Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αντίο μισθοί... καλημέρα φόροι!

  • Περισσότερες από 200 σελίδες περιλαμβάνει η σημαντικότερη ίσως συμφωνία που θα υπογράψει η Ελλάδα μετά από την μεταπολίτευση προκειμένου να διασφαλίσει το πακέτο στήριξης ύψους 120 δισ. ευρώ.
Το κείμενο που αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο αύριο, θα αποτελεί οδηγό διακυβέρνησης και χάραξης οικονομικής πολιτική για την χώρα μας. Θα είναι όμως και το διαβατήριο για το φθηνό χρήμα που χρειάζονται τα κρατικά ταμεία. Το αντίτιμο όμως θα είναι βαρύ:
Με δύο μισθούς και συντάξεις το χρόνο λιγότερες θα πρέπει να μάθουν να ζουν εκατομμύρια πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο για τα φθηνά δάνεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Και ο λογαριασμός δεν σταματά εκεί! Οι δανειστές μας, ζητούν αυξήσεις φωτιά στον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Λίγο πριν υπογραφεί η συμφωνία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ο πρωθυπουργός προϊδέασε τους κοινωνικούς φορείς για το σκληρό πρόγραμμα τριετίας που ουσιαστικά... μας επιβάλλουν Βρυξέλλες και ΔΝΤ.
* Ο 13ος και ο 14ος μισθός στο δημόσιο φαίνεται ότι τελικά θα κοπούν,
* ενώ παρελθόν θα πρέπει να θεωρούνται και οι αυξήσεις.
* Όσον αφορά τις συντάξεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μαχαίρι μάλλον θα μπει στη 13η και την 14η αν και απ’ ό,τι φαίνεται θα γλυτώσουν οι πολύ χαμηλές συντάξεις.
* Οι υψηλές συντάξεις θα μειωθούν ίσως και κατά 15%.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα. Πολλά είναι τα σενάρια που έχουν τεθεί τις τελευταίες στο τραπέζι. Όπως:
* η ενσωμάτωσή δώρων και επιδόματος αδείας στους 12 καταβαλλόμενους μισθούς αλλά και
* η καταβολή του ποσού αυτού κάθε μήνα ως πριμ παραγωγικότητας.
Οδυνηρά ωστόσο θα είναι τα ανταλλάγματα την ώρα μάλιστα που οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να μπουν στον πάγο για 3 έως 5 χρόνια. Επίσης φαίνεται να διπλασιάζεται στο 4% το ποσοστό των απολύσεων και να καταργείται το μαξιλάρι της διαιτησίας όπου οι εργαζόμενοι προσέφευγαν εξασφαλίζοντας αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού.
Με ψαλιδισμένους μισθούς και συντάξεις οι καταναλωτές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους. Κομισιόν και ΔΝΤ ζητούν:
* Να αυξηθεί ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ από το 21% στο 23% ίσως και στο 25%.
* Και κατώτερος που επιβάλλεται στα τρόφιμα και τις ΔΕΚΟ να ανέβει από το 10% στο 11% ίσως και το 12%.
* Στο τραπέζι έχει πέσει και σενάριο για νέα αύξηση των ειδικών φόρων στην κατανάλωση κατά 10%.
* Κάτι που σημαίνει ότι η τιμή στα τσιγάρα θα ξεπεράσει τα 4 ευρώ το πακέτο.
* Στα ποτά η αύξηση θα προσεγγίζει το 1 ευρώ.
* Ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης θα ξεπεράσει το 1,55€.
Κυβέρνηση, Κομισιόν και ΔΝΤ καταλήγουν σε σαφές χρονοδιάγραμμα για μείωση του ελλείμματος κατά 5% φέτος και 5% το 2011. Δηλαδή μέσα σε 2 χρόνια θα πρέπει να εξοικονομηθούν 24 δισ. ευρώ για να μην χρειαστούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα.
Σε ισχύ τα επιπλέον μέτρα από τον Ιούλιο
Αύριο το αργότερο "πέφτουν" οι υπογραφές της Κυβέρνησης, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο γραπτό κείμενο της απόφασης για την τελική μορφή του νέου Προγράμματος Σταθερότητας, που δρομολογεί την έναρξη εκταμίευσης του "πακέτου στήριξης" στο α΄ δεκαήμερο του Μαΐου.
