Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελλάδα - Σκόπια: Ορόσημο ο Δεκέμβρης

Χρόνο θέλει η ελληνική κυβέρνηση


Η αμερικανική σπουδή έρχεται σε αντίθεση με τις ελληνικές επιδιώξεις. Κυβερνητικές πηγές βεβαιώνουν ότι η Αθήνα δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται, δεν θεωρεί τη συγκυρία ώριμη για λύση λόγω των αλυτρωτικών ακροτήτων της άλλης πλευράς και εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθούν εποικοδομητικές συνομιλίες λίγο πριν από το ορόσημο του Δεκεμβρίου, όταν η Ε.Ε. θα αποφασίσει για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Καραμανλής κρατά το χαρτί ενός δεύτερου ελληνικού βέτο και θα το αξιοποιήσει εάν δεν επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση. Εμπειροι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εξηγούν ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει πειστεί ότι το γυαλί των ελληνοαμερικανικών σχέσεων δεν ξανακολλάει και ευελπιστεί σε ένα νέο ξεκίνημα με την κυβέρνηση που θα προκύψει στις ΗΠΑ το Νοέμβριο. Παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις κατά τις οποίες οι Δημοκρατικοί προσεγγίζουν διαφορετικά το θέμα της ΠΓΔΜ από τους Ρεπουμπλικανούς, διπλωματικοί κύκλοι ευελπιστούν ότι έπειτα από ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή στην Ουάσιγκτον θα υπάρξει, τουλάχιστον, λιγότερη καχυποψία απέναντι στις δύο πλευρές, που επί του παρόντος αλληλοκοιτάζονται υπό γωνίαν. Ευελπιστούν, με άλλα λόγια, ότι με το ανακάτεμα της τράπουλας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα έχει πια την αρμοδιότητα για το θέμα ο κ. Ντανιέλ Φριντ, ο οποίος έχει υπεραμυνθεί της «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας».

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, άλλωστε, προβλέπουν ότι η επόμενη πολιτική ηγεσία των Σκοπίων δεν πρόκειται να βάλει νερό στο κρασί της και, συνεπώς, δεν θα υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό άμεσα. Και φοβούνται την πιθανότητα ο σκληρός κ. Γκρούεφσκι, που έχει τη νομιμοποίηση στο εσωτερικό της χώρας του για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος, να κάνει την υπέρβαση και να δεχθεί όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Αλλά ακόμη και σε μία τέτοια περίπτωση, οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων ως προς τις εγγυήσεις εφαρμογής ή το ακριβές εύρος της χρήσης της νέας ονομασίας. Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται να συμβεί στο Σκοπιανό ό,τι συμβαίνει ήδη στο Κυπριακό: Ο ξένος παράγοντας θα σπρώχνει τις εξελίξεις και η ελληνική πλευρά θα προσπαθεί να τις επιβραδύνει χωρίς να της καταλογιστεί η ευθύνη για την παράταση του αδιεξόδου.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πιστεύω ότι η κίνηση της Ελλάδας στη συνοδο του Βουκουρεστίου να ασκήσει veto στους σκοπιανούς ήταν η καλύτερη δυνατή λύση. Όμως τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν για την ελληνική κυβέρνηση που βρίσκεται κλεισμένη από αμερικάνους και σκοπιανούς. Η επόμενη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ένα δεύτερο veto στους σκοπιανούς έτσι ώστε να δείξει τον κ. Γρουεφσκι ότι η ελλάδα δεν έχει λογο να φοβηθεί ούτε αυτούς ούτε τους Αμερικάνους. Εαν και πάλι δεν συνετιστούν οι γείτονες τότε η ελλάδα θα πρέπει να πάρει όλες τις ελληνικές επειχειρήσεις και τα εργοστάσια που κρατούν ζωντανή την οικονομία των σκοπίων και τότε η ελληνική κυβέρνηση θα δει μια διαφορετική αντιμετώπιση από τον κ.Γκρουεφσκι και τους εθνικιστές και ανιστόριτους σκοπιανούς. Συμφωνείτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]