Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα ΜΜΕ και η CIA: Ιδιοποίηση, Αναδόμηση, Ενοργάνωση, Δημαγωγία


Πόλεμος κατά των κοινωνιών

«Η έκβαση ενός πόλεμου κρίνονταν πριν από τους φαντάρους, τους ναύτες και τους πιλότους. Σήμερα ο πόλεμος κρίνεται από τα τηλεοπτικά κανάλια, τους αρθρογράφους και τους πολιτικούς», γράφει ο Daniel Pipes.
Ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιεί καλού-κακού και τα δυο: Όταν δεν αρκούν όλα αυτά, τότε θέτει εις κίνησιν το φοβερό εμπόλεμο υλικό που διαθέτει, φωνάζει εις ενίσχυσιν τους «πρόθυμους συμμάχους» της και κονιορτοποιεί τις χώρες που δεν έσκυψαν να προσκυνήσουν, την Γιουγκοσλαβία, το Ιράν ή το Αφγανιστάν.
Ας μείνουμε στην πρώτη κατηγορία. Η χειραγώγηση των ΜΜΕ γίνεται μέσω του «Office of Global Communications» και του «European Security Advocacy Group». Ο Fred Landis σε μια μελέτη του για τις στρατηγικές της CIA στην Λατινική Αμερική, διαπίστωσε, ότι ένα δοκιμασμένο μέσο της CIA είναι ο έλεγχος των ΜΜΕ μέσω ιδιοποίησής τους.
Η μέθοδος αυτή φαίνεται να είναι απόλυτα συμβατή με την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδος, διότι και η Ελλαδα και η Λατινική Αμερική ανήκουν στον χώρο της Περιφέρειας που ελέγχεται – και νέμεται - από το καπιταλιστικό Κέντρο. Το ίδιο και ο ρόλος τους στην παγκόσμια αγορά, που τείνει προς το μηδέν και οι συνέπειες που υφίστανται από τις πολιτικές του ηγεμόνα για να μείνουν εκεί που βρίσκονται, παράδειγμα η εγκατάσταση - και η αποκαθήλωση - στρατιωτικών κινημάτων, στην Χιλή του Salvador Allende και στην Ελλαδα της 21ης Απριλίου.

Οι μέθοδοι της CIA, για τον έλεγχο των ΜΜΕ στην λατινική Αμερική – που ισχύουν απόλυτα και για την Ελλαδα – είναι κατά τον Fred Landis αδιαφανεις, αλλά εντοπίσημοι (8). Οι κυριότεροι είναι:
  • Η μεσολάβηση-παρέμβαση (πρόβλημα με το Εinschaltung, Intervention!) μιας διεθνούς δημοσιογραφικής ενώσεως,
  • Το διώξιμο πολλών συνεργατών,
  • Η ανακαίνιση των παραγωγικών μέσων,
  • Η αλλαγή εμφανίσεως της πρώτης σελίδας,
  • Η χρήση μιας διακριτικής, αδιευκρίνιστης προπαγάνδας,
  • Η κατασυκοφάντηση (Character assassination-Rufmord) και καταβαράθρωση του ονόματος μελών της κυβερνήσεως,
  • Η προβολή μιας άλλης πολιτικής ελίτ απέναντι στην κυβέρνηση,
  • Η διασπορά ψευδών ειδήσεων,
  • Η χρήση προπαγανδιστικών μέσων για την δημιουργία διχόνοιας και τεχνητών διαφωνιών στην κοινωνία,
  • Η διάδοση κατασκευασμένων ειδήσεων της CIA που να συνοδεύονται από μια οικονομική και διπλωματική επίθεση προπαγανδιστικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τις οδηγίες για ψυχολογικό πόλεμο που προβλέπει το εγχειρίδιο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Κοιτάξτε προσεκτικά τις μεγάλες εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια και θα εκπλαγείτε από την ομοιότητα που παρουσιάζουν σε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σημεία.
Άλλα μέσα ιδεολογικής προπαγάνδας και επηρεασμού της κοινής γνώμης
Πρωταρχικό ρόλο παίζουν εδώ οι οργανισμοί, που αποσκοπούν στην μεταφορά ιδεολογημάτων και συνθημάτων περι Δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ελευθερίας απο το Κεντρο προς την Περιφερεια. Στην κατηγορα αυτη ανηκουν το National Endowment for Democracy (NED), το Agency of International Development (AID), το The Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE/OSZE), η Διεθνης Αμνηστια (Amnesty International), οι ρεπορτερ χωρις συνορα (Reporter ohne Grenzen, Reporters without Borders/Reporters sans frontieres), το Greenpeace, το γερμανικο Medienhilfe (με κεντρο βαρους την "Zivile Krisenprävention, Konfliktlösung und Friedenskonsolidierung" και - για την νοτιοανατολικη Ευρωπη (Media-Im-Pakt) - την «Förderung von Medienschaffenden in Südosteuropa beim Aufbau freier und unabhängiger Medien im Rahmen des Stabilitätspakts für Südosteuropa»), ολοι τους Μη Κρατικοι Οργανισμοι (ΜΚΟ) με τεραστιους ομως προυπολογισμους, που χρησιμοποιυν για την δημιουργια εθνικων και τοπικων παραρτηματων στις διαφορες χωρες καθως και για την λογιστικη υποστηριξη ad hoc οργανωθεντων ομαδων, που ασχολουνται με την «αντισταση» εναντιων αυταρχικων και διεφθαρμενων καθεστωτων (στρατευση νεολαιας, κινητοποιησεις, δρασεις).
Ενας τετοιος ΜΚΟ ειναι ο Freedom of Choice, που συνεργαζεται στενα με την αμερικανικη, βρεταννικη και καναδικη πρεσβεια, το National Democratic Institute υπο την προεδρεια της πρωην υπουργου εξωτερικων Madeleine Albright, το International Renaissance Foundation (IRF) και ιδιαιτερα ενδιαφερον για την νοτιοανατολικη Ευρωπη, το Eurasia Foundation, παραρτημα του Open Society Institute του George Soros, το οποιο εκτος απο τον Soros χρηματοδοτειται και απο την αμερικανικη κυβερνηση, την World Bank, την OSCE/OSZE, την USAID, το Freedom House υπο την προεδρεια του πρωην αρχηγου της CIA, James Woolsey καθως και απο την Konrad-Adenauer-Stiftung της γερμανικης CDU (11).
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]