Η έλλειψη πολιτικής
Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τα γεγονότα που συνέβησαν στον Έβρο. Η απόκρουση των μεταναστευτικών ροών, που ενθάρρυνε και κατεύθυνε η Τουρκία, παρουσιάστηκε από την Κυβέρνηση ως στρατηγική νίκη ενώ ήταν μια τακτική επιτυχία. Η βιασύνη της Κυβέρνησης να έχει μια νίκη την εμπόδισε να δει τη μεγάλη εικόνα που θα της έδινε τη δυνατότητα να περιγράψει τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας.
Στον Έβρο, η Κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε καθώς δεν είχε εκτιμήσει την τουρκική ενέργεια πιθανώς γιατί δεν είχε πληροφορίες ή ενώ είχε δεν τις αξιολόγησε με σωστό τρόπο. Ως αποτέλεσμα, της έλλειψης στρατηγικής αντίληψης της κατάστασης, ήταν να μην έχει προετοιμαστεί η ελληνική απάντηση.
Η κινητοποίηση που ακολούθησε ήταν μια «αντανακλαστική αντίδραση» στα σχέδια της Τουρκίας και όχι μια σχεδιασμένη κινητοποίηση που προέκυψε από την έγκαιρη πληροφόρηση και τη σωστή ανάγνωση των ενδείξεων και προθέσεων της τουρκικής πλευράς.
Όμως, χάρη στον υψηλό επαγγελματισμό του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων έγινε δυνατή η αντιμετώπιση των παράνομων ροών. Σωστά αναλυτές μιλούν για το «έπος του Έβρου». Εάν αποτύγχανε η προσπάθεια στον Έβρο θα έφταιγαν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Εάν πετύχαινε, όπως έγινε, η Κυβέρνηση θα έβγαινε μπροστά, προβάλλοντας την «αποτελεσματικότητά της». Αλλά, η αποτελεσματικότητα μιας Κυβέρνησης συνίσταται στην ικανότητά της να χρησιμοποιεί μια τακτική νίκη για την ολοκλήρωση των στόχων τής πολιτικής, και όχι να προσπαθεί «να κλέψει» εντυπώσεις από το τακτικό επίπεδο.
Τα γεγονότα στον Έβρο, η Κυβέρνηση τα αξιολόγησε ως ένα ακόμα αγκάθι που έβαλε η Τουρκία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή η εκτίμηση δεν της επέτρεψε να δει τη μεγάλη εικόνα. Σε πολιτικό επίπεδο, η τουρκική ενέργεια δεν στόχευε, αλλά χρησιμοποιούσε, την Ελλάδα για να τραβήξει την προσοχή και να στείλει το τουρκικό μήνυμα στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθύμιζε στην Ευρώπη ότι εάν δεν ικανοποιηθούν οι τουρκικές απαιτήσεις για οικονομική ενίσχυση ή εάν αγνοηθούν τα τουρκικά συμφέροντα, ορδές μεταναστών θα ξεχυθούν στις χώρες της Ευρώπης.
Η Ευρώπη άμεσα πήρε το μήνυμα και ενίσχυσε την τουρκική οικονομία, ενώ σε πολιτικό επίπεδο είναι διστακτική να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, φαίνεται να δείχνει κατανόηση στο τουρκικό αίτημα να αποσυνδέσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές από τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Από τα παραπάνω μπορούμε να καταλήξουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση έχει θέσει σε δεύτερη προτεραιότητα την πολιτική καθώς παρασύρεται από την ροή των εξελίξεων και την απορροφά η διαχείριση της καθημερινότητας που είναι αρμοδιότητα τής δημόσιας διοίκησης.
Η πολιτική απαιτεί όραμα, πρόγραμμα, σύστημα, αυτοπεποίθηση. Απαιτεί να «δρας», να διαμορφώνεις την ατζέντα σ’ όλα τα θέματα, να είσαι ένα βήμα μπροστά. Η διαχείριση της καθημερινότητας σημαίνει απλά να «αντιδράς» στα γεγονότα, σημαίνει ανασφάλεια και μικροπολιτική σκοπιμότητα. Σημαίνει το τέλος της πολιτικής και την αρχή του τέλους μιας Κυβέρνησης.
Ν. Πυργιώτης
Antinews
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...