Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Η καταμέτρηση... θα βγάλει μαχαίρια

Σοβαρός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης

αιματηρών συγκρούσεων

μεταξύ Σλάβων και Αλβανών

Η αναμενόμενη εύκολη επικράτηση του δεξιού εθνικιστικού κόμματος VMRO του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι επί της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης του προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι τίποτα σοβαρό δεν διακυβεύεται κατά τις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ. Πρόκειται περί εντελώς λανθασμένης εκτίμησης. Οι εκλογές δεν αποτελούν κατά κανέναν τρόπο έναν ανιαρό περίπατο κοινοβουλευτικής ομαλότητας στη γειτονική χώρα.

Η καταμέτρηση... θα βγάλει μαχαίρια

Εν πρώτοις μάλλον έχουμε λησμονήσει στην Ελλάδα ότι η κυβερνητική κρίση στην ΠΓΔΜ ξέσπασε πριν από την προβολή του ελληνικού βέτο κατά της ένταξης της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι οδηγήθηκε ουσιαστικά σε κατάρρευση όταν το δεύτερο σε δύναμη αλβανικό κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών του Μεντούχ Θάτσι, το οποίο συμμετείχε στην κυβέρνηση, αποφάσισε να την εγκαταλείψει ζητώντας περισσότερα δικαιώματα για τους Αλβανούς πολίτες της ΠΓΔΜ.

Πολύ σωστά λοιπόν η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» υποστήριξε σε άρθρο της προ εβδομάδων ότι «η Μακεδονία βαδίζει για να προϋπαντήσει αβέβαιους καιρούς», συνεχίζει αναλύοντας αυτόν τον ισχυρισμό: «Στην καλύτερη περίπτωση, μετά τις εκλογές θα υπάρξουν εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό (σ.σ.: κυβερνητικού) συνασπισμού. Στη χειρότερη περίπτωση θα βρεθεί αυτό το εύθραυστο κράτος των Βαλκανίων ενώπιον μιας κρίσης που όμοιά της δεν έχει ξαναζήσει από το 2001, όταν η Μακεδονία γλίτωσε τον εμφύλιο πόλεμο χάρη στην έγκαιρη και αποφασιστική αμερικανοευρωπαϊκή παρέμβαση».

Αναζητούνται εταίροι
Δεν πρόκειται για δημοσιογραφικές υπερβολές. Ο Γκρούεφσκι θα κερδίσει μεν τις σημερινές εκλογές, θα αποτελέσει όμως τρομερή έκπληξη αν κατορθώσει να πετύχει αυτοδυναμία, δεδομένου ότι το σύστημα είναι απλή αναλογική. Στις προηγούμενες εκλογές που είχαν γίνει μόλις πριν από δύο χρόνια, στις 5 Ιουλίου του 2006, το VMRO είχε πάρει το 32,5% των ψήφων και μόλις 38 από τις 120 έδρες. Είναι αδύνατον να εκτοξευθεί σήμερα στο... 50% των ψήφων για να πάρει τις αναγκαίες 61 έδρες της αυτοδυναμίας.

Το 2006 μόλις και μετά βίας κατόρθωσε ο Γκρούεφσκι να συγκεντρώσει τις 61 έδρες, μαζεύοντας τους βουλευτές διαφόρων μικρών σλαβικών κομματιδίων, αλλά και πάνω απ όλα παίρνοντας ως εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών του Μεντούχ Θάτσι, που είχε 11 έδρες.

Ετσι και τώρα, το πιθανότερο είναι ότι ο Γκρούεφσκι θα υποχρεωθεί να αναζητήσει ένα από τα δύο αλβανικά κόμματα ως κυβερνητικό εταίρο. Πιθανότατα θα θελήσει να ξαναπάρει τον Θάτσι, παρότι ουσιαστικά αυτός έριξε την κυβέρνηση.

Δεν έχει άλλωστε ο Γκρούεφσκι άλλη επιλογή, γιατί ο ίδιος έχει δηλώσει δημοσίως ότι ποτέ δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με το πρώτο αλβανικό κόμμα, τη Δημοκρατική Ενωση για την Ενσωμάτωση του Αλί Αχμέτι.

Το να μη συνεργαστεί όμως με τον Αλί Αχμέτι, αν το κόμμα του έρθει πάλι πρώτο μεταξύ των αλβανικών κομμάτων, μια κουβέντα είναι.

Ο Αλί Αχμέτι έχει την άποψη ότι η συμφωνία της Αχρίδας που έδωσε τέλος στις εμφύλιες συγκρούσεις Σλάβων - Αλβανών της ΠΓΔΜ τον Αύγουστο του 2001, κατά τη δική του ερμηνεία επιβάλλει στο πρώτο σλαβικό κόμμα που σχηματίζει κυβέρνηση να παίρνει ως κυβερνητικό εταίρο οπωσδήποτε το... πρώτο αλβανικό κόμμα!

Ο Γκρούεφσκι αγνόησε το 2006 αυτήν την απαίτηση του Αλί Αχμέτι και πήρε στην κυβέρνησή του το δεύτερο αλβανικό κόμμα, αυτό του Θάτσι. Πέντε ολόκληρους μήνες ο Αχμέτι και το κόμμα του μποϊκοτάριζαν τις εργασίες της Βουλής.

Η κατάσταση σταδιακά οξυνόταν, ο κίνδυνος επανάληψης των ενόπλων συγκρούσεων Σλάβων - Αλβανών γινόταν όλο και πιο άμεσος. Επεσαν πάνω στον Αχμέτι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, του έδωσαν διάφορα, του έταξαν περισσότερα και τον μετέπεισαν ώστε να ξαναγυρίσει στο Κοινοβούλιο πριν ξαναπάρει τα καλάσνικοφ. Αυτό όμως είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει και δεύτερη φορά. Αν ο Αλί Αχμέτι βγει πρώτος στους Αλβανούς και σήμερα, το πιθανότερο είναι ότι θα απαιτήσει έστω και διά της προσφυγής στη βία να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο Γκρούεφσκι να αποφύγει εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις είναι να βοηθήσει τον Θάτσι, ώστε να βγει αυτός πρώτος μεταξύ των Αλβανών, καταρρίπτοντας έτσι το θεμελιώδες επιχείρημα του Αλί Αχμέτι.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]