Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελλάδα: Η κατάρρευση της Δημοκρατίας


Του David Malone*
Ιστολόγιο Golem XIV
4/11/2011
Aπόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ό,τι και αν συμβεί σήμερα στην Ελλάδα, ένα πράγμα είναι σαφές: η περιφρόνηση του ηγέτη της για τη Δημοκρατία είναι πλέον κραυγαλέα και σαφής.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όπως αυτή εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, μέχρι που πήγε στη σύνοδο της G20, οπότε ξαφνικά είδε τα πράγματα διαφορετικά και τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος. Ο κ. Βενιζέλος δεν είναι υπουργός του λαού για τον έλεγχο των οικονομικών. Είναι υπουργός Οικονομικών για τον έλεγχο του λαού. Kαι το πρώτο καθήκον του ήταν να βεβαιωθεί ότι δεν θα δοθεί στον ελληνικό λαό η ευκαιρία να έχει λόγο για τα σχέδια "διάσωσης" της χώρας, ούτε για τα μέτρα λιτότητας που του επιβάλλονται από ξένες δυνάμεις.

Θα αναγκαστεί ο Παπανδρέου να παραιτηθεί από την κυβέρνηση; Εάν δεν παραιτηθεί, τότε οι πολιτικοί αντίπαλοί του θα απαιτήσουν αναγκαστικά να διεξαχθεί ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ οι τράπεζες θα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν την ήττα του και την παραίτησή του. Είτε φύγει λόγω παραίτησης, είτε χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, οι επενδυτές και οι διεθνείς τράπεζες ίσως να ελπίζουν ότι θα ξεμπερδέψουν με το "πρόβλημα" που ενδεχομένως θα προέκυπτε με το δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα το είχε "προσφέρει" ο Παπανδρέου. Αν εξαφανιστεί από την ηγεσία του κυβερνητικού σχήματος, σκέφτονται τα "κοράκια" της αγοράς, τότε θα εξαϋλωθεί και η "προσφορά" του.

Και τότε θα προκηρύξουν εκλογές αντί να πάνε σε δημοψήφισμα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα γίνει σαφές εάν η θέση του ελληνικού λαού είναι υπέρ ή κατά των μέτρων λιτότητας και ενός νέου μηχανισμού στήριξης. Με λίγα λόγια, ο λαός θα έχει φιμωθεί.

Η αντικατάσταση του δημοψηφίσματος με εκλογές θα είναι μια σημαντική νίκη για όσους έχουν λόγο να μην θέλουν να δοθεί λόγος στον λαό. "Εκείνοι" είναι φυσικά η τρόικα και οι μεγάλες τράπεζες. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το τι θα επιδιώξουν να προωθήσουν στο διάστημα από σήμερα μέχρι τις εκλογές. Νομίζω ότι θα δούμε ένα είδος κυβέρνησης συνασπισμού, όπως έχει ήδη συζητηθεί, και το έργο αυτής της κυβέρνησης θα είναι να "προτείνει" τη σύσταση, πριν από τις εκλογές, μιας "επιτροπής εμπειρογνωμόνων". Θα την παρουσιάσουν σαν μια υπερκομματική ομάδα "εθνικής ενότητας", η οποία θα αναλάβει να απομακρύνει από τον ασταθή χώρο της κομματικής πολιτικής τις ζωτικές εκείνες αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται από "εμπειρογνώμονες ανεπηρέαστους από κομματικές πολιτικές εκτιμήσεις". Τέτοια ακριβώς προβλέπω ότι θα ακούσουμε από αυτούς.

