Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ραντεβού για δείπνο με τον διάβολο!!!

  • Το χάος που επικρατεί στον δημοσιονομικό τομέα της Ελλάδας, έχει οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο ενεργειών, πρόσθετης φορολόγησης (και ποιός ξέρει τι άλλο...) για να πληρώνονται μόνο οι... τόκοι!!!
  • «Τonight we dine in Ηell»
Με το spread των επιτοκίων των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών στα ύψη, η μυθική φράση του ηρωικού Λεωνίδα «μολών λαβέ», όπως περιγράφεται στη γνωστή επική ταινία, «tonight we dine in Ηell», αποκτά σάρκα και οστά καθώς οι αγορές αναφωνούν:
- «Greece,welcome to financial Ηell». Γιατί σε δημοσιονομική κόλαση έχουμε οδηγηθεί αν αναλογιστούμε ότι για τη δεκαετία 2010-2020 θα χρειαστεί να αναζητήσουμε στις διεθνείς χρηματαγορές αγοραστές ελληνικών ομολόγων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων συνολικού ύψους περίπου 380 δισ. ευρώ.
Το ιλιγγιώδες αυτό ποσό απαιτείται προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουμε δάνεια ύψους 230 δισ. ευρώ που λήγουν κατά την περίοδο αυτή καθώς και 150 δισ. ευρώ τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους που κατά προσέγγιση θα συσσωρευτούν την ίδια περίοδο.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το γεγονός ότι η χώρα θα πρέπει να χρηματοδοτήσει και ένα στοιχειώδες πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε συνδυασμό με την αλματώδη ανάπτυξη των υποχρεώσεων για δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης, τότε το τοπίο φαντάζει ακόμη πιο εφιαλτικό.
Η πρόκληση της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι μεγάλη. Χρειάζεται να αναληφθεί προσπάθεια που όχι μόνο είναι τιτάνια, αλλά έχει ξεφύγει και από κάθε εσωτερικό έλεγχο. Επαφίεται στη συνδρομή εξωτερικών παραγόντων και συγκεκριμένα του ΔΝΤ και της ευρωζώνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προϋποθέτει μια εσωτερική συνεκτική πολιτική δύναμη, η οποία να μπορεί να σταθεί όπως ο Λεωνίδας της Σπάρτης αντιμέτωπη με τις χρηματαγορές και να διαθέτει ένα πολιτικό προσωπικό προικισμένο με άγνοια πολιτικού κινδύνου και υπεράνθρωπες δυνάμεις, το οποίο να αποβάλει κάθε μεμψιμοιρία και να στοιχηθεί στις γραμμές του Λεωνίδα για να υπερασπιστεί τη χώρα και τους πολίτες από την επέλαση των χρηματαγορών και των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών. Απαιτεί να γίνει υπέρβαση των παραδοσιακών συντηρητικών μοντέλων πολιτικής σκέψης και πρακτικής. Το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που θέτει ο μηχανισμός στήριξης προϋποθέτει νέες θυσίες από τον ελληνικό λαό και προδιαθέτει για δυσκολότερες ακόμη ημέρες. Η ύπαρξη δημόσιου χρέους το οποίο το 2020 αναμένεται να προσεγγίσει τα 500 δισ. ευρώ μάς προσγειώνει στη σκληρή πραγματικότητα. Εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων οι οποίες πρέπει να αναληφθούν στο νέο τοπίο, η διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, ενός νέου κοινωνικού μοντέλου που θα έχει τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων θα παρείχε το αναγκαίο και ικανό υπόβαθρο για την οικονομική και δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.
Ο κ. Σταύρος Καρβούνης είναι Ειδικός Επιστήμονας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]