Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει υπογραφές κατά της απογραφής


Το VMRO-DPMNE απαιτεί την ακύρωση του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα από τη Βουλή για την απογραφή πληθυσμού, νοικοκυριών και κατοικιών το 2021, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό του DUI πως επιχειρούν να αλλοιώσουν τη δημογραφική σύσταση της χώρας

Το μεγαλύτερο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι μέσα σε δύο ημέρες συγκεντρώθηκαν πάνω από 45.000 υπογραφές πολιτών κατά της απογραφής του πληθυσμού της χώρας, που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Το VMRO-DPMNE απαιτεί την ακύρωση του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα από τη Βουλή για την απογραφή πληθυσμού, νοικοκυριών και κατοικιών το 2021 και ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο συγκέντρωση υπογραφών σε όλη τη Βόρεια Μακεδονία, για να πιέσει την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ώστε να αποσύρει το νόμο για την απογραφή. Ωστόσο, όσες υπογραφές πολιτών και αν συγκεντρώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπορούν να αποτελέσουν νομική βάση για την ακύρωση του νόμου.

«Ευχαριστίες σε κάθε πολίτη για την υποστήριξή του. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αγνοεί τους ανθρώπους, οι άνθρωποι είναι η δύναμη, η ενέργεια και λένε την αλήθεια. 45.000 υπογραφές για αληθινή και όχι ψευδεπίγραφη απογραφή. Αλλά και ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, η οποία εάν δεν καταλάβει τώρα, θα καταλάβει πολύ σύντομα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του VMRO-DPMNE.

Η απογραφή θα διεξαχθεί κατά την περίοδο από την 1η έως την 21η Απριλίου 2021. Ωστόσο το εθνικιστικό VMRO-DPMNE προειδοποιεί ότι δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματά της, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και τον Αλί Αχμέτι, τον αρχηγό του DUI, του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, για απόπειρα αλλοίωσης της δημογραφικής σύστασης της χώρας.

Ακόμη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμαρτύρεται, διότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν έκανε αποδεκτή καμία από τις τροπολογίες που κατέθεσε το ίδιο στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την απογραφή, τον περασμένο μήνα, ενώ κρίνει ότι έπρεπε να αναβληθεί, καθώς, όπως αναφέρει, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή της.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ κατηγορεί τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ότι προσπαθεί «να πολιτικοποιήσει την απογραφή και να υποκινήσει συγκρούσεις, υπονομεύοντας συστηματικά τα συμφέροντα των πολιτών και του κράτους».

Η τελευταία απογραφή πληθυσμού στη χώρα πραγματοποιήθηκε το 2002, ενώ μία άλλη που είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2011 διακόπηκε μερικές ημέρες πριν από την ολοκλήρωσή της, λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ των μελών —Σλάβων και Αλβανών— της κρατικής επιτροπής που είχε επιφορτιστεί με την ευθύνη για τη διεξαγωγή της.

Έκτοτε όλες οι προσπάθειες να προκύψει συναίνεση και να διεξαχθεί απογραφή του πληθυσμού απέτυχαν, κάτι που αντανακλά το κλίμα καχυποψίας μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της χώρας (Σλάβων και Αλβανών).

Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 2.020.000 ανθρώπους.

Στην απογραφή εκείνη, το 64,18% είχαν δηλώσει «Μακεδόνες», το 25,17% «Αλβανοί», το 3,85% Τούρκοι, το 2,66% Ρομά, το 1,8% Σέρβοι, το 0,85% Βόσνιοι και το 0,5% Βλάχοι. Τα μέλη των υπολοίπων εθνοτικών ομάδων δεν ξεπέρασαν το 1%.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]