Φυσικά, αυτό που στην πραγματικότητα θα συμβεί είναι ένα πραξικόπημα. Mε αυτό τον τρόπο θα πάψουν να διεξάγονται δημοκρατικές διαδικασίες για όλες εκείνες τις αποφάσεις που αυτή τη στιγμή "καίνε" τον ελληνικό λαό, δηλαδή όλα εκείνα τα ζητήματα που τα θεωρεί επείγοντα για διαβούλευση. Η "επιτροπή εμπειρογνωμόνων" θα είναι στην πραγματικότητα μια μη εκλεγμένη κλίκα, που θα αναλάβει τον ρόλο των de facto κυβερνητών της Ελλάδας. Δεν θα είναι "κυβέρνηση", αλλά "κυβερνήτες". Γιατί από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί μια τέτοια "επιτροπή" και θα αναλάβει αρμοδιότητες σχετικές με θέματα χρηματοοικονομικά και ζητήματα που αφορούν στο χρέος, όπως εικάζω ότι θα συμβεί, η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα υποτελής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα διευθύνεται από και για τις τράπεζες. Ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης θα περιοριστεί μόνο στην παρουσία της σε επίσημες εκδηλώσεις, ή θα ποζάρει για τους τουρίστες. Δράση θα αναλαμβάνει μόνο όταν θα καλείται να επαναφέρει στην τάξη, έστω και με οδυνηρό τρόπο, κάποιους που ίσως να χρειάζονται υπενθύμιση για το ποια είναι πραγματικά η θέση τους στη νέα μετα-δημοκρατική Ελλάδα.

Εικάζω, επίσης, ότι θα κάνουν συχνές αναφορές στην "Επιτροπή για τη μείωση του χρέους" (Joint Select Committee on Deficit Reduction) της Αμερικής, τώρα γνωστή ως "Σούπερ Επιτροπή". Αλλά αντίθετα με την αμερικανική επιτροπή, την οποία θεωρώ θλιβερή και ήδη πορευόμενη σε ατραπό που οδηγεί μακριά από τη Δημοκρατία, η ελληνική "επιτροπή" δεν θα είναι υπόλογη σε κανέναν μέσα στην ίδια την Ελλάδα. Σε ποιόν θα είναι στη πραγματικότητα υπόλογη θα παραμείνει, κατά την άποψή μου, ένα ζήτημα ασαφές και συγκεχυμένο. Θα δέχεται "συμβουλές" από και θα υποβάλλει εκθέσεις στην ΕΚΤ, στο ΔΝΤ και χωρίς αμφιβολία σε ό,τι θα έχει απομείνει από το ελληνικό σύστημα αυτοδιαχείρησης. Όμως, η υποβολή εκθέσεων στο Υπουργείο Οικονομικών θα είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική.

Να υποθέσω, επίσης, ότι στο νέο καθεστώς θα γίνονται συχνές αναφορές στην "Ενιαία Ειδική Επιτροπή για τη Μείωση του Χρέους" (Joint Select Committee on Deficit Reduction) των ΗΠΑ, επίσης γνωστή ως "Σούπερ Επιτροπή". Αλλά αντίθετα με την αμερικανική επιτροπή, την οποία θεωρώ ότι είναι θλιβερή και ήδη έχει πάρει ένα δρόμο που οδηγεί μακριά από τη Δημοκρατία, η ελληνική "επιτροπή" δεν θα είναι υπόλογη σε κανέναν μέσα στην ίδια την Ελλάδα. Το σε ποιόν θα είναι στη πραγματικότητα υπόλογη θα παραμείνει, κατά την άποψή μου, ένα ζήτημα ασαφές και συγκεχυμένο. Θα δέχεται "συμβουλές" από και θα υποβάλλει εκθέσεις στην ΕΚΤ, στο ΔΝΤ και χωρίς αμφιβολία σε ό,τι θα έχει απομείνει από το ελληνικό σύστημα αυτοδιαχείρισης. Όμως, η υποβολή εκθέσεων στο Υπουργείο Οικονομικών θα είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική.

Φυσικά, τίποτε από αυτά δεν έχει συμβεί ακόμη. Και ελπίζω να αποδειχθούν εσφαλμένες οι εκτιμήσεις μου. Αλλά φοβάμαι ότι ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τις "δοκιμές beta" των νέων μετα-δημοκρατικών δομών, τις οποίες θα μας πουν ότι πρέπει να "διαχειριστούν" άτομα αρκετά έμπειρα ώστε να υπάρχει η εμπιστοσύνη ότι θα επιτελέσουν αυτό το έργο και δεν θα "ελέγχονται", όπως στο παρελθόν, από αυτούς που τώρα θεωρούνται ανίκανοι να πράξουν κάτι τέτοιο - δηλαδή ανθρώπους όπως εσείς και εγώ.

