Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εμπάργκο ΕΕ στο ιρανικό πετρέλαιο: Θα "επιτεθεί" πρώτο το Ιράν;


RT News
28 Ιανουαρίου 2012

Με άμεση διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση απειλεί το Ιράν, από την επόμενη εβδομάδα ήδη, έτσι ώστε να προκαταλάβει το εμπάργκο της ΕΕ στο πετρέλαιό του. Ο Sassan Ghahramani, πρόεδρος της οικονομικής συμβουλευτικής υπηρεσίας "SGH Macro Advisors", δήλωσε στο RT News ότι το Ιράν είναι σε θέση να το κάνει αυτό, ακόμη και αν αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων έξι μηνών.

Κατά τη γνώμη του εμπειρογνώμονα:

"Από την πλευρά του Ιράν, θα ήταν λογικό να κλείσει τις στρόφιγγες εξαγωγών προς την ΕΕ εκ των προτέρων, εάν αυτό γίνει αιτία να εκτοξευθούν οι τιμές του πετρελαίου αρκετά υψηλά, ώστε να καλύψει τις ζημίες του. Δεδομένης της άμεσης απειλής την οποία αντιμετωπίζουν οι Ιρανοί αυτή τη στιγμή, δεν αποκλείεται να κάνουν μια τέτοια κίνηση".

Η εξήγηση που δίνει ο Ghahramani είναι η εξής:

"Το Ιράν αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μια άμεση απειλή, μια υπαρξιακή απειλή, για το καθεστώς του. Σε τελική ανάλυση, το Ιράν έχει σαφώς περισσότερα να χάσει, όχι μόνο από το εμπάργκο που επέβαλε στο πετρέλαιό του η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως, λόγω του εμπάργκο εναντίον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του και της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ένα εμπάργκο που ξεκίνησαν ουσιαστικά οι ΗΠΑ και έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα του Ιράν να διεξάγει οικονομικές συναλλαγές."

"Η ιρανική κυβέρνηση έχει κατορθώσει να επιλύσει, έως ένα βαθμό, αυτό το πρόβλημα, με το να διαπραγματευτεί με την Κίνα και την Ινδία, αλλά δεν παύει να ισχύει το γεγονός ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν καταφέρει ένα υπολογίσιμο πλήγμα και έχουν προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια στην ιρανική οικονομία".

Ο Ghahramani πιστεύει ότι η Δύση χρησιμοποιεί το εμπάργκο, προκειμένου να ασκήσει όση πίεση είναι δυνατόν στο ιρανικό καθεστώς:

"Ειλικρινά, πιστεύω ότι ο πραγματικός και κρυφός στόχος των Δυτικών στην συγκεκριμένη περίπτωση, και ας μην τον κατονομάζουν, είναι η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν".






Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]