Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπακογιάννη: "Καλή θέληση από Ελλάδα"


Συνέντευξη Μπακογιάννη

σε σερβική εφημερίδα


«Η Ελλάδα, στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, επέδειξε πνεύμα καλής θέλησης και ειλικρινή επιθυμία να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση», σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου. Δυστυχώς, συμπλήρωσε η κ. Μπακογιάννη, τα Σκόπια δεν συμπεριφέρθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο.
Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «η νέα δέσμη ιδεών που πρότεινε ο κ. Νίμιτς εξετάζεται σοβαρά από την ελληνική πλευρά, ωστόσο τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν από τα Σκόπια δεν είναι ενθαρρυντικά».

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας» και κάλεσε την πολιτική ηγεσία στα Σκόπια «να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και να εργαστεί για ένα κοινό ευρωπαϊκό και ευρω-ατλαντικό μέλλον».
Στην ερώτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας αυτής. Η πρόοδος στη συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης, η πορεία των μεταρρυθμίσεων και η φιλοευρωπαική πολιτική της σερβικής ηγεσίας αποτελούν ενθαρρυντικά μηνύματα και μέρα με τη μέρα φέρνουν τη Σερβία πιο κοντά στην Ευρώπη, σημείωσε η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι Έλληνες και οι Σέρβοι έχουν ιδιαίτερους δεσμούς, κατανοούν οι μεν τους δε και ιστορικά είχαν πάντοτε άριστες σχέσεις.
Εξέφρασε δε την εκτίμησή της για τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και τον υπουργό εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς με τον οποίο, όπως είπε, έχει στενή και ειλικρινή συνεργασία.
Η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, στη συνέντευξη της, αναφέρθηκε και στο μέλλον των Βαλκανίων επισημαίνοντας ότι «το κλειδί για τη σταθερότητα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων». Υπάρχει ανάγκη να απελευθερωθούν τα Βαλκάνια από το στίγμα της πυριτιδαποθήκης και προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται θαρραλέες προσπάθειες, σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα ολόκληρη η Νοτιοανατολική Ευρώπη θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Σχολιάζοντας την παγκόσμια οικονομική κρίση, η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι υπάρχουν δύο επιλογές για την αντιμετώπισή της. «Μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ της υποχώρησης στα στενά εθνικά πλαίσια, να κλειστούμε στον εαυτό μας, έχοντας περιορισμένες δυνατότητες αντιμετώπισης των προκλήσεων ή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από κοινού να βρούμε πρακτικές λύσεις για την διέξοδο από την κρίση», επισήμανε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι ο δρόμος για την έξοδο από την οικονομική κρίση θα είναι «μακρύς και επίπονος», εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. θα φέρει θετικά αποτελέσματα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]