Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παιχνίδια σε «θολά νερά» της Άγκυρας


Διάλογος, αδιέξοδο, τετελεσμένα, επάνοδο στη διαδικασία…

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι βασικοί παίκτες του Κυπριακού ενόψει της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Την ώρα κατά την οποία κανένας δεν θέλει την κατάρρευση της και πολύ περισσότερο να φορτωθεί το αδιέξοδο, η Άγκυρα έχει διαμορφώσει την τακτική της για τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κατοχική Τουρκία μέσα από μια διαδικασία, που επί της ουσίας δεν θα προχωρεί, καθώς θα επιμένει στις ακραίες θέσεις της, θα επιχειρήσει να «ξεπλύνει» τα επόμενα βήματα που έχει σχεδιάσει για επιβολή νέων τετελεσμένων. Κι αυτό θα γίνεται με κινήσεις στο έδαφος, όπως στην Αμμόχωστo, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Άγκυρα, μετά την άτυπη και στη διάρκεια των συζητήσεων για προετοιμασία μιας κανονικής Διάσκεψης, αναμένεται να κινηθεί ως εξής: Οι συζητήσεις θα οδηγούνται σε αδιέξοδο –λόγω χάσματος– χωρίς, ωστόσο, να διακόπτονται οι διεργασίες, η διαδικασία εν γένει. Στο μεσοδιάστημα θα γίνονται βήματα υλοποίησης των σχεδιασμών της. Τα νέα τετελεσμένα που θα επιβάλλονται θα αποτελούν στη συνέχεια μέρος των συζητήσεων.

Υπό το φόβο εδραίωσης και επέκτασης των τετελεσμένων, η Άγκυρα εκτιμά πως όλοι οι υπόλοιποι παίκτες θα σπεύδουν να αναθερμάνουν τις συζητήσεις και τη διαδικασία προετοιμασίας της κανονικής Πενταμερούς ( χωρίς εν πολλοίς να αίρονται τα νέα τετελεσμένα). Στη λογική πάντα της πολιτικής του κατευνασμού.

Είναι, πάντως, σαφές πως ο Ερντογάν αντιμετωπίζοντας και εσωτερικά προβλήματα, δεν συζητά οτιδήποτε λιγότερο από ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο για την Κύπρο.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα φαίνεται να μην είναι ευχαριστημένη με τις επιδόσεις του εγκάθετου της, Ερσίν Τατάρ. Το γεγονός ότι ο κατοχικός ηγέτης δεν μπορεί να διαχειριστεί την προώθηση των τουρκικών θέσεων, οδήγησε την Τουρκία να τον θέσει υπό διπλή κηδεμονία.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, μετά τη συνάντηση του Τατάρ με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράμπ, στην Άγκυρα παρουσιάσθηκαν εκνευρισμένοι με τον τρόπο που λειτούργησε ο κατοχικός ηγέτης.

Ως εκ τούτου αποφασίσθηκε πέραν από τον διαπραγματευτή, Εργκιούν Ολγκιούν στις επαφές να παρευρίσκεται και ο «υπουργός Εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Οι εντολές, μάλιστα, είναι να παρεμβαίνουν αμφότεροι στις συζητήσεις, όταν κρίνουν αναγκαίο.

Κώστας Βενιζέλος
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]