Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα στη γραμμή που χάραξε στο Βουκουρέστι

Εισηγήσεις για περισσότερο επιθετική τακτική στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το προσεχές διάστημα δέχεται από διπλωματικά στελέχη η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. «Ξέρετε τι θέλουμε, αν δεν πετύχουμε λύση σε αυτό το πλαίσιο θα επαναλάβουμε αυτό που κάναμε στο Βουκουρέστι, δεν θα συναινέσουμε ούτε στην ευρωατλαντική ούτε στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ», είναι το μήνυμα που θα πρέπει να στείλει προς κάθε κατεύθυνση η Ελλάδα άμεσα, επισημαίνει έμπειρος διπλωμάτης. Στο κάτω κάτω, προσθέτει, ύστερα από αυτό που έγινε στην Ουάσιγκτον, με την πρόσκληση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στη σύνοδο της «Πρωτοβουλίας κατά της Διασποράς Οπλων Μαζικής Καταστροφής», δεν αισθανόμαστε καμιά υποχρέωση έναντι των ΗΠΑ. Αντίθετα, η Αθήνα προσβλέπει σε ευνοϊκότερη υποδοχή των θέσεών της στην Ε.Ε. το προσεχές διάστημα, ποντάροντας στη βοήθεια της Γαλλίας, που έχει την προεδρία για το δεύτερο εξάμηνο του 2008, οπότε και θα αξιολογηθεί η πρόοδος της ΠΓΔΜ, προκειμένου να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στο προσκήνιο

Μετά την περίοδο αναγκαστικής ακινησίας στο Σκοπιανό, λόγω των εκλογών στη γειτονική χώρα, αναμένεται τις προσεχείς ημέρες το θέμα να επανέλθει στο προσκήνιο και μάλιστα δυναμικά. Υπάρχει άλλωστε ένα πρώτο άτυπο χρονοδιάγραμμα, αυτό της 9ης Ιουλίου, οπότε Αλβανία και Κροατία θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ και έχει ήδη διαμηνυθεί σε Αθήνα και Σκόπια ότι οι ΗΠΑ θα επιθυμούσαν μέχρι τότε να κλείσει το θέμα της ονομασίας, προκειμένου να προχωρήσει και η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

Η εκτίμηση στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης σε αυτή τη φάση θα μετακινηθεί από το όνομα καθαυτό και το βάρος θα πέσει στη διαμόρφωση του πλαισίου της λύσης και ιδιαίτερα στο εύρος χρήσης της ονομασίας που θα συμφωνηθεί. Οπως επισημαίνει στέλεχος του υπουργείου, τα Σκόπια έχουν αντιληφθεί ότι θα πρέπει να αποδεχτούν σύνθετη ονομασία, και η ονομασία θα βρεθεί. Η ελληνική πλευρά, αναφέρει η ίδια πηγή, θα μπορούσε να δεχθεί το «Νέα Μακεδονία», ωστόσο η πλευρά των Σκοπίων δεν δέχεται καν να το συζητήσει και διάκειται περισσότερο ευνοϊκά σε προσδιορισμό Ανω ή Βόρεια Μακεδονία.

Το θέμα που προκλήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, στη σύνοδο της «Πρωτοβουλίας κατά της Διασποράς Οπλων Μαζικής Καταστροφής», κατέδειξε πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει ξεκάθαρη και δεσμευτική αναφορά στο πλαίσιο χρήσης της συμφωνηθείσας ονομασίας, με τρόπο τέτοιο ώστε να μην αφήνονται «παραθυράκια» για παρουσία της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» πουθενά. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα συνεχίσουμε, όπως και τώρα, να δίνουμε τη μάχη για το ταμπελάκι στις πάσης φύσεως διεθνείς ή πολυμερείς συναντήσεις», αναφέρει διπλωματική πηγή.

Από το Βουκουρέστι και μετά, τα Σκόπια θέτουν διαρκώς θέμα εθνικής ταυτότητας και γλώσσας. Από ελληνικής πλευράς ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση σε κείμενο ενδεχόμενης συμφωνίας να περιληφθεί αναφορά σε αυτά τα στοιχεία, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται άλλωστε από την Ενδιάμεση Συμφωνία.

Αντικειμενικά, ο χρόνος μέχρι την 9η Ιουλίου είναι λίγος εκτιμούν πολιτικές και διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΠΓΔΜ. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι θα κερδίσει τις εκλογές, όμως έχει ιδιαίτερη σημασία το ποσοστό που θα λάβει και ο αριθμός εδρών που θα εξασφαλίσει. Επιπλέον, οι επιλογές που θα κάνει για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν εμμείνει στην πρόθεσή του να συνεργασθεί εκ νέου με το δεύτερο σε δύναμη αλβανικό κόμμα, DPA, δεν αποκλείεται η εκδήλωση εσωτερικής κρίσης στη γειτονική χώρα.

Εν αναμονή νέας πρωτοβουλίας από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η Αθήνα δηλώνει παρούσα και έτοιμη να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση. «Θέλουμε λύση, όχι οποιαδήποτε λύση, αλλά δεν φτάνει να το θέλουμε μόνο εμείς. Ας ξεκαθαρίσει και η πλευρά των Σκοπίων τι θέλει», καταλήγει διπλωματική πηγή.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]