Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Μπακογιάννη υπόσχεται ψήφο στους απόδημους

Η ψήφος των ομογενών

θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα


«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να προχωρήσουμε μπροστά, όλοι μαζί. Σ' αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η Ελλάδα διανύει μια περίοδο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», τόνισε η υπουργός των Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.
Η κα Μπακογιάννη μίλησε το πρωί της Παρσκευής σε συγκέντρωση-δεξίωση ομογενών, σε ξενοδοχείο στο Μανχάτταν και τόνισε πως «κάθε φορά που βρίσκομαι ανάμεσα σε απόδημους Έλληνες δεν μπορώ να μην επαναλάβω την αγάπη και την περηφάνια που νιώθουμε για εσάς».

Η υπουργός ανέφερε ότι η εξωτερική μας πολιτική ασκείται με εξωστρέφεια και με εθνική αυτοπεποίθηση, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με στενούς, μακροχρόνιους και στρατηγικούς δεσμούς, η δε γενέτειρα αποτελεί διαχρονικά σύμμαχο των ΗΠΑ.
«Τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων διεθνών προκλήσεων. Δίνουμε από κοινού και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές. Δεν είμαστε απλώς άλλος ένας σύμμαχος. Πιστεύουμε ότι είμαστε ένας πολύτιμος σύμμαχος και εταίρος», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, είπε:
«Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας πρέπει να δείξει επιτέλους έμπρακτα, με ρεαλιστικές προτάσεις, την πρόθεσή της να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων. Πιστεύω ότι σύντομα θα αντιληφθούν ότι η λύση στο ζήτημα του ονόματος είναι και προς δικό τους όφελος, καθώς χρειάζονται την στήριξη της Ελλάδας στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι «τμήμα της στρατηγικής επιλογής για την ενίσχυση της προσέγγισης όλων των χωρών της περιοχής, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι και η υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Μια Τουρκία, που σταδιακά μετατρέπεται σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, που υιοθετεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες συμπεριφοράς είναι προς όφελος όλων: της Ευρώπης, της ίδιας της Τουρκίας και των γειτόνων της».
«Αλλά το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας είναι στα δικά της χέρια. Αυτή πρέπει να δείξει ότι έχει τις ικανότητες και την πολιτική βούληση να ανταποκριθεί στα κριτήρια που της έχουν θέσει όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, η υπουργός τόνισε ότι «η επίλυσή του παραμένει κύριος στόχος της ελληνικής πολιτικής. Επιδιώκουμε την επανένωση της Κύπρου, με τρόπο δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό, στη βάση μιας δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας. Επιζητούμε μια λύση που θα λειτουργεί προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού και θα εξασφαλίζει την ευημερία τους. Μια λύση που θα δικαιώσει τις προσδοκίες του Ελληνισμού απανταχού της γης και θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας. Στηρίζουμε όλοι τον πρόεδρο Χριστόφια και την κυπριακή πολιτική ηγεσία στην προσπάθεια που έχουν αναλάβει για τον τερματισμό της αδικίας, μιας απαράδεκτης κατάστασης που συνεχίζεται επί 34 ολόκληρα χρόνια. Θέλω να ελπίζω ότι και η ίδια η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι η λύση του Κυπριακού είναι και προς το συμφέρον του τουρκικού λαού».
Αναφορά έκανε και στην ψήφο των ομογενών, υπογραμμίζοντας τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει για τους Έλληνες της διασποράς τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές από τους τόπους διαμονής τους.
«Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό εκπληρώνουμε ένα σημαντικό χρέος της ελληνικής πολιτείας απέναντί τους, καθώς η δυνατότητα αυτή αποτελεί επιθυμία και αίτημα όλων των αποδήμων, σε όποια γωνιά της γης και αν ζουν»,ανέφερε και πρόσθεσε:
«Δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, εδώ και αρκετό καιρό, προσχηματικά υπεκφεύγουν την ανάληψη δράσης στο συγκεκριμένο τομέα. Για την ελληνική κυβέρνηση, η ψήφος των αποδήμων παραμένει μια σημαντική δέσμευση, για την εκπλήρωση της οποίας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά και με χρονικό ορίζοντα το τέλος αυτής της χρονιάς, σύμφωνα και με τη δήλωση του Πρωθυπουργού. Έχουμε καταθέσει δύο νομοθετικές προτάσεις και θα καταθέσουμε και τρίτη. Επιμένουμε, διότι θεωρούμε ότι μια θεσμική πρωτοβουλία τέτοιας σημασίας πρέπει να έχει τη μέγιστη δυνατή εθνική συναίνεση. Ένα πράγμα είναι αδιαπραγμάτευτο. Ότι η ψήφος των ομογενών θα μετράει. Θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα».
Η κα Μπακογιάννη σημείωσε επίσης ότι η παρουσία του απόδημου Ελληνισμού στις χώρες του εξωτερικού, αποτελεί πολύ ισχυρό πλεονέκτημα, έκανε δε αναφορά στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, τονίζοντας ότι «το ΣΑΕ αναδιοργανώθηκε, διασφαλίστηκε ο θεσμικός του ρόλος, διευρύνθηκαν τα πεδία δράσης του και ενισχύθηκε η αντιπροσωπευτικότητά του».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]