Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εrgenekon, Κούρδοι και Αγαθονήσι


Το ντόμινο διάλυσης

της Τουρκίας


Οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γκάζας και η καθημερινή σφαγή άμαχου πληθυσμού έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα το ενδιαφέρον για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία.
Παρόλα αυτά θα επιχειρήσουμε μία πρώτη αποτίμηση / αξιολόγηση των πεπραγμένων στη γείτονα χώρα από τις αρχές του 2009 μέχρι σήμερα.

Έναρξη λειτουργίας του TRT 6 και “προσφορές” για τους Κούρδους
Η πολυδιαφημιζόμενη έναρξη λειτουργίας του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού TRT6 στη κουρδική γλώσσα αποτελεί ριζοσπαστική αλλαγή στη...μέχρι σήμερα κεμαλιστική λογική του «ένα κράτος, ένα έθνος, μία σημαία». Στις προηγούμενες δεκαετίες (80’ & 90’) μία ανάλογη πρωτοβουλία θα εθεωρείτο «τρομοκρατική ενέργεια διάλυσης της Τουρκίας».
Σήμερα πλέον η ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων (κουρδικά κανάλια εκπέμπουν στη Τουρκία από το Β. Ιράκ αλλά και την Ευρώπη όπως το ROJ TV) επιβάλλει αλλαγή πλεύσης τουλάχιστον στην επικοινωνιακή στρατηγική. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας εξετάζει το ενδεχόμενο να διδάσκεται η Κουρδική γλώσσα και λογοτεχνία ως προαιρετικό μάθημα στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Όλα αυτά βέβαια «προσφέρονται» ενόψει των Δημοτικών Εκλογών του Μαρτίου 2009 προκειμένου το ΑΚΡ να συντρίψει εκλογικά το φιλο-κουρδικό DTP στους μεγάλους δήμους της ΝΑ Τουρκίας. Να τονίσουμε δε τη συναίνεση του στρατού στη λειτουργία του ΤRT6 καθώς πλέον το «Απόρρητο Πρωτόκολλο Εθνικής Ασφαλείας» της Τουρκίας «ερμηνεύεται» κατά το δοκούν και ανάλογα με τις τρέχουσες εξελίξεις.

Πρόσφατες συλλήψεις / προσαγωγές υπόπτων της Ergenekon
Μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ο 10ος γύρος συλλήψεων / προσαγωγών (40 τον αριθμό) στα πλαίσια της υπόθεσης Ergenekon. Παράλληλα συνεχίζεται η δική όπου κατηγορούνται 86 άτομα εκ των οποίων τα 45 είναι προφυλακισμένα. Οι νέες συλλήψεις αφορούν στρατηγούς ε.α, αξιωματικούς των ΤΕΔ εν ενεργεία, καθηγητές, πρώην δικαστικούς και επικεφαλής Σωμάτων Ασφαλείας. Οι εν λόγω συλλήψεις προκάλεσαν την άμεση σύσκεψη των αρχηγών των επιτελείων αλλά και συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ Basbug τόσο με τον Erdogan όσο και το Πρόεδρο Gul.
Oι συλλήψεις πρωταγωνιστών του πραξικοπήματος του ’97 που προκάλεσε τη πτώση της κυβέρνησης Erbakan αλλά και σκληρών κεμαλιστών λίγο πριν τις Δημοτικές εκλογές του Μαρτίου του 2009 θεωρούνται «στοχευμένες» από Τούρκους αναλυτές. Στόχο έχουν να πλήξουν το κεμαλικό CHP του Baykal το οποίο έχει αναγάγει τα σκάνδαλα διαφθοράς του ΑΚΡ στη κύρια προεκλογική του τακτική.
Είναι δεδομένο ότι μετά από 18 μήνες έρευνας (από τον Ιούλιο 2007) οι εισαγγελείς αρχίζουν να αγγίζουν το σκληρό πυρήνα της Ergenekon όπου πρώην και νυν στελέχη των ΤΕΔ μονοπωλούν τις συλλήψεις και προσαγωγές. Τούρκοι αναλυτές μιλούν για «ανοχή» της σημερινή ηγεσίας των ΤΕΔ στις συλλήψεις στελεχών τους μετά από συμβιβασμό με τις ΗΠΑ προκειμένου να προσαρμοστούν οι ΤΕΔ στα δυτικά δημοκρατικά standards. Πιθανόν να είναι το αντάλλαγμα για τη βοήθεια στην αντιμετώπιση του PKK και τη διαχείριση του καθεστώτος Barzani στο Β. Ιράκ.
Είναι πολύ ενδιαφέρον το στοιχείο ότι οι πρώην στρατιωτικοί που συνελήφθησαν (αλλά και προσωπικότητες όπως ο Perincek του Isci Partisi) είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και εισχώρησης στο μπλοκ Ρωσία -Κίνα – Ιράν. Με άλλα λόγια η υπόθεση Ergenekon αποτελεί για το ΑΚP ξεκαθάρισμα παλαιών λογαριασμών (από την εποχή Εrbakan) αλλά και εξουδετέρωση (για τις ΗΠΑ) της αντι-ΝΑΤΟικής πτέρυγας των ΤΕΔ.

Αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας επί νήσων στο Αν. Αιγαίο
Οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αγαθονήσι ουδεμία σχέση έχουν με τις πρόσφατες συλλήψεις στα πλαίσια της Ergenekon. Είναι απάντηση στην επίσκεψη του Προέδρου Παπούλια στο εν λόγω νησί και τις δηλώσεις που έκανε εκεί. Εντάσσονται δε στο γενικότερο πλαίσιο εντάσεων που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του 2008 με τις ΑΟΖ της Κύπρου, τις έρευνες σε Καστελόριζο και ανοιχτά της Πάφου παρουσία τουρκικών φρεγατών, το καθεστώς του Αί-Στράτη, τη παρουσία Τουρκικών F-16 σε ελληνικά πεδία βολής κλπ.
Η ΤPAO (Δημόσια Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου) έχει δημοσιεύσει στην Ετήσια Έκθεση 2008 τα σχέδια της για έρευνες υδρογονανθράκων στα τέλη του 2008 αλλά και το 2009 τόσο στο Βόρειο Αιγαίο όσο και στην Αν. Μεσόγειο. Άρα οι νέες κρίσεις είναι εντός προγράμματος και χρονοδιαγράμματος!!!
Επαναλαμβάνουμε ότι ένα θερμό επεισόδιο χαμηλής κλίμακας (κατάρριψη αεροσκάφους ή βύθιση ακταιωρού ή κανονιοφόρου χωρίς ακριβή γνώση των συνθηκών) είναι μέσα στα σχέδια των ΤΕΔ προκειμένου το θέμα και να μην «φτάσει» στο Σ.Α του ΟΗΕ αλλά και να οδηγήσει την Ελλάδα σε παραχωρήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και την Αν. Μεσόγειο.
Όσο η Ελλάς δε προχωρά σε διμερείς συμφωνίες με τα παράκτια κράτη της Μεσογείου για τη χωροθέτηση των ΑΟΖ και δε προσκαλεί ξένες εταιρίες πετρελαίου για έρευνα και άντληση θα διατηρεί τη Τουρκία ως de facto συν-δικαιούχο εθνικής κυριαρχίας. Η Τουρκία θα είναι εκτεθειμένη στη διεθνή κοινότητα ΜΟΝΟ όταν «αμφισβητεί» επίσημες διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με άλλα κράτη και όχι σε θεωρητική βάση όπως είναι σήμερα. Το να εμπλακούμε σε ένα θερμό επεισόδιο με απώλειες σε ανθρώπους και δυνάμεις χωρίς «νικητές και ηττημένους» από καμία πλευρά αλλά με μία Τουρκία που θα έχει κερδίσει στο πεδίο της διπλωματίας κατηγορώντας την Ελλάδα για αδιαλλαξία και προβάλλοντας το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στη Κύπρο είναι το χείριστο σενάριο που μπορεί να υπάρξει. Άλλωστε οι προτεραιότητες των ΗΠΑ, ΕΕ τώρα είναι οι αγωγοί του Πούτιν και η Γκάζα. Ο,τι πρέπει δηλαδή για καιροσκοπισμό και προβοκάτσια από την Άγκυρα.
του Κώστα Πικραμένου
http://endoturkika.blogspot.com
Από το InfognomonPolitics

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]