Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σήμερα η απάντηση Κομισιόν στην επιστολή Γκρούεφσκι

Ζοζέ Μπαρόζο
Σήμερα αναμένεται να τοποθετηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιστολή που απέστειλε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Λόγω της χθεσινής αργίας στο Βέλγιο -εθνική επέτειος-, ο εκτελών χρέη εκπροσώπου Τύπου της Επιτροπής, Τζον Κλάνσι, περιορίστηκε μόνο στην επιβεβαίωση ότι η επιστολή του Σκοπιανού πρωθυπουργού έφτασε στην έδρα της Κομισιόν και εξετάζεται. Και προέβλεψε ότι «θα υπάρξει μια πρώτη αντίδραση» σήμερα.
Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών, αναμένεται από την πλευρά της Επιτροπής να ευθυγραμμιστεί με τις επίσημες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ. Οι εν λόγω αποφάσεις επικεντρώνονται στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και τις σχέσεις καλής γειτονίας και δεν υπάρχει λέξη περί σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, θέμα που φαίνεται ότι προσπαθεί να εγείρει στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής ο Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ούτε, όμως, η Επιτροπή έχει αναφερθεί σε τέτοιο θέμα στις ετήσιες εκθέσεις προόδου που υιοθετεί κάθε φθινόπωρο για την ΠΓΔΜ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο Ζοζέ Μπαρόζο προσπαθεί αυτή τη στιγμή να σιγουρέψει την επανεκλογή του στα ηνία της Επιτροπής και θα ήταν τεράστιο «στραβοπάτημα» εκ μέρους του να διαφοροποιηθεί με τις αποφάσεις των «27», της γαλλικής προεδρίας, της ίδιας της Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, ανοίγοντας, παράλληλα, μέτωπο με την Αθήνα.
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, αναφέρεται ότι «απαραίτητο συστατικό για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων παραμένουν οι σχέσεις καλής γειτονίας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η εξεύρεση βάσει διαπραγματεύσεων μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας».
Αυτό ήθελε η Αθήνα και αυτό πήρε...
Επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο, στην τελευταία ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, καλεί την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό το πρίσμα της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε πρόσφατα και να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση, έτσι ώστε το θέμα της ονομασίας να μην εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, όπως προβλέπεται από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995.
Η ονομασία των Σκοπίων ήταν, λοιπόν, η αρχή και το τέλος της έκθεσης που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Σώματος.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]