Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με σχέδιο ο Γιώργος μας έβαλε στο ΔΝΤ


Δεν είναι μόνο ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού ΤαμείουΝτομινίκ Στρος-Κανπου αποκαλύπτει στο Γαλλικό κανάλι Canal+ότι ο πρωθυπουργόςΓιώργος Παπανδρέουείχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείουστην Ελλάδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, ούτε δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σήμερα σε ένα αποκαλυπτικό άρθρο στην Καθημερινή γίνονται όλα πιο καθαρά και μπαίνουν όλα τα κομμάτια του παζλ στην σειρά…
Αυτή την πληροφορία ίσως να προσπαθήσουν να την μπαλώσουν , να διαψεύσουν , ή και να αποδομήσουν την εικόνα του Στρος-Καν…
Υπάρχει όμως σε ΑΝΥΠΟΠΤΟ χρόνο η συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη στη ΝΕΤ όπου ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ αυτά που λέει ο Ντομινίκ Στρος-Καν .

Ο κ. Σαχινίδης δήλωσε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι : “Όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο ΔΝΤ. Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες. Το ΔΝΤ μπορεί να σου δώσει μέχρι και το δεκαπλάσιο ή το εικοσαπλάσιο του ποσού που έχεις καταθέσει. Εμείς έχουμε καταθέσει 1 δισ. στο ΔΝΤ. Άρα, το ΔΝΤ, ως πρώτη επιλογή και μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου και μετά, μπορούσε να μας δώσει μέχρι και 10 ή 20 δισ.”


Είναι ένα ΜΕΙΖΩΝ πολιτικό θέμα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πρέπει να περάσουν ελαφρά αυτήν την κοροιδία…
Να αναμένουμε εξελίξεις ;

Πηγή

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής

«Βόμβα» Στρος-Καν για Ελλάδα

Tης Κατερινας Σωκου

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, ούτε δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό αποκαλύπτει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+ που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα.

Ερωτώμενο από την «Κ», το ΔΝΤ απάντησε ότι δεν σχολιάζει προσωπικές συζητήσεις του επικεφαλής του. Στο πλαίσιο όμως της παραγωγής του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου, το οποίο συνθέτει το προφίλ του Γάλλου πολιτικού ακολουθώντας τον από την κουζίνα του σπιτιού του στην Ουάσιγκτον μέχρι τις επίσημες επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Στρος-Καν αναφέρει ο ίδιος την πληροφορία, υπογραμμίζοντας μάλιστα την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον κ. Στρος-Καν, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός του έθεσε πριν από 14 μήνες την ιδέα προσφυγής στο ΔΝΤ, εκείνος απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μία χώρα της Ευρωζώνης. Η εκτίμηση του Γάλλου πολιτικού επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα στους ομολόγους του, για να εισπράξει την κατηγορηματική τους άρνηση. Αντ’ αυτού, του ζήτησαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών.

Οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στο περιθώριο της συνόδου ήταν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. Οπως τόνισε στις Βρυξέλλες, δεν ετίθετο ζήτημα προσφυγής στο ΔΝΤ. Μία ημέρα πριν, ο διεθνής οργανισμός επίσης το είχε διαψεύσει. Οπως είχε δηλώσει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Τζον Λίπσκι, «θα μπορούσαμε να εμπλακούμε μόνο κατόπιν αιτήματος των ευρωπαϊκών αρχών, και εννοείται των ελληνικών αρχών. Εχει συμβεί αυτό; Οχι». Ο κ. Λίπσκι έλεγε την αλήθεια: Δεν υπήρχε ακόμη επίσημο αίτημα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συζητήθηκε η προσφυγή στο ΔΝΤ μεταξύ των δύο ανδρών.

