναι διατεθειμένος να τοποθετήσει τον Μάρτιν Πρότογκερ, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.ή όποιο άλλο κατάλληλο πρόσωπο προτείνει ο κ. Γκρούεφσκι.
Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι φαίνεται να μην συμφωνεί με την απόφαση Τσερβένκοφσκι και εν πάση περιπτώσει θα αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν ποιο πρόσωπο θα προτείνει ως νέο διαπραγματευτή της χώρας, αλλά δεν πρόκειται να προταθεί ο μέχρι στιγμής συμμετέχων στις διαπραγματεύσεις -εκ μέρους της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ-Μάρτιν. Πρότογκερ.

Η θέση της αντιπολίτευσης
Την απόφασηΤσερβένκοφσκι να αντικαταστήσει τον κ. Ντιμιτρόφ, υποστήριξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), το οποίο ανέφερε ότι η απόφαση αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αναφορικά με την αξιοπιστία της χώρας στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Το SDSM υπενθύμισε ότι ο κ. Ντιμιτρόφ, έχει απωλέσει εδώ και αρκετό καιρό την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος τον Απρίλιο αποστασιοποιήθηκε δημόσια από τον κ. Ντιμιτρόφ και τοποθέτησε τον 27χρονο Μάρτιν Πρότογκερ ως δεύτερο εκπρόσωπο της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια Φίλιπ Ρικέρ ερωτηθείς σήμερα σχετικά με την απόφαση του προέδρου Τσερβένκοβσκι να ανακαλέσει τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί αρμοδιότητα των Αρχών της ΠΓΔΜ και δεν μπορεί να εκτιμηθεί ως θετικό ή αρνητικό βήμα.
«Η Κυβέρνηση της Μακεδονίας πρέπει να αποφασίσει σχετικά με την περαιτέρω συμμετοχή της στη διαδικασία. Το σημαντικό είναι η χώρα να παραμείνει ενεργή στη διαδικασία αναζήτησης λύσης στην περί την ονομασία διένεξη μεταξύ της Ελλάδας και της Μακεδονίας. Το σημαντικό είναι να βρεθεί λύση και ελπίζουμε ότι αυτό θα κατορθωθεί το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο κ. Ρίκερ και πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε τη διαδικασία και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε με συμβουλές και βοήθεια προς τις μακεδονικές Αρχές - ο συνάδελφός μου στην Αθήνα θα κάνει το ίδιο όσον αφορά την ελληνική ηγεσία. Πρόκειται για μια διαδικασία που εξελίσσεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και η λύση θα πρέπει να δοθεί από τις δύο χώρες, τη Μακεδονία και την Ελλάδα. Θέλουμε να δούμε την Μακεδονία στο ΝΑΤΟ. Η χώρα πληροί τα κριτήρια συμμετοχής στον Οργανισμό και συνεχίζει να το κάνει».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ντνένκο Μάλεσκι εκτίμησε ότι η απόφαση του κ. Τσερβένκοφσκι να ανακαλέσει τον κ. Ντιμιτρόφ από τη θέση του εκπροσώπου της χώρας στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας, κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι ο πρόεδρος της χώρας αποστασιοποιείται πλέον από το ζήτημα της ονομασίας και επιλέγει να μεταθέσει την όλη ευθύνη για το θέμα αυτό στον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και στην κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα της ονομασίας που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ορίζεται από τον πρόεδρο της χώρας, μετά και από σχετική εισήγηση της κυβέρνησης.
Ο κ.Ντιμιτρόφ τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για την ονομασίας τον Μάρτιο του 2003 από τον τότε πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τραϊκόφσκι, μετά από σχετική πρόταση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ο οποίος το διάστημα εκείνο ήταν πρωθυπουργός της χώρας.
Ο κ. Ντιμιτρόφ, διπλωμάτης καριέρας,είχε διαδεχτεί τον Βάνια Τόσεφσκι στη θέση του εκπροσώπου της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία. Το διάστημα που ο κ. Ντιμιτρόφ ορίστηκε εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις αυτές,ήταν πρέσβης της ΠΓΔΜ στις ΗΠΑ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]