Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θάσος: Το νησί που προστατεύουν οι πολίτες από την φωτιά

Η Θάσος είναι στο πόδι. Το πολύπαθο νησί που θρήνησε το 1985 και το 1989 επτά νεκρούς και συνολικά 200.000 στρέμματα δασικής έκτασης ξεσηκώθηκε και πήρε στα χέρια του το θέμα της δασοπροστασίας, προκειμένου να προλάβει τραγικές καταστάσεις, όπως οι περσινές, που η πύρινη λαίλαπα αφάνισε εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων.


Εθελοντές σωτήρες της Θάσου


Πάνω από 300 εθελοντές οργάνωσαν την Πρωτοβουλία Πολιτών και δημιούργησαν 30 ομάδες περιπολίας στο δάσος στο νότιο τμήμα του νησιού, το οποίο είχε κατακαεί στο παρελθόν.

Με τα δικά τους οχήματα, σκαπτικά εργαλεία, κινητά τηλέφωνα, κιάλια και φακούς, μέρα και νύχτα, περιπολούν εδώ και μέρες το δάσος, καλύπτουν δεκάδες χιλιόμετρα, καθαρίζουν δασικούς δρόμους και ζώνες αντιπυρικής προστασίας.

Ο Νίκος Σαρημπαλάς είναι ένας από αυτούς. Στα 30 του χρόνια έχει δημιουργήσει μια δική του μονάδα κρεάτων στον Ποτό, ενώ μένει στον Θεολόγο, αφού αποφάσισε να μη φύγει από τη Θάσο κι ήταν από τους πρώτους που δήλωσε εθελοντής.

«Γίναμε όλοι πυροσβέστες. Είχαμε σοκαριστεί πέρσι με τις φωτιές στην Πελοπόννησο που μας ξύπνησαν τις εφιαλτικές μνήμες πριν από 20 χρόνια. Ολη τη μέρα δουλεύουμε και τα βράδια βγαίνουμε στο βουνό. Το πονάμε το δάσος, το αγαπάμε, αν καταστραφεί θα σβήσουμε κι εμείς μαζί του», μας λέει ο κ. Σαρημπαλάς.

Ζούγκλα
Τα δέντρα που κάηκαν το 1985 και το 1989 ξαναφύτρωσαν, αλλά κανείς δεν φρόντισε να καθαρίσει την καμένη γη και το παλιό δάσος είναι σήμερα ζούγκλα. «Αν το αφήσουμε έτσι, μια σπίθα να ξεσπάσει θα χάσουμε τον έλεγχο και η καταστροφή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη», σημειώνει ο νεαρός εθελοντής.

Οι εθελοντές έσωσαν κυριολεκτικά πέρσι το νησί από πέντε μικρές φωτιές που ξέσπασαν στη διάρκεια του καλοκαιριού και τις έσβησαν πριν πάρουν επικίνδυνες διαστάσεις. Η Θάσος είναι πευκόφυτο νησί, αφού καλύπτεται από 385.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ έχει 350 χιλιόμετρα ζώνες αντιπυρικής προστασίας και 370 χιλιόμετρα δασικούς δρόμους.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]