Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Μπαχτσελί ζητά κλείσιμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας


Γνωστός "λαγός" της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μετά από τις δηλώσεις του πως οι γιατροί που αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τον κορονοϊό πρέπει να φυλακιστούν ως προδότες, μετά την πολιτική προστασία σε αρχιμαφιόζους, μετά από τις ακραία εθνικιστικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, προέβη σε μία ακόμα πιο σοκαριστική δήλωση. Ο πρόεδρος του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) δήλωσε ότι το κλείσιμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχει γίνει "ταυτόσημος στόχος" με το κλείσιμο του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP).

"Είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο υπέρ του κράτους δικαίου ή είναι ένα καμπαναριό του αυτονομισμού;" είπε σε γραπτή δήλωση χθες (31 Μαρτίου).

Τα σχόλιά του προέκυψαν αφότου το ανώτατο δικαστήριο επέστρεψε το κατηγορητήριο για το κλείσιμο του HDP για υποτιθέμενες "τρομοκρατικές" δραστηριότητές του για διαδικαστικούς λόγους.

Η απόφαση έδειξε ότι το δικαστήριο δεν συμμερίζεται τις ευαiσθησίες της Τουρκίας ως προς τον αγώνα κατά του αυτονομισμού και της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον Μπαχτσελί.

"Όσο και για το κλείσιμο του HDP, το κλείσιμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρέπει τώρα να είναι παράλληλος στόχος", αναφέρει η δήλωσή του. "Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι άκυρη στην εθνική συνείδηση. Έχει βλάψει σε μεγάλο βαθμό το δικαίωμα ύπαρξης της Τουρκίας όχι μόνο για διαδικαστικούς λόγους αλλά και επί της ουσίας".

Η απόφαση θα εξασφάλιζε χρόνο στο HDP, με τη δικαιολογία διαδικαστικών ελλείψεων, δήλωσε επίσης ο Μπαχτσελί.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 17 Μαρτίου υπέβαλε κατηγορητήριο για το κλείσιμο του HDP για τους φερόμενους δεσμούς του με το παράνομο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), καθώς και για πολιτική απαγόρευση σε 687 μέλη.

Η υπόθεση κλεισίματος πραγματοποιήθηκε μετά από χρόνια καταστολή εναντίον του κόμματος, η οποία περιελάμβανε τη φυλάκιση των πρώην βουλευτών και συμπροέδρων του και την αντικατάσταση των δημάρχων του με διορισμένους από την κυβέρνηση έμπιστους.

Τους τελευταίους μήνες, ο Μπαχτσελί καλεί τα κορυφαία δικαστήρια να αναλάβουν δράση για το κλείσιμο του HDP.

Το HDP απέρριψε το κατηγορητήριο καθώς αφορά κυρίως τις τρέχουσες έρευνες εναντίον μελών και όχι τις τελικές δικαστικές αποφάσεις.

Ο εισηγητής του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 30 Μαρτίου ζήτησε να επιστραφεί το κατηγορητήριο στον εισαγγελέα.

Πέτρος Κράνιας
Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]