Μεντβέντεφ: «Εγώ δεν είμαι Πούτιν»
Ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας
απέφυγε να θίξει τα καυτά θέματα
στη συνέντευξή του στο Reuters
Το προφίλ της νέας ρωσικής προεδρίας θέλησε να παρουσιάσει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, την πρώτη σε δυτικό ΜΜΕ. Αν και δεν έδειξε να λαμβάνει αποστάσεις από τον προκάτοχο και μέντορά του, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογράμμισε εμμέσως το διαφορετικό πολιτικό στιλ των δύο ηγετών.
Μία ημέρα πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας στη Σιβηρία, όπου θα επικεντρωθούν στο ενεργειακό, ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η φτώχεια και η διαφθορά είναι οι δύο μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας. «Το ρωσικό κράτος δεν έχει νικήσει τη φτώχεια», δήλωσε και τόνισε ότι η επίλυση του προβλήματος αυτού «που απειλεί την εθνική ασφάλεια» -όπως είπε- είναι ο κύριος στόχος της κυβέρνησης.
Ενας τρόπος πάταξης της διαφθοράς, κατά το Ρώσο πρόεδρο, είναι η επιμόρφωση των αξιωματούχων ώστε να καθοδηγούνται από το νόμο. Ως έμμεση πρόταση προς την Ε.Ε., ο κ. Μεντβέντεφ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ν’ αντιμετωπίσουν μαζί την αστάθεια των αγορών, την τρομοκρατία και το διεθνές οργανωμένο έγκλημα.
Ακολουθώντας την ίδια γραμμή με τον πρώην πρόεδρο και νυν πρωθυπουργό κ. Πούτιν, είπε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας του δεν θα επηρεαστεί από τις επικρίσεις που δέχεται η Ρωσία από το εξωτερικό, αλλά από τα εθνικά συμφέροντα. O κ. Mεντβέντεφ βεβαίωσε ότι η ρωσική προεδρία χαρακτηρίζεται από συνέχεια και ο ίδιος συνεχίζει το έργο του προκατόχου του. Ωστόσο, όπως σχολίασε, «οι πολιτικοί είναι άνθρωποι και ο καθένας έχει το δικό του στιλ». Η στενή συνεργασία με τον κ. Πούτιν θα εξακολουθήσει να υπάρχει, απάντησε. Ο κ. Μεντβέντεφ επέλεξε τις φράσεις του πολύ προσεκτικά – δεν ακούστηκαν οι γνωστές κατηγορίες κατά της Δύσης που επιβουλεύεται τη Ρωσία, όπως είχε συνηθίσει τους συνομιλητές του ο κ. Πούτιν τα προηγούμενα χρόνια.
Υπεραμύνθηκε πάντως της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα του και τόνισε ότι οι μηχανισμοί ελέγχου της ενημέρωσης δεν διαφέρουν από αυτούς σε άλλες χώρες. Αναφερόμενος στις επικρίσεις Δυτικών παρατηρητών σχετικά με το ότι τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα διέθεσαν περιορισμένο χρόνο στους πολιτικούς της αντιπολίτευσης πριν από τις προεδρικές εκλογές της 2ας Μαρτίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι οι ηττημένοι στην πολιτική παραπονούνται ότι τα ΜΜΕ δεν είναι ελεύθερα διότι δεν βγαίνουν κάθε μέρα στην τηλεόραση.
Ακόμη, ο κ. Μεντβέντεφ δεν αναφέρθηκε καθόλου στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, στην αντιπυραυλική ασπίδα που προωθεί η Ουάσιγκτον στην Ανατολική Ευρώπη και στους εξοπλισμούς. Στο πρόσφατο παρελθόν, αυτά ήταν τα προσφιλή ζητήματα που έθιγε ο κ. Πούτιν, γεγονός που οδήγησε ορισμένους αναλυτές να παρατηρήσουν την αλλαγή στο ύφος του νέου προέδρου σε σχέση με αυτό του προκατόχου του.
Αναλυτές και διπλωμάτες στη Ρωσία δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμπεράσματα για την προσωπικότητα του κ. Μεντβέντεφ. Αρκετοί Δυτικοί είναι πεπεισμένοι ότι ο νέος πρόεδρος θα είναι πιο φιλελεύθερος από τον προκάτοχό του και θα ηγηθεί μιας Ρωσίας διαφορετικής από αυτήν της εποχής Πούτιν. Αλλοι, μεταξύ των οποίων και όσοι είναι προσκολλημένοι στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, βλέπουν τον κ. Μεντβέντεφ με μεγάλη καχυποψία, θεωρώντας ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει από τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει θέσει ο μέντοράς του.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...