Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια χρώματα

Το Σταυροδρόμι των Πολιτισμών


Εκεί που συναντιέται η Ανατολή με τη Δύση, εκεί που σμίγει ο ορεινός όγκος της Ροδόπης με την πατρίδα του Δημόκριτου, εκεί που τα άγρια άλογα του Διομήδη πάλεψαν με τη δύναμη του Ηρακλή, εκεί που οι σπουδαιότεροι μονομάχοι γεννήθηκαν, εκεί βρίσκεται η Ξάνθη.
Μια πόλη που στο διάβα των χρόνων, μέχρι βαθιά μέσα στην Ιστορία, γνώρισε μεγάλες, μικρές, γλυκές και δύσκολες στιγμές.
Κάτοικοι πλέον των 100.000, αλλά σε ένα μίγμα που δείχνει πως οι άνθρωποι ό,τι χρώμα, θρησκεία ή πολιτισμό και αν έχουν, μπορούν να ζήσουν, να δημιουργήσουν και να μεγαλουργήσουν αλληλοβοηθούμενοι.
Χριστιανοί, Πομάκοι και Τουρκογενείς συγκατοικούν χωρίς προβλήματα εδώ και πολλά χρόνια. Η Πολιτεία τους ξέχασε πολλές φορές όλους, αποδεικύοντάς τους πως Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα.
Όμως, οι άνθρωποι δεν χάνουν το κέφι τους, ζουν, παράγουν, διασκεδάζουν σε κόντρα όλων αυτών που δείχνουν να μην επιθυμούν όλα όσα σε αυτή την άκρη της χώρας συμβαίνουν.
Μία βόλτα στην πόλη αφήνει τον επισκέπτη να θαυμάζει την αρχιτεκτονική και την ομορφιά του παρελθόντος που πλούσιοι καπνέμποροι μετέφεραν από την Ευρώπη με τη βοήθεια χτιστάδων της Ηπείρου. Η πόλη του ποιοτικού καπνού γεμάτη εκκλησιές και τζαμιά ανασηκώνει το ανάστημά της θαρραλέα και φωνάζει σαν πριγκίπισσα πως είναι ακόμη εδώ, πως υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει.
Άλλοτε τέλη Φλεβάρη κι άλλες φορές μέσα στον Μάρτη, οι γιορτές του Καρναβαλιού κάθε χρόνο σατυρίζουν την πραγματικότητα και τους ήρωές της. Κέφι, ζωντάνια, χορός, παρέες εκατοντάδων και χιλιάδων ανθρώπων σμίγουν σε ένα ξέφρενο γαϊτανάκι που κρατάει 15 ημέρες και νύχτες. Άξιο θέαμα ενός άξιου τόπου, σαν ένα μοντέρνο κολοσσαίο, μία πόλη μασκαρεύεται και γελάει με όλους τους "σοβαρούς".
Και όταν φεύγει το καλοκαίρι, όταν οι πρώτες δροσιές έρχονται, οι Γιορτές της Παλιάς Πόλης, αναστατώνουν τα πλακόστρωτα σοκάκια με μουσικές του χθες και του σήμερα. Και πάλι γιορτή! Ξανά στους δρόμους, τραγουδώντας και διαλαλώντας την ομορφιά της ζωής. Αυτός ο τόπος με τα χίλια χρώματα και ήχους γιορτάζει αυτά που η φύση του χάρισε!
Αυτή είναι η Ξάνθη. Η πόλη που στέκεται όρθια, όπως οι Έλληνες έχουν μάθει να κάνουν πάντα. Και περιμένει τους επισκέπτες να τους χαριστεί και να τους γίνει ανάμνηση γλυκιά σαν νέα παλλακίδα...


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]