Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λύκος που έγινε… αρνάκι ο Ερντογάν


Δεν τόλμησε να συγκρουστεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Τεράστια νέα κωλοτούμπα από τον «σουλτάνο»


Πολεμικό κατά του Τζο Μπάιντεν ήταν το κλίμα στον τουρκικό Τύπο, προϊδεάζοντας ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα εμφανιστεί λάβρος μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Οι ΗΠΑ ήταν πάντα με τους εχθρούς μας» έγραφε η «Yeni Safak». «Προετοιμασία για αντίποινα» ήταν ο τίτλος της «Milliyet». «Η ιστορία και το δίκαιο είναι στο πλευρό μας» υποστήριζε η «Hurriyet». «Οι ΗΠΑ παίζουν το τελευταίο τους χαρτί», σύμφωνα με την «Aksam». «Δυσαρέσκεια για τις ΗΠΑ, αντίδραση στον Μπάιντεν» τόνιζε η «Dunya». «Στενόμυαλο» χαρακτήριζε τον Μπάιντεν η «Millat», ενώ η «Sabah» προτίμησε να επιτεθεί στους ηγέτες της αντιπολίτευσης ως «φίλοι του Μπάιντεν». Μοναδική εξαίρεση, η αριστερή «Evrensel», που έγραφε απλώς ότι «δεν θα ζήσουμε με το 1915»!

Όσο κι αν ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος «βράζει», το περίεργο ήταν ότι σχεδόν επί 72 ώρες μετά το μήνυμα Μπάιντεν είχε επιλέξει τη σιωπή. Μέχρι και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε αφήσει όλους τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα εναντίον του Μπάιντεν. Κι όμως, μετά τη συνεδρίαση εμφανίστηκε αναπάντεχα ήπιος για… Ερντογάν.

Ποια ήταν η απάντησή του στον Αμερικανό πρόεδρο; «Ο Μπάιντεν έκανε αβάσιμες και άδικες δηλώσεις. Αυτές οι δηλώσεις μάς ενοχλούν πολύ» περιορίστηκε να πει ο Τούρκος πρόεδρος. «Εγώ μιλώ με έγγραφα. Δεν μιλώ όπως ο κ. Μπάιντεν. Αφήστε τους να έρθουν και να εξετάσουν τα αρχεία» πρόσθεσε ο Ερντογάν, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία.

Η «κωλοτούμπα», μεγάλη για Ερντογάν. Μεγάλο ήταν, όμως, το δίλημμά του: Να κλιμακώσει τη σύγκρουση για να ικανοποιήσει την εθνικιστική πτέρυγα στην Τουρκία ή να κρατήσει όσο γίνεται πιο χαμηλούς τόνους, σε μια περίοδο που η οικονομία είναι στα τάρταρα και χρειάζεται όσο τίποτε άλλο τις ξένες επενδύσεις; Και με την οικονομία να βυθίζεται! Τη λίρα να υποχωρεί δραματικά χθες, με το ευρώ να ανταλλάσσεται έως και με 10,27 λίρες και το δολάριο με 8,48. Σήμανε… οθωμανική υποχώρηση, λοιπόν, ο Τούρκος πρόεδρος. Το κλίμα που επικρατεί, άλλωστε, στην Αγκυρα είχε εκφράσει νωρίτερα ο πολύ γνωστός δημοσιογράφος Μουράτ Μπαρντακσί στη στήλη του στο «Habertürk».

«Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ούτε να ντρεπόμαστε ή να θυμώνουμε, επειδή ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1915 ως “γενοκτονία”! Δεν υπάρχει τέτοιο περιστατικό στην ιστορία μας για το οποίο να ντρεπόμαστε, ούτε ένα έγγραφο που θα μας κάνει να αισθανθούμε το ίδιο στα αρχεία μας»!

Τι κι αν έχουν γραφτεί από εκατοντάδες ιστορικούς σε όλο τον κόσμο χιλιάδες τόμοι για τη Γενοκτονία των Αρμενίων; Αφού τα γεγονότα δεν έχουν καταγραφεί στα τουρκικά αρχεία, αλίμονο στα… γεγονότα.

Και δεν ήταν μόνο η λέξη «γενοκτονία» που εξόργισε την επίσημη Τουρκία, αλλά και το γεγονός ότι ο Μπάιντεν αποκάλεσε στο μήνυμά του «Κωνσταντινούπολη» την «Istanbul».

