Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Πόρτα» στον Ερντογάν από έξι τουρκικές τράπεζες για το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης


«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να λάβουμε μέρος στη χρηματοδότηση του Καναλιού», δήλωσε (ανώνυμα εννοείται) ένας ανώτερος τραπεζίτης

Οι τουρκικές τράπεζες δεν φαίνονται διατεθειμένες να δανείσουν χρήματα στην τουρκική κυβέρνηση για την κατασκευή του Καναλιού (Διώρυγα) της Κωνσταντινούπολης, που είναι το φαραωνικό όραμα (μια πλωτή οδός 45 χιλιομέτρων που θα παρακάμψει το στενό του Βοσπόρου) του Ταγίπ Ερντογάν, με τον σουλτάνο να θέλει να ξεκινήσουν οι εργασίες τον Ιούνιο.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας διστάζουν να χρηματοδοτήσουν το έργο ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο τέσσερις ανώτερες τραπεζικές πηγές.

Έξι από τις κορυφαίες τράπεζες της Τουρκίας έχουν υπογράψει μια παγκόσμια συμφωνία αειφορίας που αποτελεί εμπόδιο στη συμμετοχή τους στη χρηματοδότηση, ανέφεραν δύο από τις πηγές. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδια για τη διώρυγα τον Απρίλιο του 2011, το αποκαλούμενο και «τρελό έργο» του.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να λάβουμε μέρος στη χρηματοδότηση του Καναλιού», δήλωσε (ανώνυμα εννοείται) ένας ανώτερος τραπεζίτης. «Μπορεί να προκαλέσει ορισμένα περιβαλλοντικά ζητήματα».

Οι έξι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Garanti, İşbank και Yapı Kredi, έχουν εγγραφεί στο πλαίσιο Αρχών για Υπεύθυνη Τραπεζική που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, το οποίο καλεί τους υπογράφοντες να αποφύγουν να βλάψουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη, δήλωσε το Reuters.

Ο Ερντογάν λέει ότι το Κανάλι «θα προστατεύσει το περιβάλλον και τη δημόσια ασφάλεια, παρακάμπτοντας τη ναυτιλία μακριά από τον Βόσπορο, που περνάει μέσα από την Κωνσταντινούπολη». Η πλειοψηφία των Τούρκων αντιτίθεται στην κατασκευή του, σύμφωνα με έρευνα σε εθνικό επίπεδο της Metropoll, μαζί με τον δήμαρχο και τις περιβαλλοντικές ομάδες της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι λένε ότι θα αναστατώσει το οικοσύστημα της πόλης και θα καταστρέψει το περιβάλλον.

«Σίγουρα δεν θέλουμε να δώσουμε δάνειο σε αυτό το είδος έργου λόγω των περιβαλλοντικών θεμάτων», δήλωσε ένας άλλος ανώτερος τραπεζίτης στο Reuters, λέγοντας ότι οι υπογράφουσες τράπεζες πρέπει να συμμορφωθούν με το σύμφωνο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν μπορεί να χρειαστεί να βασιστεί περισσότερο σε κρατική και ξένη χρηματοδότηση για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, ανέφερε ακόμα το Reuters.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]