Ευρώπη: Θετική ατζέντα με την Τουρκία, υπό προϋποθέσεις
Θετική ατζέντα της ΕΕ προς την Τουρκία υπό την προϋπόθεση να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και να συνεχιστεί ο διάλογος με την Ελλάδα και την Τουρκία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσφέρει μια θετική ατζέντα στην Τουρκία βασισμένη σε τέσσερις πυλώνες με στόχο την επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το μήνυμα αυτό μετέφεραν την Τρίτη το απόγευμα στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο στη βελγική πρωτεύουσα, τη θέση της ΕΕ υπέρ ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο συμμερίζονται και οι ΗΠΑ, θεωρώντας ότι εναπόκειται στην Τουρκία να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος αξιωματούχος, τη Δευτέρα το βράδυ, δηλαδή πριν από τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Μισέλ συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ και συζήτησαν για την Τουρκία.
Ελλάδα και Κύπρος
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι έγινε μια "ειλικρινής συζήτηση" με τον Πρόεδρο Ερντογάν για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. "Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην περιοχή και μια αμοιβαία επωφελή και θετική σχέση με την Τουρκία", τόνισε, ενώ χαιρέτισε τη συνέχιση των διμερών διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα.
Για την Κύπρο, ο κ. Μισέλ είπε ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, ως ενεργός παρατηρητής. Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και προσβλέπουμε στην άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες, σημείωσε. Ο κ. Μισέλ επισήμανε ότι η αποκλιμάκωση στην περιοχή που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί.
Εξήγησαν τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Σε σχέση με τη θετική ατζέντα προς την Τουρκία, υπενθύμισε ότι η πρόταση διαμορφώθηκε από τους 27 ηγέτες στη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου, ενώ είπε ότι μαζί με την κ. Φον ντερ Λαϊεν ανέφεραν στον κ. Ερντογάν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να κινηθεί σε τέσσερις πυλώνες, την οικονομική συνεργασία, τον πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου, τη μετανάστευση και την κινητικότητα μεταξύ των πολιτών των δύο πλευρών. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η προσφορά αυτή είναι "προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη", δηλαδή εξαρτάται από την στάση που θα τηρήσει η Τουρκία.
Εξήγησαν επίσης στον κ. Ερντογάν τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Χωρίς βελτίωση σε αυτούς τους τομείς δεν θα υπάρξει αποδοχή από τα κράτη-μέλη και τις κοινές γνώμες τους για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, επισήμαναν στον κ. Ερντογάν.
Η κ. Φον ντερ Λάϊεν δήλωσε από την πλευρά της ότι οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πόσο μπορεί η ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία. Η Πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν θα διστάσει ποτέ να επισημάνει περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με μονομερή δράση κατά των κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ ανέδειξε το μεταναστευτικό ως το βασικότερο σημείο συνεργασίας, ζητώντας άμεση επανέναρξη επιχειρήσεων επιστροφής από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Deutsche Welle
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...