Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποια είναι τα κέρδη Αθήνας- Λευκωσίας στη Σύνοδο των "27"


Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε μία μεγάλη γκάμα θεμάτων, με κυρίαρχο, πάντως, το ζήτημα της πανδημίας και της μετάλλαξης "Δέλτα" που ήδη έχει κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, κινήθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής των "27" ηγετών.

Στον…ουρανό των Βρυξελλών, η ανησυχία είναι διάχυτη για την εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης. Μία εξάπλωση που μπορεί να…ανοίξει την πόρτα στο σενάριο που ξορκίζουν άπαντες και σχετίζεται με το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος πανδημίας, το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε νέα δοκιμασία τις υγειονομικές δομές, τοποθετώντας, παράλληλα, σε… μέγγενη τις ευρωπαϊκές οικονομίες, που αναζητούν την περιβόητη ανάκαμψη, μετά από σχεδόν 18 μήνες.

Με στόχο να αποφευχθούν τυχόν…πισωγυρίσματα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, έκρουσε… καμπανάκι, εκπέμποντας μήνυμα για την επιτάχυνση των εμβολιασμών στην κοινότητα, προκειμένου να χτιστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα το περιλάλητο τείχος της ανοσίας.

"Η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό, το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Άνθονι Φάουτσι. Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά.

Αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα εμβολίων διαθέσιμων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας. Και θέλω να κάνω ακόμη μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα", τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, καθώς το τέταρτο κύμα της Covid-19, εφόσον έρθει, θα τους αφορά σχεδόν αποκλειστικά.

Στο…τερέν των Βρυξελλών, πάντως, Γερμανία και Γαλλία, που εξέπεμψαν στο ίδιο μήκος κύματος, άσκησαν ισχυρές πιέσεις προς τις χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται από τον τουρισμό, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα της υιοθέτησης αυστηρών περιορισμών, με αφορμή τη μετάλλαξη "Δέλτα" της πανδημίας. Κίνηση, ωστόσο, η οποία δε φαίνεται να…περπατά, από τη στιγμή που απέχει από τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών-μελών.
Κέρδη για Αθήνα-Λευκωσία

Στο μέτωπο των θεμάτων που σχετίζονται με το…χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, στο δείπνο των "27" ήρθαν στο προσκήνιο οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός, όπως έγινε εμφανές και από τη δήλωσή του πριν το επίσημο άνοιγμα των εργασιών της Συνόδου, έφτασε στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένη στρατηγική όσον αφορά στα ζητήματα με τη γείτονα, το Κυπριακό και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Και η στρατηγική αυτή φαίνεται να αποδίδει καρπούς, καθώς στο τελευταίο κείμενο συμπερασμάτων, που τέθηκε υπόψιν των ηγετών υπάρχουν αναφορές που, αν μη τι άλλο, ικανοποιούν τόσο την Αθήνα, όσο και τη Λευκωσία.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια από τρίτα κράτη να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς λόγους.

Πρόκειται για μία αναφορά που…ακουμπά την πρωθυπουργική τοποθέτηση νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής.

"Στο ζήτημα της μετανάστευσης, αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που η Τουρκία έχει να επιτελέσει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση, υπό δύο προϋποθέσεις όμως, τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα:

Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση -προφανώς- είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο καλωσορίζει την αποκλιμάκωση στην περιοχή και επισημαίνει ότι αυτή πρέπει να είναι διαρκής στο πλαίσιο που έθεσε η Σύνοδος της 25ης Μαρτίου, βάζοντας τη διάσταση της αναλογικότητας και της αναστρεψιμότητας στην προώθηση της ευρωτουρκικής ατζέντας.

Την ίδια στιγμή, στο κείμενο των συμπερασμάτων γίνεται ειδική αναφορά στο καθεστώς των Βαρωσίων, αλλά και στο ότι δεν είναι νοητή η λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό.

Αλλά, αντίθετα, το Συμβούλιο παραμένει απόλυτα δεσμευμένο στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στο γεύμα των "27" με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για λύση στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέα και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, καθώς αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο διαπραγματευτικό κεκτημένο, αλλά και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Όσον αφορά στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κοινό ανακοινωθέν που καλεί σε άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη χώρα.

Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]