Ο λόγος που την αποκαλώ "δοκιμή beta" είναι επειδή πιστεύω ότι η ρύθμιση αυτή είναι ακριβώς αυτό που σίγουρα θα χρειαστούν και θέλουν να εφαρμόσουν και στην μετά Μπερλουσκόνι Ιταλία. Νομίζω, επίσης, ότι θα τους άρεσε πολύ να είναι σε θέση να πουν, τη στιγμή που θα δηλώσουν ότι είναι απαραίτητο να την εφαρμόσουν στην Ιταλία, ότι "επεκτείνεται" - αυτή θα είναι η λέξη που πιστεύω ότι θα επιλέξουν - και στην Ιταλία ένας "μηχανισμός" που έχει ήδη διαπιστωθεί ότι έχει "εξασφαλίσει" την σταθερότητα στην Ελλάδα.

----------------------------------------

*O David Malone, εκτός από ιδιοκτήτης του ιστολογίου Golem XIV, είναι σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ, κάποια από τα οποία προβλήθηκαν αποκλειστικά στο ΒΒC και στο Channel 4. Κάποια από τα ντοκιμαντέρ του, όπως η σειρά Τesting God ("Δοκιμάζοντας τα όρια του Θεού"), προτάθηκαν για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Royal Television Society της Βρετανίας. Το 2008 σκηνοθέτησε για το ΒΒC το High Anxieties - The Mathematics of Chaos ("Η μεγάλη αγωνία ή Τα μαθηματικά του χάους"), μια από τις πρώτες ταινίες γύρω από την οικονομική κρίση, στην οποία γίνονται ακριβείς προβλέψεις για όσα επακολούθησαν στα επόμενα χρόνια. To βιβλίο του The Debt Generation ("Η γενιά του χρέους") εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2010.

Διαβάστε επίσης:
Το δημοψήφισμα των Ελλήνων είναι μια μοναδική ευκαιρία αντίστασης στο νέο ολοκληρωτισμό
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Σαν μια νέα "Αντουανέτα" έδειξε ν' "απορεί" γιατί ο κόσμος διαμαρτύρεται ...

    "Αντουανέτα" ...και μάλιστα κακομαθημένη, όταν εισπράττει σχεδόν τριακόσιες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο και καλείται να "συναισθανθεί" έναν λαό, ο οποίος πρέπει να ζήσει με μισθούς τετρακοσίων ευρώ και υποφέρει πλέον από φτώχεια ...

    "Αντουανέτα", που πρέπει να κάνει ειδικές δίαιτες, για να περιορίσει τα τριγλικερίδια, τη στιγμή που πρέπει να "γιορτάσει" την εθνική μας γιορτή με παιδιά που λιποθυμάνε στα σχολεία από ασιτία.

    Αυτή η "Αντουανέτα" έδειξε ν' απορεί γιατί ο λαός δεν θέλει να "γιορτάσει" τη μεγάλη του γιορτή μ' αυτόν.

    Δεν έδειξε να καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί εύκολα να γίνει μια "γιορτή" των πεινασμένων με έναν "χορτάτο" επικεφαλής.
    Έφτασε στο σημείο να πάρει προσωπικά το ζήτημα και μάλιστα να θυμώσει ...Θύμωσε ο "άναξ" ...

    Θύμωσε ο "ελάχιστος" της πραγματικής κοινωνίας με την ίδια την κοινωνία.
    Στην αρχή --και όσο καθυστερούσε η έναρξη της παρέλασης-- χασκογελούσε πάνω στον "θρόνο" του, γιατί δεν είχε καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος και μετά θύμωσε.

    Νόμισε ότι θα του "περάσει" του λαού και ότι η παρέλαση τελικά θα γίνει.
    Όταν διαπίστωσε ότι δεν θα γινόταν, ο τίποτας θύμωσε με το παν. Δεν έδειξε ούτε για μία στιγμή καμία διάθεση αυτοκριτικής.
    Όχι απλά δεν έκανε αυτόν τον κόπο, αλλά ζήτησε και τα "ρέστα" από τον κόσμο.

    Εμφανίστηκε προσβεβλημένος όχι ως άνθρωπος αλλά ως θεσμός ...
    Όχι ως Παπούλιας, αλλά ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Μέσα στο θολωμένο και πανικοβλημένο μυαλό του είδε εκείνη την ώρα τον ίδιο του τον εαυτό σαν "θεσμό". Δεν εξηγείται διαφορετικά το παραλήρημά του.