Σε ένα άρθρο-παραλήρημα κατά του Αμερικανού προέδρου ο Μεχμέτ Μπαρλάς, κεντρικός σχολιαστής της «Sabah», γράφει: «Ανίκανος να ανέβει από μόνος του τις σκάλες στο αεροπλάνο και ξεχνώντας ακόμη και τα ονόματα των υπουργών του σε συνεντεύξεις Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τα γεγονότα του 1915 “γενοκτονία” και ονόμασε “Κωνσταντινούπολη” την Istanbul». Για να… ισοφαρίσει τις ευθύνες, ο σχολιαστής της «Sabah» υπενθυμίζει τις σφαγές των Ινδιάνων στην Αγρια Δύση: «Επειδή αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξέρει τι είναι η γενοκτονία, γιατί έχει επιφανειακή γνώση για την Ιστορία και τις εξελίξεις στα παγκόσμια γεγονότα, αναρωτήθηκε ποτέ τι έγιναν οι Τσερόκι, που σφαγιάστηκαν το 1890 στην Καλιφόρνια;»

Το ψυχροπολεμικό αυτό κλίμα κυριάρχησε και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που υποτίθεται ότι κεντρικό θέμα είχε την πανδημία, η οποία έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Ωστόσο οι δύο λέξεις του Μπάιντεν, «γενοκτονία» και «Κωνσταντινούπολη», μετέτρεψαν σε ρινγκ κατά του… αόρατου εχθρού τη γιγάντια αίθουσα συνεδριάσεων στο προεδρικό μέγαρο, στην Αγκυρα. Και αφού με την Αμερική είναι λίγο δύσκολο να τα βάλει στην πράξη η Τουρκία, πέρα από τη σκληρή ρητορική, τα βέλη στράφηκαν -πού αλλού;- στον βολικό ύποπτο, την Ελλάδα.

«Το κυβερνών μέτωπο επισημαίνει ότι στο παρασκήνιο της χρήσης της λέξης “Κωνσταντινούπολη” από τον Μπάιντεν για την Istanbul κρύβονται τα συμφέροντα της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο» γράφει η «Cumhuriyet». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τον ελληνικό πόλεμο της ανεξαρτησίας, που στοχεύει στην κατάληψη της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να απομακρύνουν την Τουρκία από τη Συρία και το βόρειο Ιράκ, ενώ στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ, που απειλεί να οδηγήσει στη δημιουργία κράτους» γράφει η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η κυρίαρχη πτέρυγα στο κυβερνών κόμμα θέλει να ανοίξει επίσης μια συζήτηση για την παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, βάζοντας στο τραπέζι επιλογές σαν την αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος, όπως παλιότερα η Ελλάδα και η Γαλλία». Στο κλίμα αυτό πρωτοστατεί και ο ακροδεξιός εθνικιστής εταίρος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Ημασταν εκεί και όταν δεν υπήρχε το ΝΑΤΟ και δεν θα είναι το τέλος του κόσμου αν αποχωρήσουμε από αυτή τη δομή» δήλωσε ο Μπαχτσελί. Στο υπουργικό συμβούλιο ακούστηκαν επίσης φωνές υπέρ της διακοπής της λειτουργίας της νατοϊκής βάσης του Ιντζιρλίκ.

Όπως λέει όμως ο Σονέρ Κατζαπτάι, ανώτερος συνεργάτης στο Washington Institute for Near East Policy, «ο Ερντογάν γνωρίζει πλέον ότι πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια χρειάζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ περισσότερο από ό,τι τον χρειάζεται η Ουάσινγκτον». Ο Μουράτ Γετκίν, πρώην διευθυντής της αγγλόφωνης «Hurriyet», εκτιμά ότι «η διάσταση απόψεων μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ θα εμφανιστεί σύντομα στην Ελλάδα και στο Κυπριακό, καθώς ο Μπάιντεν υποστήριξε ανοιχτά τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις στην ανατολική Μεσόγειο». Προβλέπει, μάλιστα, ότι η ατμόσφαιρα αυτή θα επηρεάσει την άτυπη σύνοδο 5+1 που διεξάγεται το απόγευμα στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Μιχάλης Ψύλος
Newsbreak






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]