Η διάχυση της απειλής χρεοστασίου και σε άλλες χώρες μετά την Ελλάδα –αφού προηγήθηκαν οι υποβαθμίσεις από την S&P– “έπεισε” την Γερμανία να ενδώσει στη συμφωνία επίσπευσης εκταμίευσης της "βοήθειας" προς την Αθήνα.
Το τεχνικό σκέλος της συμφωνίας που ετοιμάζεται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα –όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο– έχει καθυστερήσει όχι τόσο λόγω των διαπραγματεύσεων για τη σκληρότητα ή μη των μέτρων (η Κυβέρνηση τα έχει αποδεχθεί όλα), αλλά από τη διαφορά μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πότε αρχίζει και πόση θα είναι η διάρκεια του Προγράμματος!
Όπως αναφέρεται στο σημερινό τεύχος του “Κεφαλαίου” μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία καθώς το ΔΝΤ επιμένει η αρχή του Προγράμματος να περιλάβει το β΄ εξάμηνο του 2010 και να καλύψει όχι μόνο το 2011 και 2012, αλλά να φθάσει μέχρι και το 2014 και να αφορά το σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να ξεπεράσει τις 10 μονάδες του ΑΕΠ δηλαδή τα 25 περίπου δισ. ευρώ.
Στην πρόταση αυτή προϋπόθεση είναι η εκκίνηση της εφαρμογής ορισμένων από τα μέτρα (φορολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά) από την 1η Ιουλίου και όχι από 1/1/2011. Αυτό σημαίνει επίσπευση της νέας ρύθμισης για τις εκ νέου αυξήσεις σε ΦΠΑ, Ειδικούς Φόρους, Ακίνητα, εργασιακά κ.ά.
Αντίθετα η Επιτροπή φέρεται να επιμένει στο "γράμμα" του κοινοτικού νόμου και προτείνει τριετή διάρκεια του Προγράμματος, αλλά ταυτόχρονα υιοθετεί την απαίτηση της κας Μέρκελ που ζητά μηνιαίο (!) και όχι κάθε τρίμηνο έλεγχο της εκτέλεσης του Προγράμματος...
Και οι δύο όμως συμφωνούν, ότι κάθε οικονομικός στόχος περικοπής δημόσιας δαπάνης θα συνδέεται με ορισμένη χρονική διάρκεια και με ασφαλιστική δικλείδα, την υποκατάσταση τυχόν αποκλίσεων με ισόποση περικοπή από τον ίδιο τομέα δραστηριότητας...
Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο αύριο και να ανακοινωθεί την Κυριακή.
Παράλληλα "τρέχουν" οι διαδικασίες για την προώθηση των διμερών δανείων, μετά τη στροφή που υποχρεώθηκε να κάνει η κα Μέρκελ, όταν την Τετάρτη φάνηκε να διαχέεται και σε άλλες χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) η πίεση στα κρατικά ομόλογα με τις υποβαθμίσεις που έγιναν στο πορτογαλικό και ισπανικό δημόσιο χρέος από την S&P (όπως έκανε και με την Ελλάδα).
Την Δευτέρα ο κ. Σόϊμπλε καταθέτει στη γερμανική Βουλή την νομοθετική ρύθμιση στην βάση της οποίας θα υπογραφεί η σύμβαση (που βρίσκεται ήδη στο γραφείο της κας Μέρκελ) για την εκχώρηση δανείου στην Ελλάδα.
Πληροφορίες του “Κεφαλαίου” αναφέρουν ότι το πλαίσιο των διμερών δανείων από τις ευρωπαϊκές χώρες θα αγγίξει τα 120 δισ. ευρώ για την τριετία (πέραν εκείνων του ΔΝΤ).
Το πλαίσιο αυτό δεν αναφέρεται στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά δεσμεύει τα διμερή δάνεια να αποπληρώνουν λήξεις προηγούμενων δανείων και όχι να καλύπτουν τρέχοντα ελλείμματα...
Σημειώνεται ότι δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, αναφέρει ότι "η Ελλάδα συμφώνησε με τα νέα μέτρα λιτότητας των 24 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν τριετές πάγωμα των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, σε αντάλλαγμα των δανείων από Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στους FT ότι εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες.
Πηγή


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αν με αυξησεις ΦΠΑ,και βασικων ειδων αναγκης και με ταυτοχρονη μειωση μισθων και συνταξεων περιμενουν οι πολιτικαντηδες μας αυξηση εσοδων και μειωση του ελλειματος,τοτε πλεον μιλαμε για πολυ μεγαλους ΜΑΛΑΚΕΣ!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]