Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία μπροστά σε σοβαρές ανακατατάξεις;


Τουρκία: Έκτακτη συνεδρίαση

του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν

Το AKP συνεδριάζει εκτάκτως μετά την ακύρωση της συνταγματικής αναθεώρησης σχετικά με τη μαντίλα στα πανεπιστήμια

Το ισλαμικό-συντηρητικό κυβερνών κόμμα της Τουρκίας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα μετά την ακύρωση, χθες, μιας συνταγματικής αναθεώρησης με την οποία επιτρεπόταν η μαντίλα στα πανεπιστήμια, ένα πλήγμα για το κόμμα, το οποίο απειλείται με απαγόρευση για δραστηριότητες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε το πρόγραμμά του στην Κωνσταντινούπολη και πρόκειται να επιστρέψει στην Άγκυρα για να προεδρεύσει, στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) έκτακτης συνεδρίασης των ηγετικών οργάνων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο κύριος Ερντογάν ακύρωσε επίσης μια επίσκεψή του στην Ελβετία για να παρακολουθήσει το πρώτο ματς της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Euro-2008.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε χθες κατά της μαντίλας στα πανεπιστήμια, εκτιμώντας πως η συνταγματική αναθεώρηση που είχε εισαγάγει το AKP για να την επιτρέψει αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αρχές του συντάγματος.

Οι παρατηρητές πιστεύουν πως η απόφαση αυτή μπορεί να προϊδεάζει για μια πιθανή απαγόρευση του AKP.

Πράγματι, αυτή η πολύ αμφιλεγόμενη αναθεώρηση βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου που κατέθεσε ο εισαγγελέας του Συνταγματικού Δικαστηρίου για να στηρίξει την κατηγορία ότι το AKP εξισλαμίζει την τουρκική κοινωνία και πρέπει να απαγορευτεί.

Ένα μέρος του τουρκικού Τύπου εκτιμά σήμερα πως η ετυμηγορία των δικαστών «σήμανε το τέλος» του AKP και ότι το κόμμα θα διαλυθεί πιθανόν μέσα στους προσεχείς μήνες. Το δικαστήριο «επιβεβαίωσε πως το AKP αντιτίθεται στο λαϊκό χαρακτήρα του κράτους», εκτιμά ένας αρθρογράφος της φιλελεύθερης εφημερίδας Vatan, ο οποίος καλεί τον Ερντογάν να παραιτηθεί επειδή δημιούργησε στη μουσουλμανική, αλλά λαϊκή χώρα του μια βαθιά διαίρεση μεταξύ συντηρητικών και λαϊκών.

«Μια απόφαση υπέρ της απαγόρευσης του AKP είναι πλέον αναπόφευκτη», υπογραμμίζει άλλος σχολιαστής της εφημερίδας.

Σύμφωνα με τον Τύπο, κατά τη συνεδρίασή τους, οι ηγέτες του AKP πρόκειται να συζητήσουν την απάντησή τους στην ετυμηγορία της δικαιοσύνης και μερικοί εξ αυτών πρόκειται να προτείνουν τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]