Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΟΗΕ: Ο Γκιούλ ζήτησε να αρθεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων


Επιβεβαίωσε τον ρόλο της Τουρκίας


Τις τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό, ζητώντας την άρση της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, παρουσίασε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
«Η λύση βρίσκεται στην εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιριστικού κράτους απαρτιζόμενου από δύο συνιστώντα κράτη, ίσου καθεστώτος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ηγέτης, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία στην κατεύθυνση αυτού του στόχου πρέπει να είναι βασισμένη στις παραμέτρους του ΟΗΕ της διζωνικότητας και πολιτικής ισότητας των δύο πλευρών».
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία καλωσορίζει και υποστηρίζει θερμά τις διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση, οι οποίες ξεκίνησαν πρόσφατα μεταξύ των δύο ηγετών, κάτω από τις καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ».
Ο κ. Γκιουλ πρόσθεσε επίσης ότι «είναι άδικη η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι υπερψήφισαν θαρραλέα το σχέδιο Ανάν, το οποίο απέρριψε ατυχώς η άλλη πλευρά».

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος απέσπασε κολακευτικά λόγια για την χώρα του από την Κοντολίζα Ράις σε συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, σε χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υποστήριξε ότι «το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός νέος συνεταιρικού κράτους απαρτιζόμενου από δύο συνιστώντα κράτη ίσου καθεστώτος, με διζωνικότητα και αμετάβλητο το σύστημα εγγυήσεων του 1960». Ο κ. Μπαμπατζάν αναφερόμενος στο Κυπριακό χαρακτήρισε τους προσεχείς μήνες κρίσιμους, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα «υποστήριξε από την αρχή την εποικοδομητική προσέγγιση της τουρκοκυπριακής πλευράς για έναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό».
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι στην Κύπρο «υπάρχουν δυο κοινότητες» και «όχι δυο κράτη», αμέσως μετά την αποψινή του συνάντηση με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε το συνομιλητή του για την «σταθερή και συνεπή» στάση της Ρωσίας απέναντι στην Κύπρο και μίλησε για τις «στενές και παραδοσιακές σχέσεις», σημειώνοντας ότι ο Ρώσος υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι «οι εξελίξεις στην Οσετία δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση τις πάγιες ρωσικές θέσεις για το Κυπριακό».
Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, θα έχει το Σάββατο συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]