Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει στον στρατό της Τουρκίας


Δημοκρατικοί αξιωματικοί

αρνούνται την Εργκένεκον



Ο στρατός έχει μοιρασθεί, για πρώτη φορά στη μετα-οθωμανική εποχή, σε στρατόπεδα. Το «κουτί της Πανδώρας» άνοιξε η περσινή δημοσίευση στο περιοδικό «Νοκτά» των ημερολογίων του τέως αρχηγού Οζντέν Ορνέκ, όπου καταγράφονταν σχέδια έμμεσου πραξικοπήματος διά της πρόκλησης κοινωνικού χάους από τους αρχηγούς των τεσσάρων όπλων το 2003-2004, στα οποία έβαλε φρένο ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Οζκιόκ.
Ο τελευταίος, γνωστός για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις, ομολόγησε σε συνέντευξή του στη «Ραντικάλ» ότι δέχθηκε πιέσεις από την «Εργκένεκον», προκειμένου να παραιτηθεί από την αρχηγία των ενόπλων δυνάμεων το 2006, ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει για το ζήτημα του ημερολογίου.
Πολλοί αναλυτές ενθυμούνται ότι, κατά τα απομνημονεύματα του Ορνέκ, οι αρχηγοί των όπλων παραιτήθηκαν από το σχέδιο «άμεσου» πραξικοπήματος, επειδή οι αξιωματικοί των μονάδων τάχθηκαν μαζικά κατά της επέμβασης.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι τόσο το ημερολόγιο του Ορνέκ, όσο και πλήθος άλλων απορρήτων εγγράφων του Γενικού Επιτελείου που δημοσίευσαν το «Νοκτά» και η εφημερίδα «Ταράφ» τους παραδόθηκαν από πηγή του Γενικού Επιτελείου. Αν υπάρχουν νοσταλγοί του πραξικοπήματος, υπάρχουν πια πολλοί αξιωματικοί των οποίων τα δημοκρατικά φρονήματα τους υπαγορεύουν να στραφούν κατά των συνομωτών συναδέλφων τους, επισημαίνουν με ανακούφιση φιλελεύθεροι αναλυτές του. Αυτό που μένει, υποστηρίζουν, είναι η εκκαθάριση του στρατεύματος από τους εχθρούς της δημοκρατίας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]