Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Ο Γκρούεφσκι αναγνωρίζει το πρόβλημα

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, εκτίμησε την Πέμπτη σε δηλώσεις του ότι οι τροπολογίες στο θέμα της ονομασίας που συμπεριλαμβάνονται στην Έκθεση Προόδου για την ΠΓΔΜ το 2007, η οποία ψηφίστηκε την Τετάρτη με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν κάτι το αναμενόμενο.

«Ηταν κάτι το αναμενόμενο. Εγώ από τον περασμένο Νοέμβριο ακόμη, δηλαδή έξι μήνες πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είχα δηλώσει επανειλημμένως ότι το ζήτημα της ονομασίας αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα για την ένταξή μας στη Συμμαχία. Γίνεται εμφανές ότι το πρόβλημα αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται και για την πορεία μας προς την ΕΕ» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

Και προσέθεσε: «Η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την αναζήτηση κάποιας λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας, πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του εφικτού και στο πλαίσιο που δεν υπερβαίνει την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει η Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 601 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 30 αποχές, ενέκρινε την Τετάρτη την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Έρικ Μέγιερ για την πρόοδο της ΠΓΔΜ κατά το 2007.

Ανάμεσα στις τροπολογίες που είχαν κατατεθεί, ορισμένες αφορούσαν στη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς, στο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στο θέμα του ονόματος.

Με τροπολογία απεφεύχθη η προσπάθεια αποδέσμευσης του θέματος του ονόματος από τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και υπογραμμίσθηκε η αναγκαιότητα συμβιβαστικής λύσης.

Το αρχικό κείμενο, σύμφωνα με το οποίο το θέμα του ονόματος «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς», αντικαταστάθηκε με την πρόσκληση του ΕΚ «να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμβιβαστική λύση, ώστε το θέμα να μην εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς».

Την τροπολογία αυτή είχαν από κοινού υποβάλλει οι Ελληνες ευρωβουλευτές Γ. Δημητρακόπουλος (ΝΔ), Μ. Κοππά και Σ. Λαμπρινίδης (ΠΑΣΟΚ) και Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΝ).

Οι ευρωβουλευτές, ακόμη, κάλεσαν τις δύο χώρες «να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό το πρίσμα της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε πρόσφατα».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]