    Μπερδεύτηκε από τις λιμουζίνες, τα παλάτια και τα φιλέτα που απολαμβάνει ελέω λαού και "ζαλίστηκε". Υποφέροντας από μια μίξη προχωρημένου αλσχάιμερ και όψιμου λουδοβικισμού, νόμισε ότι ο ίδιος, ως πρόσωπο, είναι ο θεσμός και όχι ότι ενσαρκώνει έναν θεσμό ..."L'Etat c'est a moi" ένα πράγμα.

    Το αξιοθρήνητο γεροντάκι νόμισε πως, όταν κάποιος αμφισβητεί τον συγκολυμβητή της Μιμής, βρίζει την ίδια τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της.


    -------------------------------------------
    Κάρολος Παπούλιας, αμετανόητος κομματάνθρωπος
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ
    Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ Β’

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαράδεκτη ηθικά και παράνομη συνταγματικά πολιτική θέση είναι η δήλωση του Παπούλια για το "Μεσοπρόθεσμο".

    Συνταγματικό πραξικόπημα είναι η εκτίμησή του ότι πρόκειται για ένα "καλό" αποτέλεσμα.

    Δεν είναι δουλειά του Προέδρου να κρίνει και να αξιολογεί κυβερνητικές επιλογές.

    Αυτά δεν γίνονται ούτε στις "Μπανανίες". Όπως στη βασιλευόμενη δημοκρατία απαγορεύεται να παίρνει θέση ο βασιλιάς για πολιτικά ζητήματα, έτσι στην προεδρευόμενη δημοκρατία απαγορεύεται το ίδιο για τον Πρόεδρο.

    Ο θεωρητικά ουδέτερος Πρόεδρος απαγορεύεται να παίρνει πολιτικές θέσεις, γιατί αυτές κρίνονται και διχάζουν τον λαό, ενώ ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να προκαλεί αυτά τα φαινόμενα.

    Αυτό ήταν το απαγορευμένο όριο που ξεπέρασε ο Παπούλιας, απειλώντας μόνος του το κύρος του θεσμού που ενσαρκώνει.
    Ανέλαβε τον πολιτικό ρόλο να υπερασπιστεί τις επιλογές μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε σύγκρουση όχι μόνον με τους πολιτικούς της αντιπάλους, αλλά και με τους ίδιους τους ψηφοφόρους της. Αυτήν την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται καθαρά "απέναντι" στον λαό, πήγε να υπερασπιστεί ο Παπούλιας, περνώντας κι αυτός "απέναντι".

    Τι μας είπε; Αυτά, τα οποία συνέφεραν τον ίδιο και το κομματικό ή το πολιτικό σινάφι του. Δεν τον ενδιαφέρει τίποτε άλλο.
    Το ότι αυτό το "Μεσοπρόθεσμο" θα μας βυθίσει στη φτώχεια και θα μας περικόψει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είναι μέσα στην έννοια του "καλού" αποτελέσματος.
    Το ότι στη δική του θητεία "καταφθάνουν" ξένοι "ύπατοι" και "ανθύπατοι", για να μας κυβερνήσουν, δεν τον απασχολεί.

    Τον Παπούλια τον απασχολεί να ψηφιστεί το "Μεσοπρόθεσμο", γιατί έχει και ο ίδιος προσωπικά συμφέροντα από αυτό.

    Μόνον με την ψήφιση αυτού του "Μεσοπρόθεσμου" μπορεί αυτός να είναι ήσυχος ότι θα παίρνει τα εκατομμύρια ευρώ σε μισθό. Από εκεί και πέρα τον απασχολεί μόνον η προσωπική του ματαιοδοξία ...

    Τον απασχολεί να γίνει η παρέλαση, για να έχει τη δυνατότητα να παραστήσει τον Πρόεδρο και να απολαύσει τη θέασή της από τον "θρόνο" του ...

    Να απολαύσει την "αποθέωσή" του και ο κόσμος να χειροκροτά έναν Κάρολο, τον οποίο στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να τον γνωρίζει ούτε ο θυρωρός του.

    ------------------------------------------
    Κάρολος Παπούλιας, αμετανόητος κομματάνθρωπος
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ
    Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ Β’

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]