Εξάλλου, όσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αποφάσιζαν να βοηθήσουν την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου επανήλθε στην ιδέα του ΔΝΤ, αυτή τη φορά υπό τη μορφή απειλής: Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, προειδοποίησε δημοσίως τους ηγέτες της Ε. Ε. ότι αν δεν συμφωνήσουν σε ένα πακέτο στήριξης προς τη χώρα, θα καταφύγει στον διεθνή οργανισμό. Είχε προηγηθεί η οδυνηρή εμπειρία του Νταβός, όπου ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε αντιμέτωπος με την ανησυχία παραγόντων των αγορών, δεχόμενος καταιγισμό ερωτήσεων για το αν θα κηρύξει στάση πληρωμών και πότε θα ζητήσει διεθνή βοήθεια.

Η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός εξέταζε την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ από την αρχή, ουσιαστικά, της κυβερνητικής του θητείας, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Γιατί δεν αναζήτησε πρώτα μία λύση εντός της Ε. E.; Και αν είχε αντιληφθεί τόσο νωρίς τη δεινή κατάσταση της χώρας, πώς εξηγείται η απροθυμία του να λάβει μέτρα δραστικής περιστολής του δημοσιονομικού ελλείμματος τους μήνες που ακολούθησαν, ώστε να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο; Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση, υπό το κράτος της ανησυχίας για το πολιτικό κόστος των ιδιωτικοποιήσεων που συμφώνησε με την τρόικα, επιλέγει να επιτεθεί στο «ύφος» των εκπροσώπων της, η απάντηση φαντάζει εύκολη…

Το ντοκιμαντέρ του Canal+ αναμένεται να ταράξει το πολιτικό σκηνικό και στη Γαλλία, καθώς ο κ. Στρος-Καν προχωρεί σε αποκαλύψεις και για τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ενόψει προεδρικών εκλογών, ο Σοσιαλιστής επικεφαλής του ΔΝΤ προβάλλει ως ο ισχυρότερος αντίπαλος του κ. Σαρκοζί. Ο κ. Στρος-Καν φέρεται να σχεδιάζει την επιστροφή στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας μέσω… Ελλάδας, δρέποντας τις δάφνες της διάσωσης των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης. Οσο για τον κ. Σαρκοζί, δεν σκοπεύει να αφήσει το μονοπώλιο της διάσωσης του ευρώ στο ΔΝΤ και τον πολιτικό του αντίπαλο. Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να ερμηνευθεί η προσέγγισή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο για την προστασία της Ευρωζώνης.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Γιατί άραγε αδειάζουν έτσι τον Βραβευμένο Διαλογιστή; Βρήκαν τον αντικαταστάτη του, κιόλας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΡΑ????????????ΚΟΡΟΙΔΕΨΑΝ ΥΦΑΡΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΙΕΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΕΜΠΟΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ Κ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ??????????????????ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΗΔΗΞΟΥΝ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ....Κ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ Κ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΝΕΡΟ Κ ΝΑ ΣΤΕΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΗΓΕΣ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΘΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ!! ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΟΟΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΣ. ΑΥΤΗ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΞΕΡΑΝΕ ΤΟ ΚΕΝΟΝ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ,ΤΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΝ ΒΑΛΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ? ΔΕΝ ΚΑΝΑΝΕ ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ? ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΑΛΛΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ... ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΖΟΝΤΑΙ!!! ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ Η ΣΑΠΙΛΑ ΤΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟ"ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ". Τ.ΓΙΑΝΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συντομα θα παμε σε εκλογες και ο ΓΑΠ θα αποσυρθει στο εξωτερικο να σχεδιαζει τον σοσιαλισμό για την επομενη χιλιετία. Δεν ειναι τυχαιο που τον "δινουνε" τώρα. Λες και δεν ξεραμε οτι μας δουλευε.

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό δεν είναι και νέο, αλλά δεν κάνει κακό να το θυμόμαστε πού και πού.

    Μάλλον θα τον πάνε για άλλα τώρα. Διεθνής χρήσιμος ηλίθιος. Αφού δεν έχει και πρόβλημα με το τζετ λαγκ και είναι συνεχώς με ένα αεροπορικό εισιτήριο στο χέρι, κουτί θα του 'ρθει η θέση.

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]