Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς να μην φουντώσει η φτώχεια;

Στην έξαρση της ακρίβειας σημαντικό ρόλο έπαιξε και η νομισματική μεταρρύθμιση, η μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ.
Η εμπειρία διδάσκει ότι η νομισματική μεταρρύθμιση προκαλεί «τσουνάμι» κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας αφενός και, αφετέρου, όσο ισχυρότερο είναι το νέο νόμισμα, τόσο ευκολότερα γίνονται αποδεκτές από τους καταναλωτές οι αυξήσεις των τιμών.
Για παράδειγμα, όταν είχαμε τη δραχμή, μια αύξηση της τιμής κατά 20 δρχ. προκαλούσε την άμεση αντίδραση των καταναλωτών, γιατί γινόταν αμέσως αισθητή. Τώρα, με το τάχα ισχυρό ευρώ, μια αύξηση κατά 10 λεπτά (δηλαδή κατά 34 δρχ.) δεν προκαλεί αντιδράσεις, γιατί δεν γίνεται αισθητή.
Έτσι φουντώνει η ακρίβεια ευκολότερα.
Οι σχεδιαστές της νομισματικής μεταρρύθμισης επίτηδες ισχυροποίησαν το ευρώ σε μεγάλο βαθμό και καθόρισαν ισοτιμία υψηλότερη κι από το δολάριο και πέτυχαν και τις αποδοχές των εργαζομένων να ψαλιδίσουν και τις αυξήσεις των τιμών να διευκολύνουν. Η κυβέρνηση Σημίτη και το τότε οικονομικό επιτελείο της δεν έλαβαν κανένα μέτρο για να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος των καταναλωτών από τη νομισματική μεταρρύθμιση. Έτσι φτάσαμε να πληρώνουμε π.χ. τον καφέ 1,50 ευρώ (δηλαδή 500 δρχ. και το μαρούλι 0,70 (δηλαδή 240 δρχ.!).
Η αγοραστική αξία του ευρώ στην ελληνική αγορά είναι μηδαμινή και ισοδύναμη των 100 δρχ., ενώ στον έλληνα εργαζόμενο το ευρώ έχει στοιχίσει 340 δρχ.!
Πώς να μη φουντώσει η φτώχεια;
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]