Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τούρκος ΥΠΕΣ: Δεν έκανε ο Γκιουλέν το πραξικόπημα το 2016!


Τι κι αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πρώτη στιγμή κατονόμασε τον εξόριστο στις ΗΠΑ, ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συνεργάτη του, ως τον εγκέφαλο πίσω από την ενορχήστρωση του υποτιθέμενου πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016; Τι κι αν κίνησε γη και ουρανό επί κυβερνήσεων Ομπάμα και Τραμπ για να τον φέρει στην Τουρκία. Τι κι αν έφτασε μέχρις σημείου να συλλάβει τον πάστορα Μπράνσον με στόχο να τον ανταλλάξει για τον Γκιουλέν, ή ακόμα μέχρις σημείου να δώσει χρήματα στον Μάικλκ Φλιν ώστε να τον απαγάγει (στον Φλιν απονεμήθη χάρη από τον Τραμπ προ μερικών μηνών).

Την Τρίτη, σε αντίθεση με το αφήγημα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP), ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι δεν ήταν το κίνημα του Γκιουλέν που διοργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα, που οδήγησε σε μαζική καταστολή των μελών του κινήματος, εκατοντάδες χιλιάδες συλλήψεις και απόλυση ενός τεραστίου αριθμού στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, αλλά και δημοσίων υπαλλήλων και καθηγητών.

Τα σχόλια του Σοϊλού ήρθαν κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού προγράμματος στο Haber Global με την δημοσιογράφο, την Τρίτη το βράδυ.

"Πραγματοποίησε η Fetö στις 15 Ιουλίου [απόπειρα πραξικοπήματος]; Όχι δεν πραγματοποίησε στις 15 Ιουλίου, αλλά [οι δράστες] δεν θα μας αφήσουν ήσυχους. Αν παραμείνουμε δυνατοί, θα είμαστε εντάξει", είπε ο Σοϊλού αινιγματικά, χωρίς να εξηγήσει ποιοι ήταν οι πραγματικοί σχεδιαστές της υποτιθέμενης απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά και χωρίς η δημοσιογράφος να τον ρωτά κάτι περαιτέρω.

"Fetö" είναι ένας υποτιμητικός όρος και ακρωνύμιο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και οι συνεργάτες του Ερντογάν για να απευθυνθούν στην οργάνωση του Γκιουλέν την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική, ισχυρισμό που αρνείται έντονα το κίνημα.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ενέπνευσε το κίνημα, αρνήθηκε έντονα να έχει κάποιο ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα και ζήτησε διεθνή έρευνα για αυτό, αλλά ο Ερντογάν -αποκαλώντας την απόπειρα πραξικοπήματος "δώρο του Θεού"- και η κυβέρνηση ξεκίνησαν μια εκτεταμένη εκκαθάριση.

Οι παρατηρήσεις του Σοϊλού προκάλεσαν σοκ στα κοινωνικά μέσα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένας κυβερνητικός αξιωματούχος παρέπεμπε σε άλλον "πρωταγωνιστή" εν αντιθέσει μάλιστα με τη λυσαλέα προσπάθεια του ίδιου του Ερντογάν.

Ο δημοσιογράφος Σαΐντ Σεφά κάλεσε μέσω Twitter τον Σοϊλού να πει ποιος ήταν αυτός που χρησιμοποίησε κάποιους "ανθρώπους-εργαλεία" για να κάνει το πραξικόπημα, ρωτώντας τον υπουργό: "Ποιον φοβάσαι;".

Ο βουλευτής του κύριου αντιπολιτευόμενου κεμαλιστικού κόμματος CHP, Ερέν Ερντάμ είπε στο Twitter: "Αν ένας βουλευτής του CHP εμφανιζόταν στην τηλεόραση και έλεγε ότι "η Fetö δεν πραγματοποίησε το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου", όπως έκανε ο Σοϊλού, τι νομίζετε ότι θα συνέβαινε;".

Σύμφωνα με δήλωση του Σουλεϊμάν Σοϊλού τον Νοέμβριο, συνολικά 292.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ 96.000 άλλοι έχουν φυλακιστεί λόγω φερόμενων δεσμών με το κίνημα του Γκουλέν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο υπουργός είπε ότι υπήρχαν 25.655 άνθρωποι στις φυλακές της Τουρκίας, οι οποίοι φυλακίστηκαν λόγω συνδέσμων με το κίνημα του Γκουλέν. Παράλληλα είπε ότι 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν.

Εκτός από τις χιλιάδες που φυλακίστηκαν, αρκετοί άλλοι οπαδοί του Γκιουλέν έπρεπε να εγκαταλείψουν την Τουρκία για να αποφύγουν τις διώξεις.

Πέτρος Κράνιας
Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]