Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΟΗΕ: Καμία επίσημη πρόοδος γύρω από την ονομασία των Σκοπίων - Η "υπόγεια διπλωματία" σε έξαρση...


Η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει το θέμα

για την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ολοκληρώνεται χωρίς να φέρει τη μεγάλη είδηση για το Σκοπιανό, όπως αναμενόταν από πολλές πλευρές.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και η υπΕΞ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είχαν χωριστές επαφές με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά δεν ανακοίνωσαν κάποια σοβαρή εξέλιξη, πέρα από τη νέα συνάντηση των διαπραγματευτών στις αρχές Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με αξιόπιστες διπλωματικές πηγές, η ακινησία είναι φαινομενική. Κατά τις ίδιες πηγές, υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες που έγιναν επί του τελευταίου κειμένου Νίμιτς, με το οποίο προτείνεται σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για διεθνή χρήση, προσδιορισμό της υπηκοότητας στα διαβατήρια με βάση τη σύνθετη ονομασία και παραπομπή του προσδιορισμού της εθνότητας στις γενικές αρχές.

Η κυρία Κοντολίζα Ράις απέφυγε κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις στις δύο χώρες και περιορίστηκε, δημοσίως, στην ενθάρρυνση των κυβερνήσεων να συναντηθούν κάπου στη μέση. Προσεκτικός ήταν και ο χειριστής του θέματος βοηθός υπουργός Ντανιέλ Φριντ, ο οποίος είχε προκαλέσει το κοινό αίσθημα στην Ελλάδα με την υπεράσπιση της «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας» αμέσως μετά το Βουκουρέστι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια κ. Φίλιπ Ρίκερ εγκαταστάθηκε πριν από τρεις μέρες και, όπως όλα δείχνουν, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί στοιχειώδης διαλλακτικότητα από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ν. Γκρούεφσκι.
Για τη διοίκηση Μπους η διευθέτηση της εκκρεμότητας μέσα στον Οκτώβριο έχει σημασία προκειμένου να πιστωθεί την ολοκλήρωση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, αλλά και την αποκατάσταση της εικόνας ισχύος που τραυματίστηκε με το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα έχει εκφραστεί με πολύ θετικό τρόπο για τις ελληνικές θέσεις στο Σκοπιανό και θα το επαναλάβει μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η σκληρή αντιπαράθεση Τσερβένκοφσκι-Γκρούεφσκι στο εσωτερικό δεν διευκολύνει την προσπάθεια της Ουάσιγκτον για συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος. Παρ’ όλα αυτά, στην επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών με τον κ. Νίμιτς και αφού έχει προηγηθεί εντατική τηλεφωνική διπλωματία, αναμένεται η κατάθεση νέας και τελικής πρότασης για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]