Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανό: Ραγδαίες εξελίξεις από τον Σεπτέμβριο


Η ονομασία είναι μόνο η αρχή

Προσοχή στο ιδεολόγημα

του "Μακεδονισμού"

Δύο διαβεβαιώσεις φέρεται από διπλωματικές πηγές στην ΠΓΔΜ να έδωσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων κατά τις συνομιλίες που είχαν την Πέμπτη: ότι η «μακεδονική ταυτότητα» είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι, εάν το φθινόπωρο δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, θα ακολουθήσει μακρά περίοδος στασιμότητας και η ΠΓΔΜ θα χάσει για καιρό το τρένο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Με δεδομένο ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, όπως εμμέσως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Νίμιτς διά της μη διαψεύσεως, φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αποδοχής του, εφόσον υπάρξουν εγγυήσεις για τον αυτοπροσδιορισμό του γειτονικού λαού ως «μακεδονικού».
Η κατοχύρωση της «μακεδονικής ταυτότητας», που αποτελεί πυρήνα της αλυτρωτικής πολιτικής των Σκοπίων, είναι το αντάλλαγμα το οποίο, όπως φαίνεται, ζητά η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ για να δεχθεί σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για διεθνή χρήση.

Η ελληνική διπλωματία γνωρίζει, όπως όλα δείχνουν, ότι το Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, και προετοιμάζεται για την άμυνα απέναντι σε πιέσεις που ενδεχομένως θα ασκηθούν. Βάση αυτής της εκτίμησης είναι το γεγονός ότι το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν εκλογές στις ΗΠΑ, η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα στις αρχές του 2009 και είναι μάλλον απίθανο η επόμενη ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να έχει ως ύψιστη προτεραιότητα το Σκοπιανό.
Ο κ. Μάθιου Νίμιτς ενημέρωσε στη Θεσσαλονίκη το διαπραγματευτή κ. Αδ. Βασιλάκη για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στα Σκόπια.
Η ελληνική πλευρά παραμένει στην πάγια θέση ότι αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι μόνο το όνομα, ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για τα ζητήματα που εγείρει η πλευρά των Σκοπίων («μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, «μακεδονική Εκκλησία», «περιουσιακά δικαιώματα εκδιωχθέντων Μακεδόνων»).
Παρ’ όλα αυτά, τόσο στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό των Σκοπίων κ. Γκρούεφσκι ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κιν Μουν όσο και ο κ. Νίμιτς σε δημόσιες δηλώσεις τους έχουν εμμέσως αναγνωρίσει την ύπαρξη προβλημάτων προς διαχείριση πέραν του ονόματος, το οποίο απλώς προτάσσουν.
Εάν κατατεθεί επισήμως πρόταση το Σεπτέμβριο από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ και δοθεί προθεσμία για απάντηση, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να εξετάσει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις πτυχές εκείνες που αγγίζουν το ιδεολόγημα του «μακεδονισμού».
Ποια εθνικότητα θα γράφεται στα διαβατήρια; Εάν αναγράφεται η «μακεδονική», έμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν ότι η χρήση ενός ονόματος του είδους «Βόρεια Μακεδονία» στους διεθνείς οργανισμούς και στην αλληλογραφία με τρίτες χώρες θα χάσει σε μεγάλο βαθμό τη σημασία της.
Θα καταργηθεί το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων ή απλώς θα περιοριστεί σε χρήση στο εσωτερικό; Εάν δεν υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση στο εξωτερικό θα αποτρέψει την πολιτική ηγεσία και τους πολίτες των Σκοπίων από τη διεκδίκηση της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. o skopos tous einai o telikos eksftelismos tis ellados mas...

    mas afanisane oti iero kerdi8ike apo to aima twn paterwn mas.

    mas afanisane to elliniko pnevma didaskontas tin eikona twn ellinwn paterwn... svinontas apo ta miala tou laou tin ousia tou alfa kai tou wmega...

    esetai i imera omos pou ...
    i dikea orgi tou 8eou 8a pesei oxi epano sta ex8rika ta e8nei.. ma stous ellines pou siopoune se erga ellinismou.

    dixnontas ton kapno legw den sinei i fotia...

    kai oute pote 8a svisei oso eseis oi ellines kratate en gnosei sas to pnevma twn oyranwn edw stin gh tou fotos gia arxaio.(???)

    ston tafo tis gnoseis tis elef8erias tou an8ropou.


    sigxaritiria gia to post sou...

    i ali8ia einai san to ladi..
    kai vgenei pano apo ta nera toutou tou kosmou tou skotinou noos.
    sinexise...
    diw eseis oi dipsountes tin ali8ia...eseis dikeo8isete.

    xristos anesti... emeis???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]