Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά;

"Απαιτούνται ποσά βίας..."

Οι "δημοκρατικές" και "ηθικές" αρχές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ήταν προ πολλού γνωστές, τόσο στην πράξη όσο και στα δημοσιεύματά του στο επίσημο κομματικό του όργανο, την ΑΥΓΗ. Μεταφέρω εδώ δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από άρθρο της ΑΥΓΗΣ στις 21/06/2008 του Δημοσθένη ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:
«Τα τελευταία χρόνια, είτε καίγεται το βιβλιοπωλείο του Γεωργιάδη στη Σόλωνος, είτε πέφτουν μολότοφ σε αστυνομικά τμήματα, είτε σπάνε τράπεζες σε μια πορεία, οι αντίπαλοί μας θεωρούν αυτονόητη υποχρέωσή μας να δηλώσουμε ότι καταδικάζουμε "τη Βία".
Τα γεγονότα, βέβαια -το γνωρίζουν οι δημόσιοι κατήγοροί μας- δεν μπορούν να ξεγίνουν με μια δήλωση. Τότε γιατί τόσο άγχος να μας "αποπροσανατολίσουν", που θαʼ λεγε και το ΚΚΕ; Για να αποκατασταθούν πολιτικά οι "πληγέντες" (πρόσωπα ή θεσμοί) και να εδραιωθεί, στο πεδίο της ιδεολογίας, η άποψη πως μέσα στην κοινωνία ουδείς άλλος δικαιούται να ασκεί βία, παρά μόνο το κράτος που, σύμφωνα με το διάσημο ορισμό του Βέμπερ, κατέχει -από πού και για πόσο άραγε;- το μονοπώλιο της νόμιμης φυσικής βίας.»

«Θα πρέπει να κουβεντιάσουμε και για κάτι ακόμα: ότι δε θεωρούμε καθόλου αυτονόητη και αιώνια τη "νομιμότητα" γενικώς, ούτε πιστεύουμε πως "η ελευθερία μας τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων", ιδίως σε εποχές που τα κράτη διεκδικούν και επιβεβαιώνουν το "δικαίωμά" τους στην ελεύθερη καταστολή, χωρίς η αντιπροσωπευτική δημοκρατία να τα περιορίζει ιδιαιτέρως.
Αντίθετα, γνωρίζοντας ότι "ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό δε θα είναι ένα απλό ειρηνικό πέρασμα", καταλαβαίνουμε ότι για τη στοιχειώδη κοινωνική αυτοάμυνα απαιτούνται συγκεκριμένα "ποσά" βίας, υποστηρίξιμα τουλάχιστον στα τμήματα της κοινωνίας που μας ενδιαφέρουν προνομιακά, "ποσά" που αντιστοιχούν στην υπόθεση που υπερασπιζόμαστε και που λειτουργούν απελευθερωτικά για τους κυριαρχούμενους, αναδεικνύοντάς μας ταυτόχρονα ως παραδειγματική και ηθική δύναμη. Τέτοια δύναμη, βεβαίως, δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ αν οι πολιτικές μας παρεμβάσεις εξαντλούνται σε δελτία τύπου αγχωμένα μέσα στη νομιμοφροσύνη τους.»
Ιδού, λοιπόν, μερικές από τις δημοκρατικές "αρχές" και "αξίες" του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ:

- Η "νομιμότητα" δεν είναι αυτονόητη και αιώνια.

- Ούτε πιστεύουμε πως "η ελευθερία μας τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων"

- Για τη στοιχειώδη κοινωνική αυτοάμυνα απαιτούνται συγκεκριμένα "ποσά" βίας.

Κατόπιν των ανωτέρω σαφώς διατυπωμένων θέσεων, των εμπρηστικών "αντικάλαντων" και του άκρως επικίνδυνου ημερολογίου που εξέδωσε η ΑΥΓΗ, δε μπορεί πια ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ να προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες του για την έξαρση της βίας και για τα "Δεκεμβριανά" του 2008 πίσω από ένα φύλλο συκής. Δε μπορεί, τώρα που βλέπει τα ποσοστά του να συρρικνώνονται, να μας λέει πως δεν είχε καμία ανάμειξη στη σύνταξη των "Αντικάλαντων" κι ότι το κατάπτυστο ημερολόγιο ήταν απλά μια δημοσιογραφική και ουδέτερη κάλυψη των "Δεκεμβριανών".
Ας μάθει επιτέλους ότι στις Δημοκρατίες ο δρόμος προς το Σοσιαλισμό που ονειρεύεται περνάει μέσα από τις κάλπες κι όχι μέσα από την τρομοκρατία. Αν η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμούν το Σοσιαλισμό του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ας κάνουν τον Αλαβάνο πρωθυπουργό και τον Τσίπρα Υπουργό Οικονομίας για να τους τα μοιράσει, όπως τα είχε μοιράσει ο πατερούλης Στάλιν στον καταρρεύσαντα Υπαρκτό (ανύπαρκτο) Σοσιαλισμό. Κι ας αρχίσει το μοίρασμα από τα πολυάριθμα δικά του ακίνητα. Αλήθεια, ποιος τον εμποδίζει να στεγάσει δωρεάν στα δικά του ακίνητα μερικούς δυστυχείς λαθρομετανάστες;
Μαρία Σεφέρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]