Ερντογάν: Επιθυμούμε μία δυνατή συνεργασία με την Αίγυπτο
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, χτυπώντας παράλληλα την πόρτα της Αιγύπτου για μία συμφωνία ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Λίγη ώρα μετά την «ανακοίνωση» του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας για έναρξη διπλωματικών επαφών με το Κάιρο, έπειτα από 8 χρόνια διακοπής, την πόρτα του Καΐρου χτύπησε σε ανώτατο πλέον επίπεδο κι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκδήλωσε ξεκάθαρα την επιθυμία του να συνεργαστεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αλ Σίσι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.
«Η συνεργασία με την Αίγυπτο σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και οικονομικό συνεχίζονταν ήδη. Αν και όχι σε ανώτατο επίπεδο, συνεχίζεται έστω ένα κλικ πιο κάτω. Δεν είναι πρόβλημα αυτό. Η καρδιά μας θα επιθυμούσε να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία με την Αίγυπτο πολύ πιο δυνατά. Επομένως, όταν αυτές οι συνομιλίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο φέρουν αποτελέσματα, θα προχωρήσουμε και σε υψηλότερο επίπεδο, διότι αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι ο λαός της Αιγύπτου δεν πρόκειται ποτέ να είναι χώρια από το λαό της Τουρκίας. Αυτό όμως που δεν μπορούμε ποτέ να πιστέψουμε είναι να υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του λαού της Αιγύπτου και του ελληνικού λαού», δήλωσε, ενώ προχωρώντας και σε άλλο ένα άνοιγμα στη Μέση Ανατολή, ζήτησε συνεργασία και με τη Σαουδική Αραβία.
«Το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία συμμετείχε σε κοινή άσκηση με την Ελλάδα μας λυπεί. Δεν θα θέλαμε να δούμε τη Σαουδική Αραβία να μετέχει σε μια τέτοια διαδικασία λήψης αποφάσεων. Θα το συζητήσουμε αυτό με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί», όπως είπε.
Ακάρ: Η προσέγγιση με την Αίγυπτο είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής
Όσον αφορά τα βήματα εξομάλυνσης με την Αίγυπτο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε: «Η προσέγγιση με την Αίγυπτο και οι πρόσφατες εξελίξεις είναι προς το συμφέρον τόσο των 2 χωρών όσο και των άλλων χωρών της περιοχής. Αυτό συνάδει με τους πολιτιστικούς και ιστορικούς μας δεσμούς», είπε ο Ακάρ προσθέτοντας ότι «η στάση της Αιγύπτου στη Μεσόγειο είναι πολύτιμη».
Ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε και στις συνομιλίες με την Ελλάδα: «Οι συνομιλίες μας με την Ελλάδα συνεχίζονται. Παρά την εποικοδομητική μας προσέγγιση, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μερικές αρνητικές δηλώσεις, ενέργειες και παρενοχλήσεις», ανέφερε.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...