Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πράξη ιστορικής δικαίωσης !



«Αυτόν τον τόπο τον πονάμε γιατί είναι η πατρική μας γη. Αυτές τις πέτρες και τα χαλάσματα θα τα κάνουμε πάλι σπίτια».

Αυτά ήταν τα λόγια των Ιμβρίων που βρέθηκαν πριν ένα περίπου μήνα στην πατρογονική τους γη , συνοδεύοντας τον Ελβετό βουλευτή κ. Γκρος, ο οποίος ως εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) μαζί με ένα Γερμανό δικαστή μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον κ. Σίρμελ βρέθηκαν επί τετραήμερο στην Ιμβρο και στην Τένεδο, προκειμένου να έχουν επαφές και να συγκεντρώσουν επιτόπου στοιχεία, για να υποβάλουν την τελική τους έκθεση για την κατάσταση στα δύο νησιά.

Οι κύριοι Γκρος και Σίρμελ επισκέφτηκαν όλα τα ελληνικά χωριά και είχαν επαφές με τους εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους.

Περιδιαβαίνοντας τα χωριά, τα όσα αντίκρισαν δεν μπορούσαν να τους κρατήσουν ανέκφραστους και έτσι δεν μπόρεσαν να κρύψουν και τον δικό τους συγκλονισμό.

Στο χωριό Γλυκύ είδαν ότι το σχολείο που έκτισαν οι Ίμβριοι «απαλλοτριώθηκε» και έχει γίνει ….ξενοδοχείο, ενώ στο Σχοινούδι το σχολείο είχε γίνει ... μπαρ για το καλοκαίρι.

Η επίσκεψη στις παλιές ανοιχτές αγροτικές φυλακές ήταν αποκαλυπτική.

Οι ισοβίτες κρατούμενοι που μεταφέρονταν από άλλες περιοχές όχι μόνο τρομοκρατούσαν τον πληθυσμό, αλλά όταν έκλεισαν οι φυλακές βρέθηκαν ιδιοκτήτες πολλών εκτάσεων ιδιοκτησίας Ελλήνων που είχαν αναγκαστικά…… απαλλοτριωθεί.

Ολόκληρη η ακτή στην περιοχή του Πύργου, με τα κτήματα που υπήρχαν, αρπάχτηκε για να γίνουν θερινές παραθεριστικές κατοικίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους από την ηπειρωτική Τουρκία.

Κι ήταν η πρώτη φορά τώρα που άνοιξαν οι πύλες των περιφραγμένων εγκαταστάσεων για Ίμβριους, που βρέθηκαν εκεί συνοδεύοντας τους κ. Γκρος και Σίρμελ.

Στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων ίδιες ….περιφράξεις. Ένας ολόκληρος κάμπος από ελαιόδεντρα που αρπάχτηκαν -με τη μεθόδευση της απαλλοτρίωσης έναντι ευτελούς αποζημίωσης- για να αναγκαστούν οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν το νησί.

Το σχολείο κι εδώ ερειπωμένο και καμένο στην είσοδο του χωριού.

Η επίσκεψη του εκπροσώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν συνέχεια της πρωτοβουλίας του Απριλίου του 2005, όταν υποβλήθηκε πρόταση ψηφίσματος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση από 21 βουλευτές -από τους οποίους οι 7 ήταν Ελληνες και 2 Κύπριοι-, με το οποίο ζητούνταν από την Τουρκία να συμμορφωθεί πλήρως με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που αφορούν την προστασία των μειονοτήτων και τη θρησκευτική ελευθερία, αποκαθιστώντας τις περιουσίες και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Ακολούθησε μία παρελκυστική προσπάθεια από την τουρκική πλευρά, με αποτέλεσμα το εκτελεστικό γραφείο της PACE, προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία, να παραπέμψει την υπόθεση στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην ενδιάμεση έκθεση του κ. Γκρος, ο οποίος θεωρείται ένα από τα πιο έμπειρα μέλη της PACE συμμετέχοντας σ' αυτήν από το 1995 και είναι γνωστός για την ανεξαρτησία της γνώμης του και την αντικειμενικότητά του, αναφερόταν αναλυτικά στα όσα οδήγησαν στην εκδίωξη των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου.

«Οι αριθμοί -όπως τόνιζε- μιλούν από μόνοι τους: το 1960, 5.487 ελληνικής καταγωγής και 289 τουρκικής καταγωγής ζούσαν στην Ίμβρο. Το 1970 οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 2.571 και 4.020. Το 1985, 472 και 7.138. Και το 1990, 300 και 7.200». Σε ότι αφορά τη σημερινή τουρκική πολιτική, επισήμαινε ότι «ανακατατάσσει τους πρώην κατοίκους σε... τουρίστες, που κάποτε αναγκάστηκαν να φύγουν».

Έτσι προχθές η επιτροπή δικαιοσύνης και ανθρώπινων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ψήφισμα που εξέδωσε (στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και οι κυρίες Μπενάκη και Έλσα Παπαδημητρίου) καλεί την Τουρκία να υιοθετήσει «θετική στάση» για τους Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου και ζητά «πιο δίκαιη διευθέτηση των ζητημάτων εκπαίδευσης και ιδιοκτησίας για τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους των δύο νησιών».

Παράλληλα τονίζει ότι πρέπει να αποδοθεί η γη και τα κτίρια που απαλλοτριώθηκαν στους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους, να επιτραπεί η λειτουργία ενός τουλάχιστον ελληνορθόδοξου σχολείου στην Ίμβρο και να αποζημιωθούν οι Έλληνες ,πρώην ιδιοκτήτες.

Το ψήφισμα της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια, στις 27 Ιουνίου.

Η κοινότητα των Ιμβρίων και των Τενέδιων που ζουν στα νησιά, όσο και αυτοί που ζουν στην Ελλάδα ,όπως επίσης και οι κληρονόμοι τους, βρίσκουν στο σχέδιο του ψηφίσματος την πλήρη δικαίωση αγώνων πολλών δεκαετιών.

Είναι η πρώτη φορά, μετά το 1923, που θα συνταχθεί ειδική έκθεση για την Ίμβρο και την Τένεδο από ανεξάρτητο εισηγητή διεθνούς οργανισμού..

Έπρεπε να περάσουν …85 χρόνια !!

ΥΓ. Οι 150.000 Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, κυρίαρχη οικονομική δύναμη στην Τουρκία του 1923, μετά από ένα σχέδιο συστηματικής γενοκτονίας που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις της Τουρκίας, το 2008 έγιναν ……..2.000 - 3.000 ψυχές !!!!

Από την άλλη πλευρά, οι 90.000 μουσουλμάνοι της Θράκης -Πομάκοι, Τούρκοι και Αθίγγανοι- του 1923, το 2008 έγιναν 150.000 ….Τούρκοι ….κατά τον κύριο Ερντογάν και τον κύριο Μπαμπατζάν, ……….των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζει ασύστολα και κατά κόρον η Ελλάδα......??

Καλά έλεγε ο Σάββας Καλεντερίδης ότι ….

……… Εκεί που μας χρωστάγανε, μας κλέβουν και το βόδι !!
Politis-gr
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]