Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παπούλιας και Χριστόφιας στέλνουν αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα

Ο κουμπάρος του Ερντογάν σιωπά...

Τη θέση πως η λύση του Κυπριακού «προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής αντίληψης από την Τουρκία» εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας.
«Η μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας, καθώς και οι εν γένει πρακτικές της στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία», η λύση του Κυπριακού «προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής αντίληψης από την Τουρκία, ενσωμάτωση στην πολιτική της πράξη βασικών αρχών του Δικαίου», δήλωσε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Η μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας, καθώς και οι εν γένει πρακτικές της στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία», η λύση του Κυπριακού «προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής αντίληψης από την Τουρκία, ενσωμάτωση στην πολιτική της πράξη βασικών αρχών του Δικαίου» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ακόμη πως «δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, εκμετάλλευσης του θαλασσίου πλούτου, που έχει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία».
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε την πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ» και για λύση η οποία «θα οδηγήσει σε ένα κράτος, ομοσπονδιακό, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».
Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι «μιλούμε για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδία» και σημείωσε ότι η άποψη της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων είναι διαφορετική. «Μιλούν για δύο κράτη που θα συνομολογήσουν έναν νέο συνεταιρισμό. Αυτή η θέση απορρίπτεται».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είμαστε χτίστες, όχι χαλαστές, αλλά την ίδια ώρα επαγρυπνούμε υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και ασφαλώς και της Ελλάδας, από τις επιβουλές του προκλητικού γείτονα». «Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος κράτους - μέλους των διεθνών οργανισμών και θα ασκεί τα καθήκοντά του ανελλιπώς, χωρίς να δέχεται τον οποιονδήποτε περιορισμό από οπουδήποτε» πρόσθεσε.
Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι «τα οφέλη της Κύπρου από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη δεν μπορούν να τα γευθούν πλήρως όλοι οι κάτοικοι της».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]