Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία θέλει να αλλάξει τη συνθήκη για τα Στενά του Βοσπόρου;

Ποιός εξυπηρετείται

από αυτή την αλλαγή;


Εμμεσες αναφορές σε πιθανή «αναπροσαρμογή» της Συνθήκης του Μοντρέ για τα Στενά, λόγω αλλαγών στις συνθήκες και στις ανάγκες ασφάλειας των κρατών της Μαύρης Θάλασσας, χωρίς όμως να αμφισβητηθεί ο καθοριστικός ρόλος της Τουρκίας στην εφαρμογή της συνθήκης, έκανε χθες ο έμπειρος Τούρκος διπλωμάτης Γιασάρ Γιακίς, ομιλητής στην ετήσια εκδήλωση του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Εύξεινου Πόντου.
Ο κ. Γιακίς, που σήμερα είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Εναρμόνισης της Τουρκίας, στη μακρά ομιλία του, αν και δεν αμφισβήτησε «τη σοφία των διαπραγματεύσεων» για τη Συνθήκη του Μοντρέ, με την Αγκυρα να επιβλέπει τις διατάξεις περιορισμού κυκλοφορίας πλοίων στα Στενά, προς και από τη Μαύρη Θάλασσα, άφησε να εννοηθεί ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στη Γεωργία, αλλά και η στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία «μπορούν να θέσουν σε δοκιμασία τη Συνθήκη του Μοντρέ».

Ο Τούρκος διπλωμάτης παρατήρησε ότι με τις Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία μέλη του ΝΑΤΟ, «η Μαύρη Θάλασσα έχει γίνει και θάλασσα του ΝΑΤΟ, και αυτό θα έχει επιπτώσεις στις ναυτικές ασκήσεις που θα γίνονται εκεί». Παράλληλα, αυξάνεται το ενδιαφέρον και της Ε.Ε. για την περιοχή με τα κράτη-μέλη της (Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία). Ωστόσο, επέμεινε ο κ. Γιακίς, «οι σημαντικοί παίκτες» στη Μαύρη Θάλασσα είναι η Τουρκία και η Ρωσία, αφήνοντας όμως αιχμές για τον κίνδυνο χαλαρής συνεργασίας τους.
Τέλος, παρουσιάστηκε επικριτικός απέναντι στη Μόσχα για τις ενέργειές της στη Γεωργία, υπενθυμίζοντας ότι από τη Γεωργία περνούν βασικές ενεργειακές οδοί που καταλήγουν στην Τουρκία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]