Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έλληνες Κροίσοι και Ευρωπαίοι Επίτροποι

  • Παράξενα παιχνίδια ελλήνων κροίσων, τραπεζών και ευρωπαίων αξιωματούχων
Στο ιστολόγιο Αλφαβίλ των Financial Times γράφτηκε την Τετάρτη 28/04 ότι το άνοιγμα των ελβετικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος έπεσε μυστηριωδώς από 64 δις σε 3,6 δις δολλάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2009.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην αλλαγή μεταχείρισης ενός τμήματος της EFG, τραπεζικού ομίλου που κάποιοι ίσως και να χαρακτήριζαν ως ελληνοελβετικό.
Την Πέμπτη το πρακτορείο Ρόυτερ δίνει συνέχεια στην είδηση προσθέτοντας κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες. Αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Καμία από τις ομάδες εργασίας που επιμελήθηκαν τα στατιστικά στοιχεία δεν δέχτηκε να καταχωρηθούν στα πρακτικά. Ωστόσο αρκετοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι η αλλαγή στο άνοιγμα των ελβετικών τραπεζών οφείλεται στην ανακατάταξη της ελληνικής τράπεζας EFG Eurobank. Τα στατιστικά στοιχεία της BIS δείχνουν τίτλους βάσει της εθνικότητας του "τελικού ιδιοκτήτη" του δανειστή. Η EFG, τρίτη σε στοιχεία ενεργητικού τράπεζα στην Ελλάδα, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Έλληνα δισεκατομμυριούχου Σπύρου Λάτση μέσω μιας χρηματοδοτικής εταιρείας, η οποία μέχρι πέρσυ είχε την έδρα της στη Γενεύη και στη συνέχεια μετακόμισε στο Λουξεμβούργο".
Το άρθρο επίσης αναφέρει ότι επειδή η χρηματοδοτική εταιρεία της EFG δεν διαθέτει άδεια στο Λουξεμβούργο, δεν είναι ανάγκη να γίνεται καμία αναφορά του ελληνικού χρέους στην BIS. Οι τίτλοι απλώς εξαφανίζονται από τα βιβλία της ΒIS.
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα τα στοιχεία για το άνοιγμα των ευρωπαικών τραπεζων να είναι σαφέστερα, αφού η EFG θεωρείται απο παράγοντες της αγοράς ως αμιγώς ελληνική τράπεζα και όχι ελβετική.
Το άρθρο σε γενικές γραμμές εφιστά την προσοχή των αναλυτών που ερμηνεύουν δεδομένα της BIS που αφορούν ξένους τίτλους, κάτι που μας θυμίζει την σύγχυση που επικράτησε όταν πέρσυ τέτοια δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για πρόσβαση σε άνοιγμα δυτικοευρωπαϊκών τραπεζών σε τράπεζες της ανατολικής Ευρώπης.
Όμως ταυτόχρονα ρίχνει άπλετο φως στην ενδιαφέρουσα ύπαρξη της ίδιας της EFG, στις διασυνδέσεις της στην Ελβετία, καθώς και στον ιδιοκτήτη της Έλληνα μεγιστάνα Σπύρο Λάτση, γόνο της οικογένειας μεγαλοεφοπλιστών Λάτση (που διατηρεί δεσμούς και με την Πάρις Χίλτον, παρακαλώ).
Και με την ευκαιρία, ας θυμηθούν οι αναγνώστες το ενδοϋπηρεσιακό σημείωμα Έλληνα δημοτικού υπαλλήλου που κυκλοφόρησε στην αρχή του τρέχοντος έτους. Έκανε λόγο για την τραγική ειρωνεία του χρέους της χώρας του, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπ' όψη τον πλούτο που είναι συσσωρευμένος στα χέρια μεμονωμένων Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται εκτός των συνόρων της χώρας.
Εμείς θα προσθέταμε μια ακόμα ειρωνεία, τώρα που η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ: τη στενή φιλία που συνδέει τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της EFG με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η προσφιλής συνήθεια του Μπαρόζο να κάνει διακοπές στο γιωτ του Έλληνα Κροίσου έχει σχολιαστεί αρκετές φορές από τον ευρωπαϊκό τύπο. Μάλιστα το 2005, σύμφωνα με κάποια γερμανικά δημοσιεύματα, αυτές οι ανέμελες συνήθειες του πρώτου βρίσκονται σε αντιδιαστολή με την ιδιότητά του ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος εκείνο ακριβώς το διάστημα ήταν επικεφαλής έρευνας για ατασθαλίες στον χώρο της εμπορικής ναυτιλίας.
Όπως είχαν σχολιάσει τότε οι Financial Times, το "σκάνδαλο των γιωτ" θεωρήθηκε ως ένας από τις κύριους παράγοντες που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του από εκείνα τα καθήκοντά του. Ωστόσο, η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος ο Μπαρόζο αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιονδήποτε συσχετισμό ανάμεσα στα δύο γεγονότα:
"Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε: "Δεν υπήρχαν αντικρουόμενα συμφέροντα. Δεν έχουν καμία σχέση οι διακοπές του. Απλά έχει υπερβολικό φόρτο εργασίας." Παρ΄όλα αυτά, η συγκυρία της απόφασής του είναι πιθανό να πυροδοτήσει για άλλη μια φορά αντιδράσεις για το γεγονός ότι έκανε διακοπές φιλοξενούμενος σε γιωτ που ανήκε στον Σπύρο Λάτση, γιο του Έλληνα μεγαλοεφοπλιστή Γιάννη Λάτση".
Κι όμως, ίσως ο Λάτσης να χρωστά μια-δυό χάρες στον Μπαρόζο σαν αποζημίωση για τη διαπόμπευσή του από τα ΜΜΕ.
Μήπως, λέμε μήπως, θα αρκούσε μια έμμεση υπόσχεση εκ μέρους της EFG ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα;


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]