Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μαζική φυγή γυναικών από το Δημόσιο


Πανικός για τις αλλαγές

που έρχονται στα όρια ηλικίας


«Γένος θηλυκό» έχει ο πανικός που άρχισε να προκαλείται στο Δημόσιο από πέρυσι, όταν άρχισαν να γίνονται οι πρώτες διαρροές για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που μόλις πριν από 3,5 μήνες έγινε νόμος. Το αρνητικό κλίμα στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων εξακολουθεί να υφίσταται. Τόσο λόγω της επαπειλούμενης εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο πλαίσιο της προσφυγής που κατέθεσε η Κομισιόν στο Ευρωδικαστήριο εις βάρος της Ελλάδας όσο και λόγω της φημολογούμενης μεταβολής του ασφαλιστικού τους καθεστώτος με νέο νόμο της κυβέρνησης τον επόμενο χρόνο.
Είναι ενδεικτικό ότι φέτος οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από το Δημόσιο εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 25.000, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Το 70% αυτών υπολογίζεται ότι θα είναι από γυναίκες, οι οποίες αποχωρούν πρόωρα από την εργασία τους μπροστά στον κίνδυνο αύξησης των απαιτούμενων ορίων ηλικίας για τη λήψη σύνταξης, τουλάχιστον κατά μία πενταετία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνδικαλιστικών στελεχών, μέχρι το τέλος του 2008 ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης θα παρουσιάσει αύξηση 20,5% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι το 2007 υπέβαλαν αίτηση περίπου 20.750 υπάλληλοι. Ενα χρόνο πριν, το 2006, όταν δηλαδή οι φήμες για την επερχόμενη μεταρρύθμιση δεν είχαν ακόμη πάρει μεγάλες διαστάσεις, από το δημόσιο τομέα αποχώρησαν 9.825 άτομα. Ακόμη πιο μικρός ήταν ο αριθμός των αιτήσεων το 2005 (6.808 συνολικά), όταν ακόμη στο προσκήνιο ήταν τα τρία «Δεν» της κυβέρνησης (δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας, δεν αυξάνονται οι εισφορές, δεν μειώνονται οι συντάξεις). Το 2004, δύο χρόνια μετά την «μπόρα» του «νόμου Ρέππα» (3029 του 2002), οι αιτήσεις συνταξιοδότησης δεν ξεπέρασαν τις 3.725.
Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, κ. Ηλίας Ηλιόπουλος, «ο πανικός που δημιουργήθηκε εξαιτίας της έλλειψης σοβαρής ενημέρωσης και της αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων προκάλεσε την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων. Από την εξέλιξη αυτή οι μεγάλοι χαμένοι ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αποχωρώντας πρόωρα πήραν μικρές συντάξεις, και το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα, αφού για τα ταμεία του Δημοσίου προκλήθηκαν εξωπραγματικές δαπάνες».
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ήδη, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) έχει άμεσες υποχρεώσεις 500 εκατ. ευρώ, όταν τα αποθεματικά του δεν ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Εάν το θέμα αυτό δεν αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των ενοποιήσεων που προκαλεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος 3655 του 2008 για τα υφιστάμενα ταμεία, το Ταμείο Εφάπαξ του Δημοσίου θα αντιμετωπίσει σύντομα πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]