Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Νίμιτς ήρθε, η αδιαλλαξία δεν έφυγε...


Ο Μάθιου Νίμιτς ήρθε σήμερα στην Αθήνα και αύριο θα μεταβεί στα Σκόπια για να συζητήσει νέες ιδέες για το όνομα. Ομως, το περιβάλλον παραμένει το ίδιο. Οι εκλογές στην ΠΓΔΜ δεν άλλαξαν πολλά. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι συνεχίζει την αδιαλλαξία, αν και φέρεται να μην αποκλείει τη συμβιβαστική ονομασία «Ανω Μακεδονία» την οποία είχε αποδεχθεί το 2001 και ο τότε πρωθυπουργός και επίσης εθνικιστής Λιούμπκο Γκεοργκίεφσκι.
Η Αθήνα έχει διαμηνύσει την προτίμησή της σε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό όπως είναι το «Ανω Μακεδονία», ενδεχομένως στη σλαβική του μορφή (Gorna Makedonija). Πάντως, και στην ελληνική πλευρά οι απόψεις διίστανται. Σε πρόσφατη έκθεσή τους Ελληνες ακαδημαϊκοί παραθέτουν αποσπάσματα από ομιλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην οποία αναφέρεται σε στρατιώτες της Ανω Μακεδονίας, ενώ υπογραμμίζουν ότι γεωγραφικά η Ανω Μακεδονία της αρχαιότητας συμπίπτει με τέσσερις νομούς της σημερινής Ελλάδας κάτι που ενδεχομένως να γεννούσε αλυτρωτικές διεκδικήσεις. Ο κ. Νίμιτς δεν περιορίζεται στις επίσημες θέσεις που ακούει από τους διαπραγματευτές και τις δυο κυβερνήσεις. Διερευνά και τις σκέψεις συγκεκριμένων διαμορφωτών κοινής γνώμης. Από τους Ελληνες εισπράττει μια θετική στάση έναντι των ονομάτων «Ανω ή Βόρεια Μακεδονία» και «Νέα Μακεδονία».
Σε ό,τι αφορά το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας, η Αθήνα επιθυμεί να χρησιμοποιείται στους διεθνείς οργανισμούς αλλά και στις διμερείς σχέσεις τουλάχιστον από τις σημαντικές χώρες του κόσμου. Καθώς τα υπόλοιπα 26 μέλη της Ε.Ε. λογικά θα στηρίξουν τον εταίρο τους, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα τρία μόνιμα μέλη του Σ.Α. (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα) λόγω της θεσμικής επιρροής τους στις διαδικασίες του ΟΗΕ αλλά και της πολιτικής ισχύος τους σε παγκόσμια κλίμακα. Το ερώτημα είναι εάν θα δεσμευθούν με ψήφισμα του Σ.Α. να υιοθετήσουν τη συμβιβαστική ονομασία.
Τέλος, η επιμονή Γκρούεφσκι στη διενέργεια δημοψηφίσματος δημιουργεί ένα εμπόδιο, αλλά προσφέρει και μια ευκαιρία. Η πρώτη ενστικτώδης ερμηνεία είναι ότι ένας λαός δύσκολα θα συναινέσει στην αλλαγή του ονόματος της χώρας του, όταν μάλιστα έχει τους τελευταίους μήνες γίνει αποδέκτης μιας έντονα εθνικιστικής ρητορικής. Ομως, εάν ο θριαμβευτικά επανεκλεγείς πρωθυπουργός της γείτονος συμφωνήσει σε ένα συμβιβαστικό όνομα θα πρέπει να το υπερασπισθεί στο δημοψήφισμα. Στην αντίθεση περίπτωση θα ήταν ανακόλουθος.
Εάν ο «σκληρός» Γκρούεφσκι ταχθεί υπέρ της συμβιβαστικής ονομασίας καθίσταται πολύ πιθανή η υπερψήφισή της από την πλειοψηφία του λαού της πΓΔΜ και άρα η διαχρονική αποδοχή της. Ταυτόχρονα, το δημοψήφισμα θα προσφέρει στον κ. Γκρούεφσκι πολιτική κάλυψη καθώς θα επικαλείται την κρίση του λαού.
Αναμφίβολα η απόφαση για δημοψήφισμα μας οδηγεί σε ριψοκίνδυνο μονοπάτι, καθώς θα προκαλέσει εκκλήσεις για ανάλογες κινήσεις και στην Ελλάδα. Ομως, ο σωστός χειρισμός ενός δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ θα μπορούσε να δώσει λύση, ενώ η έγκριση του νέου ονόματος από το λαό θα διευκόλυνε την υιοθέτησή του και από τα μέλη του Σ.Α.

Tου Αθανασιου Ελλις
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]