Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νίμιτς προς ΠΓΔΜ: Η εθνική ταυτότητα δεν συνδέεται με το όνομα του κράτους

"Μην μπερδεύετε
τα πράγματα μεταξύ τους"


Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε το βράδυ στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της χώρας για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αναφορικά με την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

«Και στις δύο συναντήσεις έλαβα διαβεβαιώσεις ότι η κρατική ηγεσία είναι αποφασισμένη να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα με την ονομασία. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που και σε περίοδο εκλογών η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κ. Νίμιτς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψη του αυτή σε Σκόπια και Αθήνα δεν θα καταθέσει νέα πρόταση. Συμπλήρωσε ότι θα καταθέσει νέα πρόταση αφού πρώτα συγκεντρώσει τις απόψεις των δυο πλευρών. Ανέφερε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε μέχρι σήμερα απορρίφθηκαν από τη μια ή την άλλη πλευρά. «Θα καταθέσω νέα πρόταση όταν είναι η κατάλληλη στιγμή» είπε ο κ. Νίμιτς.

Ο κ. Νίμιτς πρόσθεσε ότι πριν ένα περίπου μήνα κατέθεσε πρόταση για τη εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος (σ.σ: «Δημοκρατία της Μακεδονίας, Σκόπια"), η οποία όπως είπε απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά. Σημείωσε ότι μεταβαίνει αύριο στην Αθήνα για να ρωτήσει τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση αυτή και για να διαπιστώσει «αν υπάρχει χώρος για ευελιξία».

Σε ερώτηση αν μπορεί να εξευρεθεί λύση μέχρι την 1η Ιουλίου ο κ. Νίμιτς δεν απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μετά από τη σύνοδο στο Βουκουρέστι πολλοί διεθνείς διπλωμάτες του εισηγήθηκαν να εξευρεθεί λύση για το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν.

Σε ερώτηση για το εάν συζητήθηκαν εκδοχές για το όνομα, όπως γεωγραφικός προσδιορισμός, διπλή φόρμουλα, ένα όνομα για όλες τις χρήσεις κ.λπ., ο κ. Νίμιτς απήντησε ότι συζητήθηκαν όλες οι εκδοχές.

Αναφορικά με το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας ο κ. Νίμιτς δήλωσε τα εξής:

«Πάντοτε μπερδεύομαι όταν μου θέτετε ερώτηση για την εθνική ταυτότητα. Δεν θεωρώ ότι έχει τεθεί υπό αίρεση η εθνική ταυτότητα των ανθρώπων της χώρας σας. Έρχομαι εδώ από το 1994 και αυτή είναι μία χώρα με ξεχωριστή εθνική ταυτότητα και με υπέροχους ανθρώπους. Δεν θεωρώ ότι το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας συνδέεται με το ζήτημα της ονομασίας του κράτους».

Στις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε ο κ. Νίμιτς με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ παρών ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι. Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες για την ονομασία Νικόλα Ντιμιτρόφ ήταν παρών μόνο στη συνάντηση του κ. Νίμιτς με τον κ. Τσερβένκοφσκι.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]