Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μενέντεζ: Καμία παραχώρηση σε Ερντογάν αν δεν αλλάξει στάση στη Μεσόγειο


Καμία παραχώρηση στον Ερντογάν εάν αυτός δεν προχωρήσει, προηγουμένως σε σοβαρή αλλαγή στάσης σε μία σειρά τομέων μεταξύ των οποίων και η ανατολική Μεσόγειος.

Αυτό είναι το μήνυμα του Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικού Γερουσιαστή και επικεφαλής της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο κ. Μενέντεζ εκτιμά ότι η διμερής σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη και προσδοκά ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεχίσει να είναι αποφασιστικός με τον Ερντογάν

Ο Μπομπ Μενέντεζ αναφέρεται στον νόμο περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας, λέγοντας ότι «στόχος αυτού του νέου νομοσχεδίου είναι να αξιοποιήσει τη σημαντική δυναμική στη σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας, η οποία οφείλεται στο έργο του πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ και των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων. Η διμερής σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη και η αμυντική συνεργασία αποτελεί βασικό πυλώνα».

Ερωτάται επίσης εάν πιστεύει ότι η διευρυνόμενη επένδυση της Ουάσιγκτον στις σχέσεις της με την Αθήνα αποτελεί «κλειδί» για μια νέα στρατηγική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα είναι το «κλειδί»

Και απαντά: «Πιστεύω ότι η Αθήνα είναι το «κλειδί», λόγω μιας συρροής παραγόντων. Οι ΗΠΑ έχουν ισχυρούς εταίρους σε όλο το πολιτικό φάσμα στην Ελλάδα. Παρομοίως, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ισχυρούς εταίρους σε όλο το πολιτικό φάσμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρέπει να εδραιώσουμε αυτά τα οφέλη, ώστε η σχέση να συνεχίσει να αναπτύσσεται στο μέλλον. Με τη συνεργασία 3+1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών στον πυρήνα της, δεν υπάρχει όριο στις δυνατότητες αυτών των σχέσεων και της συνεργασίας μας στην περιοχή. Για παράδειγμα, η Ελλάδα πρωτοστατεί στην Ευρώπη στο θέμα του κλίματος και προωθεί τη συζήτηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είμαι υπερήφανος για τον ρόλο που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση Μπάιντεν στην προώθηση αυτών των πρωτοβουλιών και αναμένω να δούμε αυτή την πτυχή της σύμπραξης να επεκτείνεται περαιτέρω.

Για το νέο νομοσχέδιο (σσ: που μεταξύ άλλων προβλέπει τη χορήγηση διευκολύνσωεν προς την Ελλάδα με σκοπό την απόκτηση των F 35) o κ Μενέντεζ ερωτάται για το ποια εκτιμά ότι θα είναι η αποδοχή του από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Αναμένω», λέει «η κυβέρνηση να το εκλάβει ως τη λογική επέκταση των προσπαθειών –σχετικά με τις αμυντικές σχέσεις– του προέδρου Μπάιντεν από την ανάληψη των καθηκόντων του. Για να είμαι σαφής, δεν βλέπω αυτό το νομοσχέδιο ως νομοθετική πρόταση κατά της Τουρκίας – αφορά τη θετική και εποικοδομητική σχέση μας με την Ελλάδα και το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη θετική δυναμική. Ενα βασικό στοιχείο αυτού του νομοσχεδίου είναι η σύσταση μιας διακοινοβουλευτικής ομάδας, που θα περιλαμβάνει εκλεγμένους αξιωματούχους από το κυπριακό, το ελληνικό, το ισραηλινό και το αμερικανικό νομοθετικό σώμα.

Τέλος σημαντική είναι η εκτίμηση του Μενέντεζ για την προσδοκώμενη στάση του Προέδρου Μπάιντεν έναντι του Ερντογάν.

«Προσδοκώ ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεχίσει να είναι αποφασιστικός με τον Ερντογάν και θα προωθήσει τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ όσον αφορά τις αγορές των S-400 από την Τουρκία, τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, την υποστήριξή της προς το αυταρχικό καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν και την αντιδημοκρατική μεταχείριση του τουρκικού λαού. Αυτή θα πρέπει να είναι η ατζέντα όλων των συναντήσεών μας με την Τουρκία και προτρέπω σθεναρά να μη γίνουν παραχωρήσεις στον κ. Ερντογάν χωρίς μια σοβαρή αλλαγή στάσης σε καθέναν από αυτούς τους τομείς».

Καθημερινή της Κυριακής 






Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]