Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Μια στο καρφί και μια στο πέταλο;


Στο άκουσμα των χθεσινών δηλώσεων του τούρκου προέδρου για τις ΗΠΑ θα έλεγε κανείς ότι και πάλι υιοθετεί πολιτική προσέγγισης με την κυβέρνηση Μπάιντεν, μεταδίδει ο ανταποκριτής της DW Ανδρέας Ρομπόπουλος.

Οι εκτελέσεις των 13 Τούρκων στρατιωτών από το ΡΚΚ μπορεί να προκάλεσαν το ξέσπασμα του ίδιου του Ερντογάν και αξιωματούχων του. Εξάλλου η υπόθεση είχε κόστος στο εσωτερικό. Η διελκυστίνδα κυβέρνησης αντιπολίτευσης για τις ευθύνες συνεχίζεται ακόμη με αμείωτη ένταση.

Όμως από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ διακρίνεται η αναζήτηση εξόδου από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι σχέσεις των δύο χωρών με την αγορά των S-400. Από τη ρητορική του "δεν αγοράσαμε το αμυντικό σύστημα για να το καταστήσουμε παροπλισμένο", έχουμε ήδη φτάσει στην προθυμία για παραμονής του με το μοντέλο των S-300 στην Κρήτη. 

Θα εκτονωθεί η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας;

Οι πιέσεις των ΗΠΑ για προσέγγιση στην ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά αποτελούν ένα ακόμη πεδίο σύγκρουσης όπου η Άγκυρα ακολουθεί την ίδια τακτική. Καλεί σε διάλογο και ζητά από την Ελλάδα αποφυγή κινήσεων που προκαλούν ένταση και σχεδόν παράλληλα εκδίδει ΝΑVTEX με πιο πρόσφατη αυτή για το "Τσεσμέ" μέχρι τις 2 Μαρτίου συντηρώντας ουσιαστικά ζωντανές τις πάγιες θέσεις για εφ΄ όλης της ύλης διάλογο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ισορροπίες στο εσωτερικό και η διεθνής συγκυρία θα οδηγήσουν σε πρόσφορο έδαφος για πλήρη εκτόνωση της ψυχροπολεμικής κατάστασης στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ή αν σύντομα θα μιλάμε και πάλι για άκαρπες προσπάθειες. Είναι σίγουρο ότι η απάντηση σε σημαντικό βαθμό θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη των σχέσεων της Άγκυρας με τον υπερατλαντικό της στρατηγικό εταίρο.

Ανδρέας Ρομπόπουλος
Deutsche Welle






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]