Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ισραηλινές δυνάμεις κινούνται προς το κέντρο της πόλης της Γάζας

Τρέχουν να σωθούν οι άμαχοι πολίτες

Μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένα άρματα του ισραηλινού στρατού προωθούνται αργά από τα δυτικά περίχωρα προς το κέντρο της πόλης της Γάζας, προκαλώντας την έξοδο δεκάδων οικογενειών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Κάτοικοι ανέφεραν την είσοδο των τεθωρακισμένων αρμάτων τα ξημερώματα της Κυριακής στην συνοικία Σέιχ Αζλίν, στα περίχωρα της πόλης της Γάζας και πυρά αρμάτων μάχης στην συνοικία Ταμ Ελ-Χάους, στο κέντρο της πόλης και στη συνοικία Ζευτούν. Δεκάδες οικογένειες με μικρά παιδιά εγκατέλειψαν τη συνοικία Ταμ Ελ -Χάους.
Οι οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις στο Σέιχ Αζλίν. Οι Παλαιστίνιοι μαχητές τοποθετούν βόμβες στις άκρες των δρόμων για να εμποδίσουν την προέλαση των ισραηλινών τανκς, σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις.

Το Ισραήλ δεν είχε μέχρι τώρα στείλει στρατεύματα στις γειτονιές και στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τρίτη φάση της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης προβλέπει την προέλαση στρατευμάτων για τον εντοπισμό ενόπλων στις κυριότερες πόλεις και καταυλισμούς της Γάζας. Ακόμη 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις περίπου 60 βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησε κατά την διάρκεια της νύκτας η ισραηλινή πολεμική αεροπορία.
Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι στους στόχους ήταν και το σπίτι του διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας. Όμως δεν διευκρινίστηκε εάν βρισκόταν μέσα ο Αχμεντ Τζάμπρι όταν χτυπήθηκε το σπίτι η εάν τραυματίστηκε κατά τις επιχειρήσεις. Από τις 27 Δεκεμβρίου που άρχισαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις, ηγετικά στελέχη της Χαμάς έχουν καταφύγει σε υπόγεια καταφύγια.
Στις νυχτερινές επιθέσεις επλήγησαν ακόμη δέκα αποθήκες όπλων, δέκα ομάδες ενόπλων και εννέα υπόγειες σήραγγες κάτω από τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Από την πλευρά τους, ένοπλοι της Χαμάς συνέχισαν τις εκτοξεύσεις ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ και δύο πύραυλοι Grad έπεσαν στην πόλη Μπερσέμπα.
Στο μεταξύ, νέος ήρωας των Παλαιστινίων είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Σημαίες της Βενεζουέλας και ομοιώματα και φωτογραφίες του προέδρου της γέμισαν αυτή την εβδομάδα την Δυτική Όχθη στις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στην Γάζα.
Η απόφαση, στις 6 Ιανουαρίου, το προέδρου Τσάβες να απελάσει τον ισραηλινό πρεσβευτή στο Καράκας-της μόνης χώρας μαζί με την Μαυριτανία που πήρε τέτοια πρωτοβουλία-τον έκανε ήρωα για τους Παλαιστίνιους.
Χθες, η ισραηλινή αεροπορία πέταξε εκατομμύρια προκηρύξεις στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποιώντας τους κατοίκους για την προσεχή ενίσχυση των επιχειρήσεων εναντίον των τούνελ, των αποθηκών όπλων και των τρομοκρατών σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.
Έξι άμαχοι Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό κατοικίας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ δέκα πτώματα ανακαλύφθηκαν στα ερείπια κτιρίου στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένα σπίτι επλήγη από οβίδα στο Μπέιτ Λάχια σκοτώνοντας δύο γυναίκες και τέσσερα παιδιά.
Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, δέκα πτώματα ανακαλύφθηκαν σε ερείπια στις συνοικίες Ταλ αλ-Χάουα και Σέιχ Αζλίν, στα νότια περίχωρα της πόλης της Γάζας μέσω των οποίων οι ισραηλινές δυνάμεις πεζικού και άρματα μάχης προωθούνται προς το κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πέντε ανήκουν σε μέλη της Χαμάς.
Το Ισραήλ υποστήριξε ότι ηγέτες της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας κρύβονται σε ξένες διπλωματικές αποστολές σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τις ισραηλινές δυνάμεις.
«Οι ηγέτες της Χαμάς και της ένοπλης πτέρυγάς της κρύβονται σε αποθήκες, νοσοκομεία και ξένες αποστολές», ανέφερε προς τους δημοσιογράφους ο Οβεντ Γέχεζκελ Γραμματέας του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, στηρίζοντας τις πληροφορίες του σε ενημέρωση που είχε από υπουργούς. Δεν κατονόμασε τις διπλωματικές αποστολές.
Λίγο νωρίτερα, ο υφυπουργός Αμυνας Ματάν Βιλνάι σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι το τέλος των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Λωρίδα της Γάζας φαίνεται να είναι κοντά.
Απολογισμός νεκρών
Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι από την έναρξη των επιχειρήσεών του στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 550 Παλαιστίνιοι μαχητές, όπως ανέφερε ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος.
Περίπου 250 από αυτούς σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών που ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την πηγή αυτή που επικαλέστηκε τις πληροφορίες που μετέφερε υψηλόβαθμος αξιωματικός κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της στρατιωτικής διοίκησης.
Οι υπόλοιποι 300 σκοτώθηκαν στη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων που ξεκίνησαν στις 3 Ιανουαρίου.
Ισραηλινές επιθέσεις τη νύχτα
Νέες επιθέσεις με άρματα μάχης και από αέρος πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, με συνέπεια να σκοτωθούν τρεις Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν δεκάδες, ανακοίνωσαν ιατρικοί κύκλοι.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θάνατοι σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά τη ρίψη φυλλαδίων από το Ισραήλ που προειδοποιούσε τους κατοίκους της Γάζας να παραμείνουν μακριά από περιοχές που χρησιμοποιεί η Χαμάς γιατί οι επιχειρήσεις εκεί θα κλιμακωθούν.
Από τη Σύρια, ο ηγέτης της Χαμάς Χαλίντ Μεσάαλ δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα κατέστρεψαν κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ.
Από τους τρεις που έχασαν τη ζωή τους, η μια είναι γυναίκα που σκοτώθηκε από πυρά πυροβολικού στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Σκοτώθηκαν ακόμα δύο ένοπλοι όταν το αυτοκίνητο που επέβαιναν δέχθηκε αεροπορικά πυρά σε δρόμο κοντά στην παραλία.
Από τις τελευταίες επιθέσεις δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη νότια Γάζα, κοντά στο χωριό Χούζα ανατολικά του Χαν Γιούνις.
Παλαιστίνιοι νοσηλευτές στην περιοχή δήλωσαν ότι οι περισσότεροι από τους τραυματίες έχουν υποστεί εγκαύματα και έχουν εισπνεύσει δηλητηριώδη αέρια, συμπτώματα που όπως εκτιμούν οφείλονται σε έκθεση σε λευκό φώσφορο.
Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά η χρήση του λευκού φωσφόρου μπορεί να είναι νόμιμη για πυρομαχικά, αλλά η χρήση της εναντίον αμάχων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.
Κατά τη διάρκεια των 14 ημερών των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, 820 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]