Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αναστράφηκε το κλίμα κατά της Ελλάδας για τα Σκόπια


Συμβιβασμό ζητεί

τώρα η Ευρωβουλή

Οι Ελληνες ευρωβουλευτές πέτυχαν χθες, μετά από συντονισμένες προσπάθειες δύο και πλέον εβδομάδων, να ανατρέψουν πλήρως το περιεχόμενο μιας εντελώς αρνητικής για τη χώρα μας έκθεσης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής σχετικά με την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων και το ζήτημα της ονομασίας.

Το ψήφισμα που ενέκρινε χθες με συντριπτική πλειοψηφία (605 υπέρ, 55 κατά, 22 αποχές) η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όχι μόνο δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Ελλάδα, αλλά λαμβάνει πλήρως υπόψη τις ελληνικές ευαισθησίες συνδέοντας στην ουσία την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική έκθεση του Ολλανδού εισηγητή κ. Ερικ Μέιγιερ και στη συνοδευτική πρόταση ψηφίσματος τονιζόταν με απόλυτη σαφήνεια ότι το ζήτημα της ονομασίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εμποδίσει την ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς με το όνομα της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, δηλαδή ως ΠΓΔΜ. Μάλιστα η εν λόγω έκθεση είχε εγκριθεί με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής.

Καταλυτικό ρόλο στη χθεσινή ανατροπή του σκηνικού έπαιξαν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι πέτυχαν να πείσουν τις δυο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής (χριστιανοδημοκράτες, σοσιαλιστές) στις οποίες ανήκουν να υποστηρίξουν την αλλαγή της επίμαχης παραγράφου. Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, που είναι μέλος της ίδιας ομάδας (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) με τον εισηγητή της έκθεσης, τον έπεισε να δεχθεί την τροποποίηση. Το τελικό κείμενο που υιοθέτησε η ολομέλεια χθες καλεί και τις δύο πλευρές (Ελλάδα και Σκόπια) να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων, υπό το πρίσμα της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε πρόσφατα, και να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση έτσι ώστε το θέμα να μην εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως προβλέπεται από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, η οποία είναι ακόμη σε ισχύ. Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε χθες δημοσίευμα της εφημερίδας της ΠΓΔΜ «Ντρέβνικ» σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα ζήτησε την αντικατάσταση του ειδικού εκπροσώπου της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ Ερβαν Φουερέ, επειδή ο τελευταίος διατύπωσε έκκληση για εσπευσμένη κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της γείτονος χώρας.

Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές της Ε.Ε. η εν λόγω εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα ζήτησε να αποπεμφθεί από το αξίωμά του ο κ. Φουερέ, μετά από παρέμβαση του Ελληνα πρεσβευτή στις Βρυξέλλες, «διότι προέβη σε κατάχρηση του αξιώματός του και δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα των είκοσι επτά χωρών-μελών της Ε.Ε.».

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «ισχυρή ελληνική διπλωματική πίεση και άμεσες απειλές προς τη σλοβενική προεδρία», επειδή πρότεινε να υιοθετηθεί ένα κείμενο συμπερασμάτων που θα καλεί την ΠΓΔΜ να μείνει σταθερή στην πορεία της προς τις ευρωατλαντικές δομές και να διεξαγάγει δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]