Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Η δολοφονία του εκλογικού συστήματος

Μεσαιωνικές και επικίνδυνες

αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Βίαια επεισόδια αλλά και υποψίες για νοθεία σημάδεψαν τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην ΠΓΔΜ, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, άλλοι εννέα τραυματίστηκαν και η ψηφοφορία διακόπηκε σε μία πόλη μετά από ένοπλες συγκρούσεις.

Η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκαν παρατυπίες και υπάρχουν υπόνοιες για νοθεία αφού διαπιστώθηκε ότι ορισμένες κάλπες ήταν σπασμένες ή έλειπαν ενώ είχε κλαπεί σε εκλογικό υλικό. Σύμφωνα με τις αρχές λόγω των επεισοδίων σταμάτησε η ψηφοφορία σε 20 εκλογικές τμήματα.

"Εκφράζω τη λύπη και την ανησυχία μου που μετά τις εκλογές του 2006, που συνολικά είχαν εκτιμηθεί ως πολύ καλές, φέτος είχαμε κακές εκλογές, με πολλά επεισόδια", είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της επιτροπής, Γιοβάν Γιοσιφόφσκι.

Το μεγαλύτερο από τα αλβανικά κόμματα, η Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη (DUI), απείλησε ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις περιοχές όπου σημειώθηκαν επεισόδια.

"Η εκλογική διαδικασία υπολείπεται πολύ όλων των καθιερωμένων κριτηρίων (...) και δεν θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματα", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ιζέτ Μετζίτι, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Τέτοβο. Ο Μετζίτι πρόσθεσε ότι αναφέρεται στις επτά κοινότητες όπου σταμάτησε η διαδικασία λόγω ένοπλων συγκρούσεων και άλλων σοβαρών παραβιάσεων.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα, ζήτησε σήμερα να επαναληφθεί η εκλογική διαδικασία στα εκλογικά τμήματα όπου σημειώθηκαν επεισόδια κατά τις βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.

"Ο κ. Σολάνα κάνει έκκληση για ηρεμία και ζητά να οργανωθούν νέες εκλογές στα εκλογικά τμήματα όπου σημειώθηκαν ταραχές ή επεισόδια", αναφέρει η εκπρόσωπος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.Ταραχές σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές όπου κατοικούν Αλβανοί ενώ άγνωστοι έριξαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό μικρής ισχύος σε ένα άδειο καφενείο.

Κοντά στα Σκόπια, στην πόλη Αρατσίνοβο, η ψηφοφορία διακόπηκε μετά από ένοπλες συγκρούσεις. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι άνδρες της πήγαν στην πόλη αυτή όταν ντόπιοι παρατηρητές ανέφεραν πως είχαν κάνει την εμφάνισή τους άνδρες οπλισμένοι με πολυβόλα. Οι αστυνομικοί δέχτηκαν πυρά και ανταπέδωσαν, σκοτώνοντας έναν από τους ενόπλους και τραυματίζοντας άλλους δύο.

Η αλβανική Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη (DUI) του Αλί Αχμέτι υποστήριξε ωστόσο ότι το επεισόδιο αυτό προκλήθηκε από αστυνομικούς με πολιτικά.

"Σταμάτησαν την αυτοκινητοπομπή μας και πυροβόλησαν στον αέρα. Επικράτησε χάος, βγήκαμε από τα αυτοκίνητα και προσπαθήσαμε να φύγουμε", δήλωσε ο αξιωματούχος της DUI, Σεφίκ Ντουράκου.

Πολλά περιπολικά, μεταξύ των οποίων και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, βρίσκονται σταθμευμένα ακριβώς έξω από το Αρατσίνοβο. Η πρόσβαση στην πόλη έχει αποκλειστεί από αυτοκίνητα σταθμευμένα στη μέση του δρόμου.

Στη συνοικία Τσάιρ των Σκοπίων, έξω από ένα εκλογικό τμήμα, σημειώθηκε άλλο επεισόδιο με πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα στέλεχος της DUI, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]