Οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό έντασης στην Κύπρο
Με την πλάτη στον τοίχο οι Τούρκοι
υπονομεύουν τις συνομιλίες στην Κύπρο
Προσπάθεια υπονόμευσης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού αποτελούν για τη Λευκωσία τόσο οι στρατιωτικές προκλήσεις της Τουρκίας στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου, αλλά και η ένταση που δημιούργησε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στη συνάντησή του με τον κ. Χριστόφια στην παρουσία εκπροσώπων του ΟΗΕ.
Ο κ. Ταλάτ ανέγνωσε γραπτή δήλωση με την οποία εξέφραζε τη διαμαρτυρία του για την πρόσφατη υπογραφή πολιτικής διακήρυξης από τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Στην πολιτική διακήρυξη, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και κοινές θέσεις για τις παραμέτρους επίλυσης του Κυπριακού.
Ο κ. Χριστόφιας απαντώντας στον κ. Ταλάτ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να ζητάει την άδειά του και να του δίνει λογαριασμό για το πώς ασκεί τα καθήκοντά του και θα συνεχίσει να υπογράφει ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διμερείς συμφωνίες και πρωτόκολλα με άλλα κράτη. Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε πως η δήλωση του κ. Ταλάτ σχετίζεται και με τις προκλήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού εντός του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κύπρου.
Τουρκικά πλοία και αεροσκάφη παρενόχλησαν το υπό παναμαϊκή σημαία νορβηγικό σκάφος που διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες (κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου) στις 13 και στις 24 Νοεμβρίου. Οι έρευνες γίνονται με την άδεια και για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Λευκωσία εκτιμά ότι η Τουρκία υπονομεύει τη διαδικασία των συνομιλιών προσπαθώντας να δημιουργήσει κρίση με αφορμή τις έρευνες για πετρέλαιο στη Θαλάσσια Αποκλειστική Ζώνη της Κύπρου.
Η Αγκυρα, με την ίδια πρακτική που ακολουθεί στο Αιγαίο, προσπαθεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες και στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, αμφισβητώντας την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού χαρακτήρισε την πολιτική της Τουρκίας πολιτική του 19ου αιώνα αφού επιλέγει να θέτει πολιτικά θέματα με απειλή χρήσης βίας και όχι με διπλωματικά μέσα.
Τα Σκόπια στην γραμμή της Άγκυρας
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι τα Σκόπια και η Αγκυρα κινούνται παράλληλα και συντονισμένα, αντιμετωπίζοντας τις σχέσεις με την Ελλάδα ως σημείο επαφής.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι επισκέφθηκε τη Νορβηγία, λίγες μόνο μέρες μετά από την έξοδο νορβηγικού σκάφους τουρκικών συμφερόντων έξω από το Καστελλόριζο για πετρελαϊκές έρευνες.
Ενημέρωσε τον ομόλογό του Γιανς Στόλντεμπεργκ για την προσφυγή της χώρας του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι, παρόλα αυτά, οι συνομιλίες για την εκκρεμότητα της ονομασίας συνεχίζονται.
Στην άσκηση της εσωτερικής πολιτικής, ο κ. Χριστόφιας ίσως να αποδειχθεί ιδανικός ως ηγέτης της Κύπρου για τους Κύπριους αν και ακόμη αυτό είναι υπό "εξέταση". Στην άσκηση της εξωτερικής του πολιτικής, η αίσθηση που έχουν πολλοί Κύπριοι ειναι πως ο άνθρωπος το έχει βάλει "αμέτι μουχαμέτι" να γραφτεί το όνομά του στην ιστορία ώς ο πολιτικός που έλυσε το Τουρκοκυπριακό. Οι θυσίες όμως που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί αυτό, παραμένουν το πλέον σκοτεινό σημείο. Ο κ. Χριστόφιας, φοβάμαι ότι στο τέλος της θητείας του θα καταλάβει τον τίτλο του Ιούδα για τον κυπριακό λαό και για τη κυπριακή γη που βάλθηκε να ξεπουλήσει όπως - όπως. Μακάρι να διαψευστώ. Μακάρι!
ΑπάντησηΔιαγραφή