Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ασέβεια σε νεκρούς ήρωες της Κύπρου και στις οικογένειές τους


Δεν προχωρούν σε κανονική

ταυτοποίηση των πεσόντων

της επιχείρησης "Νίκη" στην Κύπρο



"Μια αποστολή αυτοκτονίας με ένα τραγικό τέλος, 33 πεσόντες (μεταξύ των οποίων και ο Αιτωλοακαρνάνας ήρωας επισμηναγός Βασίλειος Παναγόπουλος) και ένα απίστευτο μακάβριο μπέρδεμα, συνθέτουν την ιστορία της επιχείρησης «Νίκη» στην φλεγόμενη Κύπρο του 1974.
Μια μοίρα καταδρομέων αναχωρεί από την Κρήτη σε μία λάθος αποστολή αυτοκτονίας... Το αεροπλάνο που τους μετέφερε (κυβερνήτης του οποίου ήταν ο Αιτωλοακαρνάνας ήρωας επισμηναγός Βασίλειος Παναγόπουλος) καταρρίφθηκε κατά λάθος από φίλια πυρά. Οι 33 νεκροί της επιχείρησης «Νίκη» τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, χωρίς να προηγηθεί αναγνώριση της ταυτότητάς τους.
Το 1979, το ΓΕΣ έκανε εκταφές λειψάνων, ικανοποιώντας αίτημα των συγγενών των εξ Ελλάδος που έπεσαν στην Κύπρο. Τα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και παραδόθηκαν στους οικείους των πεσόντων για ταφή. Ωστόσο, δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες, τα λείψανα μπερδεύτηκαν και παραδόθηκαν στους συγγενείς οστά άλλων πεσόντων, αντί των δικών τους.

Όταν οι κυπριακές Αρχές, αναζητώντας τους αγνοουμένους, άρχισαν τις εκταφές λειψάνων στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, διαπιστώθηκε αυτό το μακάβριο λάθος. Έτσι, ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα εκταφών πεσόντων που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα για να αποδοθούν τα σωστά λείψανα σε κάθε οικογένεια.
Η επιστημονική ταυτοποίηση των λειψάνων με τη μέθοδο του DNA κατέδειξε ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Από τις περίπου 35 εκταφές που έγιναν στην Ελλάδα μόνο σε μία περίπτωση δόθηκαν τα σωστά λείψανα σε μία οικογένεια. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι οικείοι έθαψαν και μνημόνευαν λάθος ανθρώπους.
Στις 35 εκταφές που έγιναν στην Ελλάδα ταυτοποιήθηκαν λείψανα που ανήκουν σε περισσότερους από 60 διαφορετικούς ανθρώπους. Μεταξύ αυτών και περίπου δέκα από τους νεκρούς της επιχείρησης «Νίκη». Υπάρχουν συγγενείς που περιμένουν ακόμα με αγωνία τα λείψανα των δικών τους. Υπάρχει ηθική υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στις οικογένειες των ηρώων να κάνει ότι είναι δυνατόν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης.
Παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις και προσπάθειες των οικογενειών των πεσόντων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει επιδείξει αδράνεια στην εξέλιξη της διαδικασίας αναγνώρισης. Η περιπέτεια των συγγενών δεν έχει τέλος. Χαρακτηριστικά, η οικογένεια του ήρωα επισμηναγού Βασίλη Παναγοπουλου πληροφορείται μέσω έγγραφου του ΓΕΣ στις 4 Δεκεμβρίου 2006 (Φ.104.1/32/639968, Σ.13524) ότι το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας γνωστοποιεί συγκεκριμένες πληροφορίες για το που βρίσκονται τα οστά του πεσόντος. Δυστυχώς όμως ουδεμία εξέλιξη και ενέργεια έχει υπάρξει από πλευράς Υπουργείου εδώ και δυο χρόνια παρατείνοντας τον πόνο των οικογενειών.
Ευχαριστούμε το Troktiko για την άρτια πληροφόρηση που μας έδωσε γι άλλη μία φορά.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]