Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Διαλύεται η πολιτική ηρεμία; - Αποχωρεί ο πρόεδρος Τσερβένκοφσκι για συνταγματικούς λόγους;


Ενας ακήρυχτος πόλεμος

Εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι αναμένεται να δρομολογηθούν στα Σκόπια, μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του VMRO-DPMNE και του αλβανικού κόμματος DUΙ.

Εξελίξεις που για πολλούς ίσως οδηγήσουν και στην πρόωρη παραίτησή του από την προεδρία, για να τεθεί επικεφαλής της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), που δοκιμάζoνται μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές, και να επιχειρήσει την ανασύνταξή της, ώστε μελλοντικά να μπορέσει να επανέρθει και πάλι στην εξουσία.

Κάποιοι, μάλιστα, φοβούνται ακόμη και συνταγματική εκτροπή, με όχι και τόσο ομαλό εξαναγκασμό σε αποχώρηση του Μπ. Τσερβενκόφσκι.

Ολο το διάστημα μετά τις εκλογές της 1ης Ιουνίου, ο αδιάλλακτος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι έστησε ένα σκηνικό, επιδιώκοντας να εκθέσει, όσο είναι δυνατόν, τον Μπ. Τσερβενκόφσκι, σε μια προσπάθεια να «καθαρίσει» μαζί του, αφού τον βλέπει ως τον μοναδικό του αντίπαλο στις μελλοντικές εξελίξεις. Αυτό που προβληματίζει είναι πως θα επιτευχθεί αυτό χωρίς να προκαλέσει τον δυτικό παράγοντα, ο οποίος αντιμετωπίζει ιδιαίτερα θετικά τον μετριοπαθή πρόεδρο της ΠΓΔΜ. Ο εθνικιστής Γκρούεφσκι τελικά «έκανε την ανάγκη φιλοτιμία», προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις του δυτικού παράγοντα.

Συγκυβέρνηση
Παρά την απόλυτη πλειοψηφία που έχει στη Βουλή, με 63 έδρες σε σύνολο 120, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον σύμμαχό του Μ. Θάτσι και το κόμμα του το DPA, με τους οποίους έστησε το σκηνικό βίας και νοθείας στις εκλογές, και να συνεργαστεί στη νέα κυβέρνηση με τον Αλί Αχμέτι και το DUI, δηλ. αυτούς που συνεχώς κατηγορούσε είτε ως τρομοκράτες είτε συνεργάτες τρομοκρατών, ενώ αποτελούσαν για το VMRO-DPMNE και τους οπαδούς του το κόκκινο πανί.

Πρόεδρος και πρωθυπουργός στα Σκόπια ανταλλάσσουν όλο και περισσότερο «θανατηφόρες μαχαιριές», ενώ ο δεύτερος με τους παράγοντες του VMRO-DPMNE στήνουν σενάρια πρακτορολογίας, επιχειρώντας να εμφανίσουν όσους τους αντιπολιτεύονται ή ασκούν κριτική ότι λίγο-πολύ είναι πράκτορες της... Ελλάδας. Δημοσιογράφοι, διανοούμενοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρό τους.

Μετά τις εκλογές ο Μπ. Τσερβενκόφσκι ξεκίνησε μια σειρά επαφές, ακόμη και συναντήσεις στο προεδρικό γραφείο, όπως τον κατηγορούν από το VMRO-DPMNE, με παράγοντες της Κεντροαριστεράς, κάνοντας ακόμη και συνεδριάσεις με την ηγεσία του SDSM, μετά και την παραίτηση της προέδρου Ραντμίλα Σεκερίνσκα. Παράλληλα, με δηλώσεις του προσδιόρισε με σαφήνεια τις θέσεις του απέναντι στον Ν. Γκρούεφσκι. «Δεν μπορεί να υφίσταται προπαγάνδα η οποία να μπορεί να πουλάει για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα κακής ποιότητας προϊόν», είπε για τον πρωθυπουργό, ενώ ήταν από τους πρώτους που μίλησε για τις χειρότερες εκλογές που έγιναν ποτέ στη χώρα, κατηγορώντας τον Ν. Γκρούεφσκι πως οι ζημιές που υπέστη η εικόνα και η διεθνής θέση της χώρας είναι τεράστιες.

Του θύμισε ακόμη ότι οι προεδρικές εκλογές στις οποίες εκλέχτηκε ο ίδιος μπορούν να χαρακτηριστούν ως σκανδιναβικές σε σχέση με αυτές. Ο Ν. Γκρούεφσκι ποτέ δεν αναγνώρισε τις προεδρικές εκλογές του 2004 και για τον λόγο αυτό ποτέ δεν τον αποκάλεσε μέχρι σήμερα ως «κύριο πρόεδρο», αλλά χρησιμοποιεί εκείνο το αναξιοπρεπές «κύριος Τσερβενκόφσκι», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Το τελευταίο επεισόδιο της σύγκρουσης παίχτηκε πριν από λίγες μέρες, όταν ο Μπ. Τσερβενκόφσκι απέρριψε τον διορισμό νέων πρέσβεων στην Ινδία και στο Ισραήλ που αποφάσισε η κυβέρνηση, χωρίς να έχει προηγουμένως τη σύμφωνη γνώμη του για τα πρόσωπα. Η απάντηση του Ν. Γκρούεφσκι διά του υπουργού Δικαιοσύνης ήταν να μην εγκρίνει τη χάρη που είχε δώσει ο πρόεδρος σε άτομα τα οποία είχαν καταδικαστεί στο παρελθόν για αδικήματα τα οποία είχαν σχέση με τη διατάραξη εκλογών. Εμφανίστηκε, μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης να δίνει με μειωτικό τρόπο μαθήματα στον πρόεδρο της χώρας.

Την ίδια ώρα ο Ν. Γκρούεφσκι συνεχίζει να θέτει υπό κηδεμονία τον διαπραγματευτή Νίκολα Ντιμιτρόφ που θεωρείται άνθρωπος του προέδρου, βάζοντας δίπλα του ως σκιά στις συναντήσεις με τον Μ. Νίμιτς τον διευθυντή του γραφείου του και γραμματέα του VMRO-DPMNE, τον 28χρονο Μ. Πόρτουγκερ.

Εκλογή από τη Βουλή
Μέσα σε αυτό το πολιτικό τοπίο πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο Μπ. Τσερβενκόφσκι πολύ γρήγορα θα πάρει τις αποφάσεις του. Ο Ν. Γκρούεφσκι, έχοντας με τη συνεργασία του DUI την πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή, είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε αλλαγή του Συντάγματος, ώστε ο πρόεδρος να εκλέγεται όχι απευθείας από τον λαό, όπως γίνεται σήμερα, αλλά από τη Βουλή. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Τσερβενκόφσκι δεν έχει καμία τύχη και θα επιχειρήσει πρόωρα «ηρωική έξοδο», ώστε να τεθεί επικεφαλής του SDSM.

Ομως, και στο ενδεχόμενο να διεκδικήσει μια δεύτερη εκλογή για τη θέση του προέδρου και πάλι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα μόνο ένα 36% θέλει την επανεκλογή του, ενώ ένα 51% τάσσεται εναντίον.

Αντίθετα, ο Ν. Γκρούεφσκι συγκεντρώνει το πολύ υψηλό 66% να τάσσεται υπέρ της επανεκλογής του στην πρωθυπουργία και μόνο το 22% είναι εναντίον.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

ΕΘΝΟΣ

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Δεν διαλύεται καμμιά πολιτική ηρεμία. Ήδη ο Gruevski έχει έτοιμη λύση για την προεδρία και η οποία λέγεται Ljube Boshkovski.

    Ο κος αυτός ήταν κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου όταν ήταν Υπουργός Εσωτερικών κατά τον πόλεμο του 2001 αλλά αθωώθηκε από το δικαστήριο της Χάγης.

    Καταδικάστηκε ο υφιστάμενος του και αρχηγός της Αστυνομίας....πάντως.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]